Fundamente conceptuale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cap.1 GENEZA EVOLUTIEI STIINTEI ADMINISTRATIEI.

1.1 Generalitati.

Stiinta administratiei a aparut in Europa ca o reactie la studiile nord-americane bazate pe eficienta si, desi, integreaza elemente ale acestora, ea ajunge sa lege aceasta reactie de o veche traditie europeana a secolului al XVIII-lea, care s-a pierdut dupa aceea. Lorenz von Stein este autorul uneia din primele lucrari in acest domeniu, intitulata "Teoria administratiei". Prima lucrare reprezentativa apare insa in Franta, la 1845, autor fiind Alexandre-Francois Vivien, care, alaturi de Charles-Jean Bonin, sunt intemeietorii stiintei administratiei in Franta.

In Europa primele studii administrative cu caracter universitar sunt organizate in Franta de catre Universitatea din Paris in anul 1908, dupa care, in Belgia, unde prin Decretul regal din 15 mai 1913 se infiinteaza la Universitate "o candidatura" in stiintele administrative cu doi ani de studii. In cadrul invatamantului universitar german si austriac se regasesc discipline privind stiintele camerale sau cameraliste (secolul al XVII-lea).

Intr-o prima etapa s-a produs o anumita dezorientare si s-a intentionat sa se porneasca de la aspecte care par astazi mai putin importante. Astfel, s-a cautat, la un prim moment, sa se construiasca o stiinta care sa aiba drept obiect de studiu scopurile administratiei.

O abordare a evolutiei stiintei administratiei este, in acceptiunea (intemeiata consideram noi) profesorului Ioan Alexandru, ,,obsesia modelelor". Ne vom alinia la aceasta ,,obsesie", prezentand succint principalele modele de perceptie a administratiei publice si a stiintei administratiei, modele ce au marcat inceputurile cunoasterii in domeniu.

"Numai fundamentata stiintific administratia publica va putea sa faca fata solicitarilor multiple si complexe ale societatii contemporane si, in acest context, a principalului sau component si beneficiar, cetateanul.In acest cadru, in doctrina, s-a afirmat ca unele activitati ale administratiei publice sunt cercetate de diferite stiinte sociale. Dar, aceste stiinte sociale nu examineaza activitatea administratiei publice - a statului si a colectivitatilor locale - in integralitatea sa, ci doar secvential.

Ca atare, s-a impus cu necesitate stiinta administratiei, adica acea stiinta sociala care cerceteaza atat structura cat si activitatea autoritatilor administratiei publice si a administratiei publice in totalitate, folosind, in acest sens, contributia tuturor stiintelor sociale care au ca obiect de cercetare administratia publica".

Modelul Frederick W. Taylor (1856-1915)

Taylor considera ca pentru orice activitate exista o metoda de lucru optima, care poate fi gasita prin analiza postului si studii de ,,timp si miscare". Taylorismul a demonstrat modul in care organizatiile isi pot folosi in mod deliberat propriii membri. Acest curent a evidentiat nevoia de control si contabilitate si a ajutat la cresterea interventiei statului si sindicatelor pentru a satisface aceste nevoi.

Modelul propus de Henry Fayol (1841-1925)

Inainte de a deveni un manager de succes si un influent teoretician al administratiei, francezul Fayol a fost un bun inginer, care a reusit sa reduca riscurile de incendiu in minele de carbuni.

Abordarea lui Fayol in administratie se bazeaza pe cinci elemente: planificare previzionala, organizare, comunicare, coordonare si control, cu accent pe schema organizarii (organigrama) - o schema grafica a organizatiei, continand linii ale autoritatii si responsabilitatii si modul in care ele se conecteaza - pe care el a vazut-o ca principalul instrument al managementului. Imbratisand conceptul unitatii de comanda, conform caruia fiecare angajat primeste ordine numai de la superiorul sau ierarhic.

1.2 Inceputurile stiintei administratiei in Romania.

Stiinta administratiei s-a dezvoltat in paralel si in stransa conexiune cu dreptul administrativ.

Primul autor roman care face referire la obiectul stiintei administratiei si la delimitarea acesteia fata de stiinta dreptului administrativ este, dupa cum am mentionat mai sus, profesorul de drept public Constantin G.Dissescu.

Adevarata scoala romaneasca de stiinta a administratiei s-a format in primele decenii ale secolului XX, iar cel care poate fi considerat pionierul acestei scoli este elevul si continuatorul lui Constantin Dissescu, respectiv, Profesorul Paul Negulescu, care, in lucrarea sa ,,Tratat de drept administrativ" subliniaza ca stiinta administratiei se ocupa cu organizarea diferitelor autoritati administrative, cu atributiile si modul lor de functionare in relatiile cu ierarhia. La 30 iunie 1925 profesorul Paul Negulescu infiinteaza fara niciun sprijin oficial sau subventie din partea statului Institutul de Stiinte Administrative al Romaniei, al carui conducator a fost pana la sfarsitul vietii (1946).

In perioada interbelica, Institutul de Stiinte Administrative a fost unul dintre cei mai importanti promotori ai ideii de creare si dezvoltare in Romania a unui invatamant special pentru formarea si perfectionarea resurselor umane din administratia publica si prima institutie romaneasca care a reusit sa realizeze acest deziderat social de importanta nationala la un nivel de larga recunoastere europeana. Aceasta actiune se incadra in curentul european al vremii, in care s-au format reprezentantii de seama ai Institutului, deveniti apoi activi in spatiul stiintific mondial al stiintelor dministrative, mai ales ca, in anul 1930, Institutul de Stiinte Administrative al Romaniei a devenit sectia nationala a Institutului International de Stiinte Administrative cu sediul, si astazi, la Bruxelles.

Pe fondul unui curent european ce promova interesul fata de crearea unui invatamant pentru administratia publica, a fost creata in tara noastra, in anul 1872, Scoala libera de stiinte politice si administrative, transformata in anul 1926 in Scoala superioara de stiinte de stat.

La sfarsitul secolului, s-a adaugat, pentru o scurta perioada de timp, intre anii 1890-1892, Scoala de finante, condusa de Grigore Cantacuzino. Evolutia institutionala educationala a fost initiata prin adoptarea Legii administrative din 1936 (Monitorul Oficial nr. 73/1936) care dispunea ca in Romania perfectionarea profesionala administrativa se realizeaza prin institutul de Stiinte Administrative (Partea a IV-a, Titlul I, Capitolul I).

Bibliografie:

1. Cezar Manda, Noi tendinte conceptuale in evolutia stiintei administratiei in perioada moderna, Studii de stiinta si cultura, 2009.

2. I.Vida, Puterea executiva si administratia publica, Regia Autonoma Monitorul Oficial, Bucuresti,1994, p.10

3. Jurgen Schwarze, European Administrative Law, Office for official publications of the European Communities Sweet and Maxwell,1992, p.27

4. Paul Negulescu, Tratat de drept administrativ. Principii generale, vol.I, Editia a IV-a, Institutul de Arte Grafice,,E. Marvan, Bucuresti 1934, p.38-72

5. Constantin G.Rarincescu, Contenciosul administrativ roman, Editia a II-a, Ed. Universala, Alcalay Co, Bucuresti, 1937, p. 19-27

6. Marin Vararu - Tratat de drept administrativ roman, Editura Sacec, Bucuresti, 1923, p. 18-43

7. Erast Diti Tarangul-Tratat de drept administrativ roman, Ed. Globul Bucovinei, Cernauti, 1944. p. 4-56

8. Roland Drago, Science administrative, Paris,1973, p.38 si urm.

9. Ioan Alexandru, op.cit.,p.248

10. Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, vol.I, Editia a III-a, Editura All Back, Bucuresti, 2001, p. 82

11. Al. Negoita, Drept administrativ si stiinta administratiei, editura Atlas Lex, Bucuresti, 1993, p.6

12. P.Scutariu, note de curs, 2018-2019,p.9-52.

13. Manuale si sinteze realizate in cadrul USH pentru studentii FDA.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 938 cuvinte
Nr caractere:
27 770 caractere
Marime:
39.81 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Stiinta Administratiei
Data publicare:
24.01.2020
Structură de fișiere:
  • Fundamente conceptuale.docx
Predat:
la facultate
Specializare:
Administratie publică
Materie:
Stiinta administratiei
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 8

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Pedagogia - stiinta a educatiei 1. Delimitari conceptuale si problematica specifica domeniului...
Tema din prezenta lucrare de diploma este self-managementul invatarii, este o tema foarte...
Capitolul 1. OBIECTUL SI METODELE DE CERCETARE ALE DISCIPLINEI ,,FUNDAMENTELE STIINTEI...
Obiectivele cursului: ?Descrierea formelor educatiei si a relatiilor dintre acestea ?Explicarea...
Cine este educatia? Educatia (lat. educo-educere = a scoate din , a ridica, a inalta, a modela...
Sus!