Studiile analitice - caracteristicile generale ale ipotezei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin cele doua ramuri ale sale, epidemiologia studiaza distributia frecventei bolii (prin epidemiologia descriptiva) si determinantii frecventei bolii (prin epidemiologia analitica).

Studiile analitice reprezinta metoda de cercetare utilizata pentru pentru a testa ipoteze, pentru a masura eficacitatea unui tratament sau a unei interventii sau pentru a descrie tiparele unei populatii. Acestea pot fi clasificate ca fiind observationale sau experimentale [1].

Studii observationale:

Acestea sunt studii in care cercetatorul pur si simplu observa si masoara variabilele de interes, dar nu manipuleaza niciuna dintre ele. Acestea sunt reprezentate de studiile caz-maror si studiile de cohorta.

Studii experimentale:

In aceasta situatie cercetatorul manipuleaza una sau mai multe variabile si masoara efectul asupra unei alte variabile. Cel mai riguros tip de studiu experimental este studiul randomizat controlat (RCT).

Este demn de remarcat faptul ca ambele tipuri de studii au propriile puncte forte si limitari si ambele sunt importante pentru avansarea cunostintelor stiintifice. In timp ce studiile experimentale ofera un nivel mai ridicat de dovezi privind relatiile cauza-efect, studiile observationale pot furniza informatii valoroase despre factorii asociati cu un anumit rezultat si pot fi, de asemenea, mai putin costisitoare si mai putin consumatoare de timp.

1. Cohorta

In studiile de tip cohorta indivizii sunt grupati dupa expunerea la factorul de risc: un grup de indivizi expusi si un grup de indivizi neexpusi. Aceste grupuri sunt apoi urmarite in timp si evaluate pentru a vedea cine dezvolta boala. Rata de incidenta a bolii in grupul expus este apoi comparata cu cea din grupul neexpus, masurand astfel riscul relativ (RR). Deoarece selectam subiectii doar in functie de expunere, putem studia mai multe rezultate de sanatate in acelasi timp. Prin selectarea adecvata a grupurilor de persoane expuse, putem studia expuneri relativ rare. Se pot colecta informatii detaliate despre factorii de confuzie, permitand controlul acestora fie in analiza, fie in proiectare. [2] Dezavantajul studiilor de cohorta este ca acestea pot dura mult timp si, in general, sunt costisitoare. Pentru bolile rare, numarul de subiecti care trebuie studiati este adesea atat de mare (deoarece exista o majoritate uriasa care probabil nu prezinta boala), incat face ca studiul de cohorta sa fie nepractic sau nefezabil. [3]

2. Caz-control

Studiile de tip caz-control sunt foarte utile pentru bolile rare (sau alte evenimente rare de sanatate) in cazul in care studiile de cohorta ar fi fie dificile, fie imposibile (prea mari) pentru a colecta suficiente evenimente. In studiile de tip caz-control subiectii sunt grupati dupa prezenta bolii: comparand cazurile de boala cu controalele sanatoase din aceeasi populatie. Cercetatorii pornesc de la un rezultat (eveniment/boala) si abordeaza fie o maniera retrospectiva (masurand expunerea anterioara), fie una prospectiva (ce necesita supravegherea expunerii). Aceste studii pot fi utilizate pentru a evalua multe expuneri diferite si sunt relativ rapid de realizat. Slabiciunile lor ar fi ca pot examina doar un singur rezultat, iar daca datele sunt colectate retrospectiv, prin urmare sunt relativ nesigure. Fiabilitatea studiului depinde de alegerea controalelor. Rezultatele sunt raportul de cote.

Bibliografie:

[1] Baicus C. Tipuri de studii in cercetarea epidimiologica. Metodologia cercetarii, 2012

[2] Spinei Laura. Sudiile de cohorta. Metode de cercetare si analiza astarii de sanatate, 2012. Tipografia Centrala

[3] Breslow NE. Case-control studies Handbook of Epidemiology. Springer, 2005 http://dx.doi.org/10.1007/978-3-540-26577-1_7

[4] Omair, A. Selecting the appropriate study design for your research: Descriptive study designs. Journal of Health Specialties. 2015 https://www.cogentica.com/descriptive-analytical-research/

[5] Azoicai Doina. Epidemiologia. Suport de Curs Asistenta Primara a Starii de sanatate, 2021-2022

[6] Prisacaru V, Paraschiv Angela, Cotelea A et al. Epidimiologie: Manual de lucrari practice. Univ de Stat de Medicina si Farmacie Nicolae Testemitanu Chisinau. 2017

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 833 cuvinte
Nr caractere:
9 730 caractere
Marime:
27.64 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistica
Data publicare:
19.01.2023
Structură de fișiere:
  • Studiile analitice - caracteristicile generale ale ipotezei.docx
Predat:
Facultatea de Medicina , Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Specializare:
Medicina Generala
Materie:
Asistenta Primara a Starii de Sanatate
An de studiu:
III
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
CAP.1 PRINCIPII GENERALE ALE MODELARII SI SIMULARII PROCESELOR DE EPURARE 1.1. Aspecte generale...
Se pare ca aceste mori aveau intre 6 si 8 pale dreptunghiulare, acoperite cu pinza, avind o...
Teoria comertului liberal sustine ca in absenta restrictiilor artificiale, natiunile exporta...
In perioada actuala se constata o accelerare accentuata a desfasurarii proceselor si fenomenelor...
Ne aflam la inceputul secolului XXI, intr-o lume care ne ingrijoreaza profund si care totusi este...
Sus!