Prin cele doua ramuri ale sale, epidemiologia studiaza distributia frecventei bolii (prin epidemiologia descriptiva) si determinantii frecventei bolii (prin epidemiologia analitica).
Studiile analitice reprezinta metoda de cercetare utilizata pentru pentru a testa ipoteze, pentru a masura eficacitatea unui tratament sau a unei interventii sau pentru a descrie tiparele unei populatii. Acestea pot fi clasificate ca fiind observationale sau experimentale [1].
Studii observationale:
Acestea sunt studii in care cercetatorul pur si simplu observa si masoara variabilele de interes, dar nu manipuleaza niciuna dintre ele. Acestea sunt reprezentate de studiile caz-maror si studiile de cohorta.
Studii experimentale:
In aceasta situatie cercetatorul manipuleaza una sau mai multe variabile si masoara efectul asupra unei alte variabile. Cel mai riguros tip de studiu experimental este studiul randomizat controlat (RCT).
Este demn de remarcat faptul ca ambele tipuri de studii au propriile puncte forte si limitari si ambele sunt importante pentru avansarea cunostintelor stiintifice. In timp ce studiile experimentale ofera un nivel mai ridicat de dovezi privind relatiile cauza-efect, studiile observationale pot furniza informatii valoroase despre factorii asociati cu un anumit rezultat si pot fi, de asemenea, mai putin costisitoare si mai putin consumatoare de timp.
1. Cohorta
In studiile de tip cohorta indivizii sunt grupati dupa expunerea la factorul de risc: un grup de indivizi expusi si un grup de indivizi neexpusi. Aceste grupuri sunt apoi urmarite in timp si evaluate pentru a vedea cine dezvolta boala. Rata de incidenta a bolii in grupul expus este apoi comparata cu cea din grupul neexpus, masurand astfel riscul relativ (RR). Deoarece selectam subiectii doar in functie de expunere, putem studia mai multe rezultate de sanatate in acelasi timp. Prin selectarea adecvata a grupurilor de persoane expuse, putem studia expuneri relativ rare. Se pot colecta informatii detaliate despre factorii de confuzie, permitand controlul acestora fie in analiza, fie in proiectare. [2] Dezavantajul studiilor de cohorta este ca acestea pot dura mult timp si, in general, sunt costisitoare. Pentru bolile rare, numarul de subiecti care trebuie studiati este adesea atat de mare (deoarece exista o majoritate uriasa care probabil nu prezinta boala), incat face ca studiul de cohorta sa fie nepractic sau nefezabil. [3]
2. Caz-control
Studiile de tip caz-control sunt foarte utile pentru bolile rare (sau alte evenimente rare de sanatate) in cazul in care studiile de cohorta ar fi fie dificile, fie imposibile (prea mari) pentru a colecta suficiente evenimente. In studiile de tip caz-control subiectii sunt grupati dupa prezenta bolii: comparand cazurile de boala cu controalele sanatoase din aceeasi populatie. Cercetatorii pornesc de la un rezultat (eveniment/boala) si abordeaza fie o maniera retrospectiva (masurand expunerea anterioara), fie una prospectiva (ce necesita supravegherea expunerii). Aceste studii pot fi utilizate pentru a evalua multe expuneri diferite si sunt relativ rapid de realizat. Slabiciunile lor ar fi ca pot examina doar un singur rezultat, iar daca datele sunt colectate retrospectiv, prin urmare sunt relativ nesigure. Fiabilitatea studiului depinde de alegerea controalelor. Rezultatele sunt raportul de cote.
[1] Baicus C. Tipuri de studii in cercetarea epidimiologica. Metodologia cercetarii, 2012
[2] Spinei Laura. Sudiile de cohorta. Metode de cercetare si analiza astarii de sanatate, 2012. Tipografia Centrala
[3] Breslow NE. Case-control studies Handbook of Epidemiology. Springer, 2005 http://dx.doi.org/10.1007/978-3-540-26577-1_7
[4] Omair, A. Selecting the appropriate study design for your research: Descriptive study designs. Journal of Health Specialties. 2015 https://www.cogentica.com/descriptive-analytical-research/
[5] Azoicai Doina. Epidemiologia. Suport de Curs Asistenta Primara a Starii de sanatate, 2021-2022
[6] Prisacaru V, Paraschiv Angela, Cotelea A et al. Epidimiologie: Manual de lucrari practice. Univ de Stat de Medicina si Farmacie Nicolae Testemitanu Chisinau. 2017
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont