Etapele Cercetării Științifice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Consideratii preliminare

Orice tip de cercetare presupune parcurgerea mai multor etape, care se înlantuie într-o ordine strict ierarhizata. Diversele etape ale unei cercetari sociale sau educationale sunt legate între ele si de modul cum se demareaza demersul stiintific. Acest moment determina în mare masura însasi rezultatele finale pe care le vom obtine, care sunt dealtfel proiectate din start.

Se întâmpla deseori ca în cursul unei cercetari sa fim confruntati cu probleme pe care nu reusim sa le exploram deoarece nu au fost luate în considerare la demararea acesteia. Datorita interdependentelor strânse între toate momentele unei cercetari, foarte importanta ramâne faza initiala, a alegerii si proiectarii temei de cercetare, atunci când stabilim scopurile pe care le urmarim, tipul anchetei si tehnicile de prelucrare a datelor pe care le vom folosi.

În acelasi timp, de la bun început trebuie sa luam în considerare si o serie de elemente concrete, pragmatice: conditiile în care se desfasoara o cercetare, posibilitatile de finantare, precum si posibilitatile de utilizare a datelor si concluziilor ce vor reiesi din cercetare. Evaluarea resurselor umane si financiare trebuie sa conduca la dimensionarea si alegerea acelor tehnici de culegere a datelor si de prelucrare posibile cu resursele pe

care le detinem, fara însa a împienta asupra calitatii stiintifice a cercetarii.

Acest lucru înseamna ca nu se poate face rabat de la principiile metodologiei stiintifice pe motiv ca nu exista resurse de un fel sau altul. Se alege acea metodologie, acele metode ce pot fi utilizate atât în raport cu tema de cercetare, dar si cu posibilitatile concrete detinute de cei care o initiaza.

De asemenea, este important sa retinem faptul ca în proiectarea cercetarii, si apoi în realizarea ei, nu se porneste în nici un caz de la premise ideologice sau morale, ci strict de la principiile stiintifice ce se pot aplica la tema respectiva. Chiar daca parcurgerea etapelor este comuna oricarei teme de cercetare, în schimb tehnicile de culegere a datelor trebuie sa se adapteze la subiect si la teoria de referinta. Toate aceste cerinte reprezinta în fapt respectarea principiului neutralitatii axiologice si, simultan, a cerintelor deontologice, a conditiilor, posibilitatilor concrete de demarare si realizare a unei cercetari educationale.

În domeniul educational, problema respectarii cerintelor mentionate mai sus este cu atât mai stringenta, cu cât prin natura lor astfel de teme au o puternica încarcatura axiologica si psiho-morala. Caracterul temelor în cauza nu trebuie sa presupuna însa abdicarea de la principiile general valabile pentru orice cercetare stiintifica psihosociala. Etapele ce trebuie parcurse sunt identice cu cele ale oricarei cercetari psihosociale, indiferent de

subiect.

Punctul de plecare al oricarei cercetari educationale îl reprezinta o problema psihosociala, sau mai simplu spus o întrebare de tipul „de ce?“, „care?“, „cum?” etc. . De ce o anumita populatie scolara obtine performante înalte într-un anumit domeniu? Care sunt factorii absenteismului scolar? Etc. Desigur ca astfel de întrebari sunt nenumarate, toate asteptând un raspuns stiintific, care sa depaseasca nivelul simtului comun.

2. Etapele cercetarii stiintifice

- Selectarea temei de cercetare

Importanta acestui prim pas pleaca de la complexitatea realitatii psihosociale care nu poate fi cunoscuta în mod empiric decât prin cunoasterea treptata si cumulativa a faptelor, fenomenelor si proceselor sociale ce o compun, la un anumit moment dat si într-un loc anume.

Întrucât nu exista criterii strict stiintifice de selectare a unei teme de cercetare, alegerea poate fi determinata de o serie de conditii si factori, printre care pot fi amintiti:

- nivelul atins de cunoasterea în domeniu

- posibilitatile materiale pe care le ofera mediul educational pentru a se autocunoaste

- personalitatea cercetatorului sau a celui care comanda cercetarea

- formatia profesionala si soliditatea cunostintelor în domeniu

- modelele culturale dominante si cele împartasite de cercetator

- normele si valorile predominante la un moment dat în societate

Lipsa criteriilor stiintifice si complexitatea problemelor educationale, determina existenta unor posibilitati nelimitate de alegere a temei de cercetare, a carei calitate depinde de masura în care raspunde la o problema psiho-sociala, dar si de modul cum raspunde la acea problema. Daca, în principiu, depistarea problemelor din sfera educationala nu prezinta dificultati deosebite, data fiind multitudinea acestora si dinamica lor, modalitatile în care sunt acestea abordate si elucidate, presupune cunostinte de specialitate, chiar si din domeniile conexe, foarte bine însusite, cât si stapânirea metodelor stiintifice de investigare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etapele Cercetarii Stiintifice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 647 cuvinte
Nr caractere:
25 134 caractere
Marime:
22.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Statistică
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!