Viața publică și viața privată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Omul este o fiinta sociala si traind intr-un spatiu comun cu ceilalti este nevoit sa admita legile si normele morale ale majoritatii. Individul are si zone, spatii care ii apartin exclusiv si integral si se manifesta mult mai liber, este stapan pe el insusi. Nici politia nu poate intr intr-o locuinta fara mandat, este admis secretul corespondentei, ceea ce inseamna ca trebuie sa distingem o zona publica de una privata, viata privata si cea publica.

Prin viata privata intelegem tot ceea ce tine de un spaitu al intimitatii, un loc rezervat familiei, relaxarii, practicilor religioase alese, toate aceste aspecte fiind mai putin cunoscute de catre publicul larg.Viata publica se desfasoara in vazul tuturor, este supusa autoritatilor statului si nu ingaduie secrete. Atat viata publica cat si cea privata sunt circumscrise conceptului de viata cotidiana. Istoria vietii cotidiene are drept obiect de studiu biografia oamenilor cu toate aspectele ei esentiale: munca, timp liber, vestimentatie, alimentatie, sexualitate, igiena, sanatate, familie, relatii interpersonale. Desi studiul istoriei implica studierea razboaielor, tratatelor, constitutiilor, astazi se pune accent pe viata cotidiana.

Raportul dintre public si privat a variat de-a lungul istoriei. Desi a existat din totdeauna tendinta individului de a face din viata privata un spatiu care sa ii apartina exclusiv, au existat perioade cand statul a intervenit foarte mult in viata privata a oamenilor. In perioada regimurilor totalitare autoritatile ii obligau pe indivizi sa participle la serbarile organizate, mass media era controlata, ba chiar ii supravegheau pe indivizi in spatiul familial, hotarand prin legi cum sa se hraneasca, cand si cati copii sa aiba.

a)Spatiul rezervat vietii private este locuinta. In secolele anterioare pentru multi habitatul se compunea dintr-o singura camera in care locuiau toti membrii (pana in Evul Mediu inclusiv chiar si animalele mici locuiau in aceeasi incapere). Accesul la canalizare si electricitate era un vis, iar pentru unii este chiar si astazi. Toate activitatile inclusiv toaleta zilnica se desfasurau in vazul tuturor, iar cele mai multe obiecte erau folosite in comun. In familiile instarite (boieresti sau burgheze) situatia era diferita. Locuintele aveau mai multe incaperi, dintre care una era salonul unde se adunau prietenii pentru confidente (intimitatea era respectata).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata Publica si Viata Privata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 160 cuvinte
Nr caractere:
6 844 caractere
Marime:
12.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
fiinta sociala, legi, spatiu comun
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Bruma Nicoleta
Sus!