Viața în societate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii. Desi membrii ai aceleiasi speci Homo sapiens oamenii se deosebesc intre ei. Fiecare om este unic, nu sunt 2 oameni identici pe Terra. Fiecare persoana este identica doar cu sine. Cuvantul persoana, in sens general, se refera la individul uman asa cum este el vazut de alte persoane cu care se afla in relatie. Filozofia si morala definesc persoana ca pe un individ uman capabil sa gandeasca rational si sa actioneze in concordanta cu valorile morale. Se face o dinstinctie intre persoana civila si persoana juritica. Azi termenul, persoana reprezinta omul ca entitate concreta, intr-un cadru social dat. Termenul de personalitate, spre deosebire de cel de persoana, evidentiaza trasaturile esentiale ale omului.

Orice om are personalitate proprie, diferentiata, distincta. In limbajul curent, personalitatea este sinonima cu o individualitate puternica, o persoana cu calitati si merite deosebite.

casatoria decesul Actele care probeaza identitatea si starea civila a persoanei sunt: certificatul de nastere buletinul de identitate pasaportul legitimatia de elev (de serviciu) permisul de conducere carnetul de membru al unei organizatii, etc.

Demnitatea este o valoare morala care dainuie. Ea a fost promovata de toate societatile, de la cele antice pana la cele contemporane. Permisele demnitatii umane sunt libertatea si egalitatea sanselor. In concluzie, manifestarea demnitatii umanepresupune mai mult decat egalitatea in fata legii, ea presupune egalitatea sanselor tuturor oamenilor. Asemanari si diferente intre oameni: Abia atunci cand vom constientiza distanta infinita care exista intotdeauna intre 2 fiinte umane va fi posibila o convietuire minunata impreuna cu ceilalti. Terbuie sa iubim aceasta distanta care ne separa. Starea naturala a oamenilor este cea colectiva sau de grup. Intotdeauna omul a simtit nevoia unui aproape, a unui om (a celuilalt). De aceea se poate spune ca oamenii sunt fiinte sociale.

Pe alta parte, fiecare persoana este singulara, absolut unica, identica doar cu sine. Tocmai de aceea, orice relatie interumana trebuie sa se intemeieze pe recunoasterea diferentelor, a diversitatii persoanelor. Pentru ceilalti noi suntem, inainte de toate: mister, mirare, surpriza, intrebare permanenta. Ne deosebim de ei prin: infatisare, aptitudini, obiceiuri, cultura, opinii, pasiuni, interese, mod de a gandi, etc.

Ne orientam in viata dupa anumite valori. Putem alege diferite alternative in functie de valorile las care aderam, aceasta fiind diferite de la un individ la altul. Avem tendinta sa absolutizam sistemul nostru de valori, uitand ca valorile proprii sunt relative in timp si in spatiu. La aceste dificultati trebuie sa mai adaugam si fenomenele selectiei si ale intreprinderilor sau ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Viata In Societate
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 424 cuvinte
Nr caractere:
8 526 caractere
Marime:
11.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, viata
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!