Specificul societăților contemporane și raportul dintre religie și modernitate

Extras din referat:

Religia ca si arta, filosofia sau istoria, este o atitudine in fata lumii si a vietii. Indiferent de domeniul supus discutiei, religia isi are locul sau bine stabilit intrucat ea regularizeaza raportul dintre om si misterul vietii, al mortii.

Religia este un factor determinant implicat in toate relatiile de viata. Statele europene au tinut cont in Constitutiile lor de aceasta realitate in complexitatea ei.

Dintotdeauna religia a fost esentiala pentru manifestarea fiintei umane, incat pana in momentul de fata nici o societate nu s-a putut lipsi de ea.

De cele mai multe ori, religia este fortata sa se retraga in domeniul privat, pierzandu-si treptat atat locul cat si relevanta in domeniul public.

In modernitate, a fi religios este acceptabil, dar numai in masura in care religiozitatea personala nu are pretentia de a depasi granitele lumii private si de a invada astfel domeniul public.

Intram astfel in domeniul relativizarii cand vine vorba de manifestarea religiosului.

Realitatea este ca societatea prezenta reuseste cu greu sa experimenteze sentimentul religios datorita interesului galopant pentru ceea ce ar putea oferi stiinta.

In acest context, religia crestina a incetat sa mai joace un rol obiectiv in societatea europeana pentru a fi izolata in sfera subiectivismului personal care s-a transformat in sursa de proliferare a sectelor.

In aceste vremuri de neincredere generalizata, criza marilor institutii, printre care si cele religioase, ii indeamna pe multi oameni sa caute noi experiente spirituale.

Ingrijorat de turnura pe care a adus-o ratiunea in scopul dezvoltarii unei societati care accentueaza tot mai mult teoria mortii lui Dumnezeu, sociologul german Max Weber spunea: "rationalizarea crescanda a acestei lumi, rationalizarea dreptului, a statului, a stiintei sau artei constituie caracteristica fundamentala care distinge societatile occidentale moderne de cele care le-au precedat".

Secularizarea societatii, afirmarea crescanda a individualismului si mondializarea conduc la o explozie a religiilor, credintelor, sectelor. Ofertele de salvare se multiplica pe o piata a religiosului total liberalizata, unde infloresc mixajele, inovatiile, sincretismele, noile misticisme, proliferand, de asemenea, sarlatanii de tot felul ai religiozitatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Specificul societatilor contemporane si raportul dintre religie si modernitate.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Marime:
2.30MB (arhivat)
Publicat de:
Tinca Serban
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
religie, societate, credinte
Predat:
la master
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Lect. Dr. Laurențiu Tănase
Sus!