Socializarea scolarului mic in cadrul scolii primare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Socializarea scolarului mic in cadrul scolii primare 2
Concluzii 7
Bibliografie 8

Extras din referat:

Introducere

In perioada scolaritatii mici elevul stabileste o retea de raporturi mult mai ampla, fapt ce este determinat si de intrarea lui in cadrul mediului scolar si de implicarea in diferite activitati nonformale, devenind mai activ la nivel social.

Am ales acest exemplu de socializare deoarece consider ca prezinta importanta, astfel, in conditiile moderne, problema socializarii elevilor primari este deosebit de relevanta. La aceasta varsta, apar mai multe schimbari psihofizice in dezvoltarea copilului; grupul social caruia ii apartine copilul, tipul principal de activitate, esenta pozitiei pe care o ocupa copilul in ochii celorlalti si a lui insusi, se modifica. Totodata, fara a lua in considerare aceste modificari, este imposibil sa se evalueze in mod obiectiv validitatea cerintelor sociale ce sunt impuse studentilor mai tineri de societatea moderna, conformitatea acestor cerinte cu nivelul real al dezvoltarii lor, cu scopul de a determina principalele directii de socializare a studentilor mai tineri. In cele ce urmeaza vom discuta pe larg cu privire la aceste aspecte.

Socializarea scolarului mic in cadrul scolii primare

La nastere, copiii sunt imediat inserati in relatiile sociale: toate nevoile lor sunt intampinate de un adult, care devine centrul atentiei copilului. Afectiunea, atentia si convorbirea constanta cu copiii creeaza o nevoie mediata social: nevoia de impresii noi, adica nevoia de a vedea mai mult, de a auzi mai mult, de a atinge mai mult si de a fi atins mai mult .

Varsta scolara mica este desfasurata intre 6-7 ani si 10-11 ani. In ansamblul dezvoltarii, aceasta varsta se prezinta ca fiind o etapa cu relativa stabilitate si cu posibilitati de adaptare facil de realizat. Astfel, progresele obtinute sunt destul de constante si sunt manifestate in toate compartimentele fizice si psihice.

Cu privire la socializare, acesta reprezinta un proces social prin care individul uman, membru activ din cadrul societatii, parcurge succesive transformari; reprezinta un proces continuu de interactiune, inegal ca intensitate, care ofera unei fiinte potential sociale posibilitatea sa-si dezvolte un ansamblu de idei, o identitate, o gama de deprinderi etc. Mai mult, esenta acestui proces consta in aceea ca societatea incearca, prin agentii de socializare, sa transforme individul astfel incat sa corespunda normelor si valorilor ei .

Dezvoltarea procesului de socializare al copilului se efectueaza in stadii, fiecare stadiu fiind caracterizat printr-o configuratie proprie de insusiri si procese psihice. Astfel, trecerea de la un stadiu la altul marcheaza un salt nu doar in cadrul diferitelor component psihice, ci si in cadrul raporturilor dintre ele, a personalitatii in ansamblul ei .

Debutul vietii scolare este, totodata, debutul activitatii de invatare, care ii cere scolarului mic nu numai un efort intelectual semnificativ, ci si o mare rezistenta fizica. Activitatea de invatare realizata in scoala sub conducerea cadrelor didactice si cea exercitata in mod independent de catre scolari, prezinta ca principal obiectiv formarea priceperilor si deprinderilor, insusirea activa a cunostintelor, asimilarea experientei sociale care conduce la dezvoltarea personalitatii prin dobandirea de capacitati noi de a actiona si de modificare progresiva, adaptativa, a comportamentului la noile cerinte ale vietii .

Integrarea elevilor intr-o anumita clasa se realizeaza tinandu-se seama de particularitatile fizice si psihice asemanatoare. Acest aspect permite relationarea si comunicarea intre membrii clasei.

De asemenea, scoala influenteaza dezvoltarea abilitatilor intelectuale ale copilului si stimuleaza motivatia extrinseca prin predarea interesanta a lectiei, prin exemplul pozitiv al invatatorului-diriginte, al colegilor de clasa, prin materiale si mijloace didactice, stimularea curiozitatii pentru anumite discipline si oferirea de evaluari constructiv- pozitive pentru reusita scolara .

In cazul copiilor, societatea este reprezentata de totalitatea relatiilor interpersonale legate in afara mediului familial si al celui colegial, societatea fiind reprezentata de alte persoane decat grupul de colegi; in cazul dat se are in vedere persoanele implicate in procesul instructiv-educativ general (tutori, psihologi, psihopedagogi, asistenti sociali, medici s.a) .

In cadrul literaturii de specialitate se considera ca relatiile interpersonale si socializarea cu cei de aceeasi varsta sunt la fel de semnificative la toate varstele, deoarece contribuie la socializarea omului. Astfel, pentru a lega relatii interpersonale optime, constante este necesar sa fie indeplinite anumite conditii .

Bibliografie:

1. Roco,Mihaela.,Creativitate si inteligenta emotionala, Ed Polirom, Iasi, 2012

2. Achim Mihu, Introducere in sociologie, Cluj, Editura Dacia, 1992

3. Albu,G., In cautarea educatiei autentice. Iasi: Ed.Polirom, 2002

4. Romita B. Iucu, Managementul clasei de elevi, ED. Polirom, Iasi, 2011

5. Anthony Giddens, Sociologie, Bic All, Bucuresti, 2000

6. Anghel, P., Stiluri si metode de comunicare, Ed. Aramis, Bucuresti,

7. Achim Mihu, Sociologie generala, Napoca Star, Cluj-Napoca, 2002

8. Nicola, Ioan, Pedagogia scolara, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980

9. Cerghit, I, Neacsu, I., Negret-Dobridor, I., Panisoara, I.O., Prelegeri pedagogice,Editura Polirom,Iasi, 2011

10. Milcu, M. Psihologia relatiilor interpersonale: Competitie si conflict. Iasi: Polirom, 2005

11. Muccielli, R., La dynamique des groupes. Paris: ESF Editeur, 2017

12. Cretu, T.. Psihologia varstelor. Iasi: Editura Polirom, 2009

13. Golu, F., , Psihologia dezvoltarii umane, Ed. Universitara, Bucuresti, 2014

14. Anitei, M., Fundamentele psihologiei, Ed.Universitara, Bucuresti, 2010

15. Osterriech, Paul, Introducere in psihologia copilului, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980

16. Dumitriu, Gh., Dumitriu, C, Psihopedagogie. E.D.P., Bucuresti, 2004

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 587 cuvinte
Nr caractere:
14 452 caractere
Marime:
29.52 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Data publicare:
07.03.2022
Structură de fișiere:
  • Socializarea scolarului mic in cadrul scolii primare.docx
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Asistenta sociala
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Prof. Univ. Dr. Cristina Gavriluta
Nota primita:
Nota 9
Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL I OBIECTUL PEDAGOGIEI PRESCOLARE SI A SCOLARITATII MICI Obiectivele capitolului I:...
Scolarizarea copilului constituie un eveniment important in viata de familie si mai cu seama in...
Ce faci? Gandeste-te la toate acestea Din cand in cand Si observa cum se modifica In timp...
Problema instruirii in invatamantul prescolar si scolar se impune ca o necesitate rezultata din...
I. EDUCATIA INTEGRANTA  note definitorii si delimitari terminologice Desi mai ales a doua...
Sus!