Introducere
In contextul drepturilor persoanelor cu handicap apare si termenul de dizabilitate. Termenii de handicap si dizabilitate fac referire la functionalitatea persoanei, mai concret la ceea ce poate sau nu poate sa faca si nu la ceea ce este sau nu este acea persoana. Sunt multe cauze care limiteaza o persoana sa realizeze ceva. Dar cauzele pentru dizabilitate nu tin de capacitatea functionala a persoanei cat de barierele pe care societatea le pune in calea dezvoltarii ca individualitate a persoanei. Drepturile sunt acele garantii sociale care le asigura indivizilor, indiferent de gradul acestora de functionalitate, egalitate de sanse. Fiecare persoana se naste cu dreptul de a spera la o viata demna!
Pe teritoriul Romaniei, drepturile persoanelor cu handicap se acorda urmatoarelor categorii de beneficiari:
- adultii care poseda certificat de incadrare in grad de handicap eliberat de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau, dupa caz, decizie eliberata de comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, in termen de valabilitate;
- copiii care poseda certificat de incadrare in grad de handicap eliberat prin hotarare a comisiei pentru protectia copilului, in termen de valabilitate;
- persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap;
- persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil (cu sau fara handicap) si care nu realizeaza alte venituri in afara indemnizatiei lunare care se acorda indiferent de venituri, diferentiat in functie de gradul de handicap.
In formularea actelor normative internationale, europene si nationale se remarca utilizarea a doi termeni: ,,handicap" si ,,dizabilitate".
Conceptul de handicap se regaseste in continutul legilor si politicilor sociale din Romania in mod dominant. Legea fundamentala si legea - cadru utilizeaza termenul de handicap: in Constitutia Romaniei in art. 50 este prevazut dreptul la protectie speciala a persoanelor cu handicap, in timp ce Legea 448/2006 reglementeaza drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap acordate in scopul integrarii si incluziunii sociale a acestora. In intelesul Legii 448/2006, Art. 2. - (1) ,,Persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale".
Conceptul de dizabilitate este utilizat in Legea nr.448/2006 doar in art. 16 alin. (4), definind un ,,termen generic pentru afectari/deficiente, limitari de activitate si restrictii de participare". Notiunea dizabilitate apare in Legea nr.221 din 11 noiembrie 2010 care ratifica ,,Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati" si care descrie persoanele cu dizabilitati ca fiind acele persoane care au deficiente fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durata, deficiente care, in interactiune cu diverse bariere, pot ingradi participarea deplina si efectiva a persoanelor in societate, in conditii de egalitate cu ceilalti. Ulterior, Legea asistentei sociale nr.292/2011, art.6 lit. a) defineste persoanele cu dizabilitati in acelasi mod.
Dictionarul explicativ al limbii romane defineste doar cuvantul handicap, ca fiind o deficienta senzoriala, motorie, mintala sau orice alta infirmitate a unei persoane (facand referire la aspectul functional si operational al dizabilitatii).
In elaborarea noii Strategii Nationale privind Incluziunea Sociala a Persoanelor cu Dizabilitati 2015-2020 - de la ,,reabilitarea'' individului la reforma societatii (acest act normativ fiind in proces de legiferare) s-a propus preluarea in coordonatele sale esentiale a viziunii Strategiei europeane pentru persoanele cu dizabilitati 2010-2020 - ,,Un angajament reinnoit pentru o Europa fara bariere''. Este un act normativ care utilizeaza termenul de dizabilitate. In acest context, se impune tot mai mult armonizarea conceptelor existente in actele legislative europene si nationale, pornind de la definitiile date de Clasificarea Internationala a Functionalitatii, Dizabilitatii si Sanatatii formulata in 2001 de Organizatia Mondiala a Sanatatii si prin care se incearca sa se realizeze o sinteza asupra tuturor perspectivelor sanatatii: din punct de vedere biologic, individual si social.
Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati este un acord international care garanteaza drepturi egale pentru persoanele cu dizabilitati. A fost adoptata de Adunarea Generala a Organizatiilor Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006 si ratificata de Romania prin Legea nr.221 in 11 noiembrie 2010.
Legea cadru in domeniul dizabilitatii, Legea 448 a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in decembrie 2006, cu patru ani inainte de a fi ratificata Conventia.
Conventia are 50 de articole in care sunt exprimate clar drepturile persoanelor cu dizabilitati. Dizabilitatea se refera la o problema creata social prin punerea sau neindepartarea barierelor sociale si nu se refera la un atribut al individului, asa cum exprima handicapul. De aceea, drepturile stipulate de Conventie sunt drepturi care asigura accesul liber, nediscriminarea. Drepturile stipulate de Legea 448/2006 sunt acele drepturi care asigura protectia, care actioneaza doar asupra individului cu atributul de handicap.
Legea 448/2006
Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati
http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2021/10/BULETIN-STATISTIC-adulti-cu-DIZABILITATI-evolutii-trim-II-2021-.pdf
http://andpdca.gov.ro/w/date-statistice-persoane-cu-dizabilitati/
https://www.dasiasi.ro/raport-activitate-al-dgaspc-iasi-semestrul-i-an-2021--dtl-166241.html
Lambru M., (2004), ,,Parteneriatul public-privat si contractarea de servicii in domeniul social", Editura Ziua.
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont