Protecția copilului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abuzul si violenta in scoli este un fenomen cunoscut prea bine in scolile din Romania fiindu-i-se cunoscuta amploarea pe care o are in prezent atat in mediul rural sau cu precadere aici, cat si in mediul urban. Exista in ziua de astazi localitati care apartin mediului urban, recent urbanizate, in ultimele decenii ale secolului douazeci, in care gandirea socialist-comunista persista prin prezenta unor cadre didactice socializate in mediul profesional in perioada regimului comunist in a caror gandire exista lacune adaptative cu noul regim si cu noua mentalitate prezenta, sau cel putin persista acest tip de mentalitate.

Cazul pe care il voi aduce in atentie este un exemplu de violenta in mediul scolar si abuz al profesorului- fost activist in perioada regimului apus din anul 1989 al carui sistem de educatie deviaza de la cel prezent conform cu drepturile copilului si ale omului, care au fost adoptate in tara inca din 1990 prin semnarea acordului intre state. Aceasta situatie este un argument in favoarea intentiei de schimbare in invatamant a cadrelor didactice a caror activitate s-a situat cu precadere in fostul regim. Acest abuz s-a petrecut in luna mai a anului 2008 avand consecinte grave asupra copilului in cauza, Gabriela o minora de 16 ani in clasa a XI a de liceu care a fost agresata verbal prin ofense si jigniri de catre profesorul de psihologie din cadrul institutiei care preda la clasa acesteia. Consecintele acestui abuz au constat intr-o tentativa de sinucidere a fetei chiar in ziua cand s-a comis abuzul la scoala.

Modul de identificare a cazului

Cazul mi-a fost adus la cunostinta chiar de catre fata, aceasta fiind o cunostinta din vecinatatea locuintei mele din orasul de domiciliu in luna iunie 2008. Profesorul agresor il cunosc in mod nemijlocit din liceu, a predat si clasei in care am fost integrata aceiasi disciplina.

Istoria si evolutia cazului

Gabriela a absolvit gimnaziul si intrat la liceu acum fiind in clasa a XII a . Profesorul care a abuzat-o o cunoaste inca din gimnaziu unde i-a predat materia de cultura civica, fata nu este o exceptie in

cariera acestuia fiind renumit pentru atitudinile sale agresive in mediul profesional atat cu copii cat si cu colegii sai, este ca o sursa permanenta de conflict pentru toti, mai ales pentru cadrele didactice din generatia sa. Desi cazurile de conflict iscate de catre acesta mai ales cu copii au fost raportate in numeroase randuri la inspectoratul judetean, acesta de fiecare data a reusit sa isi rezolve cu bine situatiile si sa ramana in post. Anual copii si colegii se plang de acesta, atitudinile sale mereu fiind contrare acestora, mereu insinuand diverse situatii care in fapt nu s-au intamplat. Gabriela a reusit sa obtina rezultate foarte bune la invatatura in anul scolar spre uimirea tuturor profesorilor sai, singura materie la care avea note foarte slabe fiind materia la care preda acest profesor acest lucru nefiind o surpriza sau o dovada a realelor cunostinte ale fetei, acest lucru fiind deja o rutina atat pentru ea cat si pentru colegii sai. Ori de cate ori o asculta pe aceasta intrebarile si comentariile nu aveau sfarsit si nu rata nicio ocazie care sa ii poata evidentia puterea si autoritatea prin agresivitate verbala, folosirea acelor expresii degradante moral, ironizari la adresa persoanei acesteia si altele. Familia acesteia stia despre aceste intamplari dar cunoscand istoricul profesional al cadrului didactic au renuntat la orice plangere.

In luna mai a anului 2008 in cazul de maltratare a minorei a fost consemnata o tentativa de suicid datorata unei puternice depresii , aceasta administrandu-si o doza foarte mare de tranchilizante in ziua in care i se intamplase situatia descrisa. Depresia fetei dupa cum sustine ea insasi s-a instalat in urma degradarilor morale din partea profesorului si esecul acesteia in obtinerea rezultatelor scolare meritate, datorita celor nemeritate de la disciplina acestuia.

Colegii acesteia au relatat cazul confirmand declaratia fetei despre atacurile verbale ale profesorului la adresa acesteia din ziua in care a recurs dupa terminarea programului de scoala la alternativa suicidala. Din relatarile lor am aflat ca profesorul i-a spus fetei ca e "o proasta care se crede tare desteapta" si ca este "o urata care se crede tare frumoasa" aducand alte aluzii la imaginea ei. Alti colegi din liceu din clasele mai mici au adeverit ca se simt tensionati la orele cu acel profesor si le

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia copilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 450 cuvinte
Nr caractere:
7 481 caractere
Marime:
10.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
abuz, Copii, legi
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Materie:
Sociologie
Sus!