Migratia parintilor la munca in strainatate, ca schimbare sociala. Efectele asupra copiilor ramasi acasa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consider ca aceasta tema devine treptat de un interes tot mai larg, generat, in primul rand, de actualitatea subiectului, vizand diverse categorii de cetateni plecati la munca in strainatate si, in al doilea rand, de efectele complexe si diferite pe care acest fenomen social, moral, economic, le aduce cu sine in viata societatii, de schimbarea sociala produsa.

Astfel, din motivul instabilitatii situatiei financiare, din ce in ce mai multi romani aleg sa plece peste hotare cu scopul de a asigura un venit constant si mai bun familiilor ramase in tara. Prin urmare, migratia a devenit unul dintre cele mai ample si puternice fenomene din cadrul societatii moderne.

De asemenea, migratia internationala a ,,fortei de munca", prin amploarea dinamismului si efectele profunde pe care le produce se impune din ce in ce mai mult atentiei publice din mai toate statele lumii. Prin migratia internationala a fortei de munca intelegem, de regula, deplasari de persoane, singulare ori de grupuri, familii in afara granitelor nationale, in speranta anumitor conditii de trai mai bune .

Din punct de vedere demografic, migratia este definita ca modalitate de mobilitate "teritoriala" a populatiei, insotita de modificarea domiciliului obisnuit intre doua unitati administrativ-teritoriale bine definite .

Fluxurile migratiei sunt in concordanta cu evolutia raporturilor dintre societati, cu actiunea factorilor tehnico-economici si social-politici, insa si de dorinta oamenilor de a trai mai bine si mai in siguranta. Astfel, puterea economica a Europei s-a fundamentat pe factorul demografic, al carui scop a fost decisiv pe toate nivelurile: de crestere rapida a comunitatilor urbane si, implicit, a densitatii populatiei, de dezvoltare a tehnicii si infaptuire a procesului de industrializare, de expansiune coloniala si dominatie pe zone geografice intinse. Totodata, dinamismul economiilor occidentale a dus la cucerirea de noi piete de desfacere, impunand in acest fel, aparitia sistemului colonial si amplificarea fenomenului de migratie a populatiei la nivel international .

Schimbarea sociala este colectiva, se produce la nivelul unei colectivitati ori al unui sector semnificativ al acesteia, modificand conditiile de viata si mentalitatea oamenilor. In acest caz schimbarea include modificari, in special asupra copiilor, familiei ramase acasa, in privinta valorilor culturale, normelor, statusurilor si rolurilor.

In cadrul literaturii de specialitate se sustine faptul ca societatea romaneasca nu a fost pregatita sa suporte fara riscuri socul unei schimbari sociale, asa cum este migratia, cu care nu a fost obisnuita in deceniile vechii societati. Astfel, costurile cele mai semnificative sunt suportate, din pacate, de populatii si grupuri sociale vulnerabile si "nevinovate", astfel: familia reprezinta institutia cea mai afectata intrucat, de obicei, migreaza unul dintre soti ori daca nu chiar ambii; iar copiii reprezinta persoanele cele mai afectate atat in raporturile familiale, cat si in statutul lor scolar si in special, in starea lor emotionala. Anumite anchete au aratat ca scopul parintilor migranti este suplinit de rude, in special, de bunici ori, in procente mai diminuate (se estimeaza intre 15-20% din totalul de cazuri) copiii au fost plasati sub protectia statului .

Bibliografie:

1. Badea Camelia Virginia, Migratia de revenire.Studii de caz in satul Sperieteni,un sat de tranzitie, Ed. Lumen, Iasi, 2009

2. Rodica Dorina Lunga, Particularitati ale comportamentului copiilor care au parinti plecati la munca in strainatate, Teza de doctorat, Timisoara, 2014

3. Miftode Vasile, Tratat de Asistenta Sociala, Ed.Lumen, Iasi, 2013

4. Stoiciu Victoria (coord) , Impactiul crizei economice asupra migratiei fortei de munca romanesti, Editura Friedrich Ebert Stiftung, 2011

5. Adams, R., Page, J. Do International Migration and Remittances Reduce Poverty in Developing Countries? World Development, vol. 33, 2019

6. Ciocanescu E. A. , (2011), Migratia externa : de la tara de origine Romania , latarile de destinatie din spatiul Uniunii Europene, Revista de Statistica nr.7, www.revistadestatistica.ro,

7. Antman, F. M. (2012). Gender, Educational Attainment, and the Impact of Parental Migration on Children Left Behind. Discussion Paper No. 6640. In Institute for the Study of Labor, Discussion Paper Series. Disponibil la: http://ftp.iza.org/dp6640.pdf.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 997 cuvinte
Nr caractere:
10 328 caractere
Marime:
24.03 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Data publicare:
07.03.2022
Structură de fișiere:
  • Migratia parintilor la munca in strainatate, ca schimbare sociala. Efectele asupra copiilor ramasi acasa.docx
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Asistenta sociala
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Asist. drd. Marian Dalban
Nota primita:
Nota 9
Te-ar putea interesa și:
I. Aspecte Generale 170.000 elevi de clasele V-VIII au cel putin un parinte la munca in...
Capitolul I. Migratia- concept si evolutie 1. Concept si clasificare Din categoria problemelor...
Pentru a putea intelege importanta fenomenului migrator atat din punct de vedere social cat si...
Migratia fortei de munca din Romania a inceput in urma cu 14 ani prin asa-numitul ,,comert cu...
Introducere Se cunoaste azi destul de bine ca migratia parintilor are efecte puternice asupra...
Sus!