Management de caz

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Familia M formata din mama,Gabriela si trei copii :Iosif(8 ani),Daciana(6 ani) si Rebeca(4 ani jumate), locuiesc in Timisoara, Judetul Timis, zona Traian, intr-un apartament de casa nationalizata.Apartamentul are 2 camere,una dintre ele fiind folosita si ca bucatarie, hol, camera de oaspeti, loc de dormit si de facut teme.Casa in care locuiesc este lasata in paragina de catre primarie. Nu este iluminata, are scari de lemn, acestea nedand siguranta. Strada pe care este situata casa e prevazuta cu linie de tramvai copii neputand sa se joace in fata casei, fiind expusi unor pericole de accidente. In interiorul casei exista o curte mica, neamenajata si care nu poate fi folosita ca un loc de joaca, deoarece locatarii o folosesc pt depozitarea lucrurilor vechi.

Capul familiei a decedat in urma cu 3 ani jumate, implicat fiind intr-un accident de masina.Tinand cont ca tatal sustinea financiar familia, dupa moartea lui aceasta a ajuns intr-un mare impas. La decesul tatalui mama nu beneficia de nici macar un ajutor maternal. Datorita mortii sotului mama a intrat in depresie si s-a apucat de alcool.Acest eveniment dureros a avut un impact si asupra psihicului copiilor, mai ales asupra lui Iosif, care mai mare fiind a constientizat cele intamplate.

Copii erau nevoiti sa se gospodareasca singuri, ceea ce de cele mai multe ori era imposibil. Iosif ca si frate mai mare, incerca sa fie protectiv si un sprijin pentru mama si surori, dar si el era tot un copil. Datorita acestor probleme, Iosif incepe ca sa aiba depresii, cosmaruri noaptea si probleme psihice minore.

IDENTIFICAREA, EVALUAREASI PRELUAREA CAZULUI

In urma sesizarilor facute la SPAS (serviciul destinat prevenirii separarii copilului de parinti), managerul de caz(MC) care preia cazul si il prezinta responsabililor de caz preventie(RCP).Acestia analizeaza situatia si trimit un reprezentant sa evalueze situatia.

In urma anchetei s-a constatat ca mama nu acorda timp suficient copiilor si treburilor casei. Conditiile de trai erau precare, iar copii nu beneficiau de educatia dorita, neavand posibilitatea de a-i trimite la gradinita. Nu aveau imbracamintea adecvata, jucarii, alimentatia lasa de dorit si chiar chiuveta de vase nespalate, chiar in timpul achetei sociale. Covoarele scorojite erau necuratate si prin apartament se umbla incaltat.

In cadrul anchetei s-a constatat ca mama nu-si cunostea drepturile. Nu era la curent cu drepturile copiilor de a beneficia de pensia de urmas, in urma decesului tatalui.

PLANIFICAREA SERVICIILOR SI INTERVENTIILOR

Luand la cunostinta problemele cu care se confrunta familia M se ajunge la concluzia ca nu exista conditii optime pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor in acest mediu si se incearca gasirea unor solutii(PIP). In primul rand se are in vedere posibilitatea de a nu despartii fratii, iar pentru acest lucru se recurge la plasarea lor la Fundatia Rudolf Walter, considerandu-se ca aici copiii vor fi in siguranta, nedespartiti si primesc ingrijiri si educatie corespunzatoare.

Fundatia Rudolf Walter este o fundatie prevazuta cu servicii de asistenta sociala pentru familiile aflate in dificultate. Aici copiii pot frecventa cursuri scolare si prescolare, dezvoltandu-se armonios pana la posibila rezolvare a problemelor familiale. In afara de frecventarea scolii, copiii consultati de medici si psihologi, urmand programe speciale de integrare si adaptare. Se urmareste, de asemenea ajutarea copiilor in dezvoltarea lor armonioasa motiv pentru care sunt indrumati catre supraveghere logopetica.

Vazandu-se in imposibilitatea de a rezolva singura problemele aparute mama se supune propunerilor RCP.M.Accepta sa fie integrata intr-un program de dezintoxicare, pentru a putea scapa de problema alcoolului. Se recurge la castigarea drepturilor care ii revin mamei in urma decesului sotului de a beneficia de pensie de urmas. Mama urmeaza sedinte psiho-terapeutice pentru incercarea rezolvarii problemelor aparute.

MONITORIZAREA SI REEVALUAREA CAZULUI

Datorita faptului ca mama a constientizat situatia in care se afla a acceptat cu strictete sugestiile RCP. Astfel comisia a constatat, in termen relativ scurt, 3 luni o ameliorare a situatiei. Mama dorind cu ardoare copiii langa ea a facut tot posibilul sa urmeze cu strictete toate programele de recuperare si reabilitare. A reusit chiar sa-si gaseasca un serviciu de 8 ore care sa o ajute sa scape de problemele financiare.

Se hotaraste astfel reintegrarea copiilor in familie urmand ca familia sa fie monitorizata in continuare pentru a nu exista posibilitatea de a fi neglijati copiii din nou. Din acest motiv familia

Bibliografie:

- Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, legea nr. 272/2004

- Ordin nr. 288/2006 din 06/07/2006

- Patricia Runcan, Dreptul asistentei sociale in protectia copilului si a familiei, Editura Marineasa, Timisoara 2008

- Patricia Runcan, Asistenta sociala a persoanei si familiei, Editura Marineasa, Timisoara 2008

- Cojocaru, Stefan.(2005), Metode apreciative in Asistenta Sociala, Editura: Polirom, Iasi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management de caz.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
772 cuvinte
Nr caractere:
4 552 caractere
Marime:
18.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
organizare, servicii, management
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!