Importanta sociologiei in analiza calitatii vietii in perioada pandemica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1- Repere teoretice

Termenul de sociologie provine din imbinarea cuvantului latin socius ce inseamna social sau societate, si a cuvantului grec logos, in traducere stiinta. La nivel general, sociologia este stiinta despre social sau societate.

De-a lungul timpului sociologia a fost definita in diferite moduri, in functie de nivelul de cunoastere si de explicare a socialului.

Filozoful pozitivist francez Auguste Comte defineste conceptul de sociologie ca fiind o "stiinta a societatii". In conceptia lui Petre Andrei "sociologia studiaza in mod obiectiv, in primul rand, existenta sociala sub aspectul ei static-cultural, si apoi sub aspectul dinamic-functional al ei, aratand fazele si tipurile sociale realizate". Pentru Traian Herseni " sociologia este stiinta societatilor omenesti, este o disciplina ce se ocupa cu studiul vietii sociale, al fenomenelor de comunicare umana, de convietuire sociala". In opinia lui Anthony Giddens " sociologia este studiul vietii sociale umane, a grupurilor si societatilor. Este un demers indraznet si de mare responsabilitate, intrucat subiectul ei este rezultatul propriului nostru comportament ca fiinte sociale".

Sociologia practicata de fiecare individ in viata cotidiana se numeste sociologie spontana. Originea acestei cunoasteri este simtul comun sau bunul simt. Sociologia spontana bazata pe simtul comun are caracter enciclopedic, fiind larg raspandita, insa sufera de mari neajunsuri datorita caracterului sau pasional, iluzoriu, contradictoriu si limitat. Asadar, oamenii nu pot oferi spontan o cunoastere stiintifica a societatii, iar grupurile cu atat mai putin, deoarece capacitatea individului de a gandi obiectiv este mai redusa, cand acesta se afla in actiuni de grup. Grupul accentueaza pasiunile si iluziile si diminueaza capacitatea critica a individului.

Sociologia este o aparitie recenta in cadrul stiintelor insa, daca luam in calcul temele de discutie si modul in care sunt abordate, se poate spune ca preocuparile sociologice sunt mai vechi decat existenta stiintei propriu-zise. Aceste preocupari fiind deja prezente in operele lui Platon si Aristotel, putem concluziona faptul ca, toti ganditorii care si-au pus problema existentei sociale a omului, au dezbatut probleme sociologice.

Cu toate ca in multe lucrari de filosofie sociala pot fi descoperite elemente de sociologie spontana (fie sub forma unor reflectii, fie a unor incercari de a explica anumite imprejurari de viata), adevaratul interes pentru constituirea unei "stiinte despre societate" s-a aratat la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, termenul de sociologie fiind folosit pentru prima data de Auguste Comte in Curs de filosofie pozitiva.

Sociologia a aparut in contextul dezvoltarii gandirii umane si a studiilor sociale impuse de revolutia industriala si de afirmarea societatii capitaliste in secolul al XIX-lea. Modificarea relatiilor sociale si economice, necesitatea elaborarii unor teorii privind folosirea resurselor umane in economia capitalista pentru obtinerea unui maxim de randament au condus la aparitia sociologiei ca stiinta, ce avea drept obiective majore organizarea pe baze rationale a vietii sociale si solutionarea disfunctionalitatilor sociale.

Dezvoltarea stiintelor naturii in aceeasi perioada au creat conditiile metodologice ale aparitiei sociologiei ca stiinta de sine statatoare. Noul model propus aduce o pespectiva noua, descriptiva si explicativa cu privire la om si societate. Obiectivul noii stiinte este definirea a ceea ce sunt omul si societatea, iar conform acestei orientari, fenomenele si procesele sociale trebuie tratate ca fapte, adica descrise, consemnate si explicate. In studiul socialului, sociologia aplica metodele propuse de stiintele naturii, programul lui A. Comte stabilind drept misiunea fundamentala a sociologiei, studiul pozitiv al faptelor sociale si scoaterea in evidenta a legilor fundamentale proprii vietii sociale. In schimb, Emil Durkheim este cel care formuleaza regulile si principiile metodologice ale sociologiei ( Les regles de la methode sociologique) realizand cercetari efective in care a aplicat metoda elaborata. Din punctul sau de vedere, sociologia trebuie sa indeplineasca doua conditii pentru a se constitui ca stiinta:

-sa isi indeplineasca obiectul propriu de cercetare: faptele sociale deosebite de obiectul altor stiinte

-faptele sociale trebuie observate si explicate cu aceeasi rigurozitate metodologica.

Dupa definire si clasificare, faptele sociale trebuie supuse metodei de cercetare, prima regula fiind aceea de a considera faptele drept lucruri, pentru a deveni obiectivi in studiu, eliminand subiectivismul. Explicatia faptului social trebuie sa fie de ordin cauzal, aceasta cauza fiind din mediul social si nu cel biologic sau psihologic, iar functia pe care o indeplineste sa fie tot din mediul vietii sociale.

O alta necesitate pe care metoda o impune este cercetarea din punct de vedere statistic al faptelor sociale, dar si stabilirea de legaturi intre acestea. Aceste reguli au fost explicate in celebrul studiu asupra suicidului ( Le Suicide ) de catre E. Durkheim, realizand astfel intaiul studiu concret de sociologie, bazat pe date statistice. Ideea fundamentala a gandirii durkheimiene este ca mediul social fasoneaza comportamentul indivizilor aporoape in intregime.

Bibliografie:

-Petre Andrei- Sociologie generala, ed. a III-a, editura Polirom 1997

-Constantin Schifirnet- Sociologie, ed. a III-a revazuta si adaugita 2004, editura Comunicare.ro

-https://acad.ro/SARS-CoV-2/doc/d01-CalitateaVietii.pdf

- http://www.iccv.ro/wp-content/uploads/2018/03/Raport-Calitatea-Vietii.pdf

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 733 cuvinte
Nr caractere:
14 520 caractere
Marime:
18.99 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Data publicare:
06.01.2021
Structură de fișiere:
  • Importanta sociologiei in analiza calitatii vietii in perioada pandemica.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Unitatea de curs nr. 1: Obiectul si problematica disciplinei Psihosociologia Sanatatii si...
MODUL 1 Introducere in Psihologia Sanatatii Obiective operationale: prin parcurgerea acestui...
Consider ca o lucrare de licenta avand ca tema opinia publica si factorii care contribuie la...
Daca in urma cu 20 de ani, cand lumea medicala se confrunta cu o noua boala infectia HIV / SIDA...
I. ROMANIA SI NOILE PROVOCARI Pe plan mondial se prevad schimbari majore ale mediului de...
Sus!