Feminismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În lucrarea mea de licență am avut ca temă feminitatea și relația dintre feminitate și masculinitate, conform analizei de conținut a revistelor pentru bărbați și femei. Proiectul de cercetare a avut ca obiective modul în care masculinitatea este reprezentată în revistele pentru bărbați și relația dintre femei și bărbați portretizată în reviste.

În prezent, femeia decide ce să devină pe plan profesional, decide cine va fi partenerul ei de viață și ocupă poziții înalte în societate (manager, doctor, inginer etc.), este independentă și hotărâtă.

Bărbatul mereu a ocupat poziția de lider, el lua întotdeauna deciziile în casă, fără voia lui femeia nu putea face nimic și el era cel care era responsabil de situația financiară a familiei. Am ales sa vorbesc despre portretizarea masculinității în revistele pentru bărbați deoarece valul feminismului și emanciparea femeii au dat o altă definiție masculinității. De asemenea, o altă ipoteză este faptul că o dată cu această schimbare a femeii s-a schimbat și comportamentul bărbatului îndreptându-se tot mai mult spre „feminin”.

Am evidențiat în această lucrare care era imaginea femeii în trecut și care este în prezent, am tratat conceptul de feminism, care este important pentru afirmarea femeii, am prezentat aspecte relevante care denotă o schimbare în caracterul și atitudinea bărbaților de asemenea am evidențiat faptul că masculinitatea este percepută altfel în prezent.

Am realizat cadrul teoretic al cercetării care mi-a permis elaborarea tehnicii de colectare și interpretare a datelor potrivite subiectului ales. În partea metodologică am punctat obiectivele principale ale lucrării, întrebările de cercetare și motivația alegerii analizei de conținut ca metodă de cercetare. Am scris, de asemenea, concluziile personale, elaborate în urma analizei de conținut asupra articolelor din reviste. În ultima parte a lucrării am specificat cum aș vrea să continui această cercetare pe viitor, deoarece această temă mi s-a părut foarte interesantă din punct de vedere științific, descoperind aspecte care descriu societatea contemporană, și anume imaginea masculinității în prezent.

Cadrul teoretic

Un studiu realizat în 2003 de Susan M. Alexander (Stylish hard bodies: Branded Masculinity în Men's Health Magazine) analizează constructul postmodern conform căruia identitatea bărbatului este bazată pe consum, un rol considerat tradițional pentru femei, și nu pe producție. Scopul acestui studiu este să analizeze socializarea rolului de gen în revista Men's Health și să îl plaseze în contextul schimbării culturale.

În urma acestui studiu, Susan M. Alexander a ajuns la concluzia că s-a schimbat percepția bărbaților asupra masculinității, existând o înstrăinare de conceptul masculinității hegemonice. Bărbații care se abonează la această revistă sunt socializați în a “citi” masculinitatea ca fiind un produs de consum care se bazează pe aspectul exterior și nu pe rolul tradițional al bărbatului, și anume producția.

Într-un studiu realizat în 1990 de către E. Anderson și Lisa DeDomenico a fost testată ipoteza conform căreia există o diferența substanțială între cazurile de tulburare de alimentație pe care le-au avut bărbații și femeile acestea fiind corelate cu faptul că normele sociale promovează “slăbirea”.

Pentru acest studiu au fost analizate 10 reviste care aveau majoritatea cititorilor femei și 10 reviste pentru bărbați. În revistele pentru femei erau 56 de articole despre diete și 20 despre a te menține în formă, iar în revistele pentru bărbați erau doar 5 articole despre diete și 17 articole despre menținerea în formă.

Concluzia în urma acestui studiu confirmă ipoteza conform căreia revistele pentru femei conțin mai multe articole despre dietă spre deosebire de revistele pentru bărbați.

În trecut, imaginea unei femei ideale era strâns legată de tradiționalism, femeia trebuia să fie învățată de mică de mama ei să facă mâncare, cum să aibă grijă de copii, să fie supusă soțului și să nu iasă din cuvântul lui de asemenea să aibă grijă de gospodărie, animale dar să știe să facă și muncă grea precum mersul la câmp sau căratul sacilor. Viața femeii începea și se termina cu soțul ei. Până și în manuale, în povești “bărbații sunt cei care fac, cei care se luptă, cei care sunt victorioși, femeile dorm, stau tolănite, sunt frumoase, cum în povești așteaptă să vină prințul să le dea sărutul aducător de viață” susține Laura Grunberg , coordonator al proiectului „ Discriminare urbană. Un proiect sensibil la gen ” (2015).

În prezent, deși femeia este independentă, aceasta simte presiuni din partea societății cu privire la aspectul fizic, fiind presată să fie mereu frumoasă, machiată și îmbrăcată cât mai elegant mai tot timpul pentru a îndeplinii standardele de frumusețe ale societății contemporane. Multe femei

Bibliografie:

1.Alexander, A. Susan (2003) Stylish Hard Bodies: Masculinity în Men’s Health Magazine, Sociological Perspectives, Volume 46, Number 4, Pages 535-534, Decembrie 2003.

2.Anderson E. & DeDominico L. (1990) Diet Vs. Shape Content of Popular Male and Female Magazines: A Dose-Response Relationship to the Incidence of Eating Disorders, International Journal of Eating Disorders, Volume 11, Issue Number 3, Pages 283-287, Septembrie 1990.

3.Beauvoir S. (1998) Al doilea sex. București, Editura Univers.

4.Chelcea S. (2001) Metodologia cercetării sociologice. București, Editura Economică.

5.Gramsci A. (1999) Selections from the Prison Notebooks. London, ElecBook.

6.Gray J. (1992) Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus. București, Editura Vremea.

7.Lipovetski G. (2000) A treia femeie. București, Editura Univers.

8.Miroiu M. (2004) Drumul către autonomie : teorii politice feministe. București, Editura Polirom

9.Rughiniș C., Grunberg L., Popescu R. (2015) Alice în Țara Minunilor, [Online] Disponibil pe : [Accesat la data de 06.06.2017].

10.West, C. , Zimmerman, D. H. (1987). Doing Gender. Gender and society, Volume 1, Number 2, Pages 125-151.

11.Williams C. (1992) The Glass Escalator. Hidden advantages for men în the Female Professions, Volume 39, Number 3,Pages 253-267, August 1992.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Feminismul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 241 cuvinte
Nr caractere:
21 011 caractere
Marime:
25.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!