Familia - instituție socială fundamentală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De-a lungul timpurilor, pentru a supravietui, oamenii au fost nevoiti sa se asocieze in grupuri sau cupluri, statuate sub denumirea de familie. Reusind sa asigure supravietuirea, calitativ si cantitativ a tot mai multe persoane, familia a devenit din ce in ce mai functionala, viata a elaborat, a uniformizat si a impus tot mai multe norme de formare si existenta a acesteia. Familia a fost prima institutie sociala din istoria lumii. Din perspectiva sociologica, familia este institutia fundamentala in toate societatile.

Familia este un grup natural caracterizat prin stabilirea structurala durabila in timp , alcatuita din femei si barbati , parinti si copii , bunici si nepoti ,uniti prin legaturi trainice de casatorie, singe sau rudenie ori prin forme specifice de organizare a relatiilor dintre ei. Familia s-a delimitat, in functie de posibilitatile concrete, intr-o diversitate de forme. Grupul familial poate fi restrins sau largit in raport de conditiile economice, de contexte istorice si culturale specifice diferitelor culturi umane. Indiferent de marimea ei, familia constituie o institutie regasita in orice societate de oriunde si din orice timp, ceea ce nu este valabil pentru alte tipuri de institutii: religioase, economice, politice, educationale, medicale. Nu exista societate fara relatii familiale.

Istoria evolutiei omenirii a cunoscut mai multe tipuri de familie. In general, in societatile traditionale au predominat tipul de familie mare, precum familia de grupe mari (cuprindea grupuri de perechi casatorite care traiau impreuna in cadrul aceleasi gospodarii) si familia extinsa ( era formata dintr-un cuplu impreuna cu rudele apropiate. Intr-o asemenea familie coabita una sau doua generatii ascendente sau descendente, iar relatiile dintre soti erau mediate de relatiile fiecaruia dintre ei cu rudele existente in cadrul familiei: parinti, nepoti etc.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familia - institutie sociala fundamentala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 195 cuvinte
Nr caractere:
6 019 caractere
Marime:
15.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
Familia - institutie sociala fundamentala, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!