Elemente generale de sociologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Imaginile societatii oferite de diversi sociologi nu sunt identice. Acest lucru este absolut normal, intrucat cunoasterea stiintifica este un proces continuu, rezultat al interactiunii intelectuale a unui numar mare de cercetatori.

Perspectiva sociologica este o cale de a privi societatea, de a studia viata sociala si de a o explica; este o analiza a societatii dintr-un anumit punct de vedere.

1)Perspectiva evolutionista a fost prima formulata in sociologie, fiind fundamentata in special in lucrarile lui Auguste Comte si Herbert Spencer. Aceasta perspectiva explica in mod satisfacator originea societatilor si cresterea lor.

2) Perspectiva functionalista este formulata in lucrarile lui Auguste Comte si Herbert Spencer si indeosebi in cele ale lui Emile Durkheim.

Functionalistii privesc societatea ca pe un sistem, ca pe un intreg compus din mai multe parti aflate in interactiune, fiecare parte indeplinind o anumita functie. Din perspectiva functionalista, societatile tind spre echilibreu, spre mentinerea ordinii. Realizarea echilibrului este dependenta de indeplinirea functiei specifice de catre fiecare parte a sistemului. Daca functile nu sunt realizate, sistemul se dezechilibreaza si poate sa moara.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente generale de sociologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 571 cuvinte
Nr caractere:
16 211 caractere
Marime:
16.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
Elemente generale de sociologie, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!