Conflictele din Orientul Mijlociu și Restructurarea Ordinii Mondiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,,Acum zece ani, epicentrul politicii externe americane se afla in Europa, stare de fapt ce a durat din aprilie 1917, cand Woodrow Wilson a trimis un milion de oameni pe frontul din Occident, pana la interventia presedintelui Clinton in Kosovo in 1999. De-a lungul intregului secol XX, Europa a fost preocuparea noastra vitala, de prim ordin. (...) De-acum inainte, lucrurile s-au schimbat. Pentru presedintele Bush, pentru secretarul de Stat, Rice, Orientul Apropiat ocupa si va ocupa si pentru succesorii lor locul pe care l-a avut Europa in timpul secolului XX pentru administratiile ce s-au succedat pana acum." Pe 11 aprilie 2007, acestea au fost cuvintele subsecretarului de stat american, dl Nicholas Burns.

Asa cum s-a pronuntat cat se poate de clar presedintele Bush, ,,ceea ce se intampla in Orientul Apropiat este mult mai mult decat un conflict militar. Este razboiul ideologic decisiv al vremurilor noastre. De o parte a baricadei se afla cei ce cred in libertate si moderatie; de cealalta, sunt extremistii care ii macelaresc pe nevinovati si isi clameaza intentia de a ne distruge felul nostru de viata."

De la 11 septembrie incoace, ,,Orientul Mijlociu extins" - o regiune cu contururi vagi, care se intinde din Pakistan pana in Maroc, trecand prin Cornul Africii - a devenit terenul principal de desfasurare a fortelor americane, campul de batalie decisiv, daca nu chiar unic, a ceea ce Casa Alba califica drept conflict mondial. Datorita zacamintelor sale de petrol, pozitiei strategice si prezentei Israelului, zona aceasta s-a numarat mereu printre prioritatile Statelor Unite, mai ales dupa 1956 si dupa disparitia progresiva de aici a Frantei si a Marii Britanii. De acum inainte, dupa cum explica Philippe Droz-Vincent intr-o analiza subtila a ,,momentului american" in Orientul Mijlociu, regiunea de care vorbim i-a luat locul Americii Latine, in pozitia de ,,curte din spate" a Statelor Unite, avand insa in plus o dimensiune pe care subcontinentul american n-a avut-o niciodata, aceea de camp de lupta vital al celui de-al treilea razboi mondial.

Peisajul a avut de suferit din aceasta cauza. Fara indoiala ca aceasta a fost si scopul strategilor de la Pentagon si al neoconservatorilor, dar ne indoim ca rezultatele au fost intr-adevar conforme cu visurile lor de a primeni regiunea, ca sa-si poata instaura aici puterea intr-un mod durabil - dupa modelul conducatorilor francezi si britanici in urma Primului Razboi Mondial.

In Afganistan, Irak sau Liban e necesara o implicare directa a armatelor occidentale.

Acest ,,Orient Mijlociu extins" s-a transformat intr-o zona de ,,razboaie pline de excese", marcata de numarul si simultaneitatea conflictelor sangeroase, precum si de participarea directa a armatelor occidentale. Afganistanul se prabuseste in haos, iar trupele americane si cele ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se impotmolesc acolo. Irakul se confrunta in acelasi timp cu o miscare de rezistenta fata de ocupatia straina si cu lupte interconfesionale si interetnice care au facut sute de mii de victime - potrivit unor observatori, mai multe decat cele provocate de genocidul din Rwanda - si au deschis rani ce nu se vor inchide decat cu mare greutate.

In Liban se desfasoara un razboi civil tacut in care se infrunta guvernul Fuad Siniora si opozitia grupata in jurul organizatiei Hezbollah si al Curentului patriotic liber al generalului Michel Aoun; conflictul cu Israelul se poate reaprinde in orice clipa, in ciuda prezentei unor contingente importante ale Fortei Interimare a Natiunilor Unite in Liban (FINUL). In Palestina, colonizarea si represiunea au accelerat nu numai imbucatatirea teritoriului, ci si dezagregarea societatii si divizarea, probabil ireversibila, a miscarii nationale. De la interventia in Etiopia din decembrie 2006, sustinuta de Washington, Somalia a primit titlul dubios de ,,noul front al razboiului impotriva terorismului". Si putem sa mai

Bibliografie:

www.amnesty.org - articol Counter-terrorism and criminal law in the EU, publicat 31 mai 2005, citit in decembrie 2007;

www.journalofdemocracy.org - articol de Guillermo O'Donnell - The Perpetual Crises of Democracy publicat in vol. 18, nr.1, ianuarie 2007, citit pe data de 20 decembrie 2007

www.islamistwatch.org vizitat in 5-10 ianuarie 2008;

www.heritage.org articol de Stephen Johnson, Helle C. Dale, and Patrick Cronin, Ph.D. - Strengthening U.S. Public Diplomacy Requires Organization, Coordination, and Strategy publicat pe 5 august 2005, citit pe data de 17 decembrie 2007

Caragea, Ion - Razboi in golf, dosar secret - Irakul in flacari, 1990-2003, Bucuresti, Editura Nemira, 2003;

Vasile, Paul, Asimetria strategica - Riscuri, amenintari si conflicte asimetrice, Ed. D.B.H., Bucuresti, 2001;

Postolache S., Toma Gh.,Oros I., Managementul stabilitatii, Ed. Academiei de Inalte Studii Militare, Bucuresti, 2003;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictele din Orientul Mijlociu si Restructurarea Ordinii Mondiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
7 377 cuvinte
Nr caractere:
37 476 caractere
Marime:
38.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
razboi civil, represiune, organizatii
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Ion Dobrescu
Sus!