Comunismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutia romana din 1989 a constat intr-o serie de proteste si demonstratii la sfarsitul lui 1989, care au schimbat regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu. Demonstratiile din ce in ce mai ample au culminat cu procesul controversat si executia lui Ceausescu si a sotiei sale Elena. in timpul desfasurarii revolutiei romane, alte state est-europene treceau in mod pasnic la democratie; Romania a fost singura tara din blocul estic care a trecut printr-o revolutie violenta si care si-a executat conducatorii.

La fel ca in tarile vecine, in 1989 majoritatea populatiei din Romania nu era multumita de regimul comunist. Totusi, spre deosebire de alte tari est-europene, Romania nu trecuse pana atunci deloc printr-un proces de de-stalinizare. Politica economica si de dezvoltare a lui Ceausescu (inclusiv proiecte de constructii grandioase si un regim de austeritate menit sa permita Romaniei sa-si plateasca intreaga datorie externa) era considerata responsabila pentru saracia extinsa din tara; in paralel cu cresterea saraciei, politia secreta (Securitatea) era omniprezenta, facand din Romania un stat politienesc.

Spre deosebire de conducatorii Pactului de la Varsovia, Ceausescu nu a sprijinit interesele sovietice, ci a urmarit o politica externa proprie. in timp ce liderul sovietic Mihail Gorbaciov vorbea despre reforma, Ceausescu imita linia politica, megalomania si culturile personalitatii ale liderilor comunistii est-asiatici precum nord-coreeanul Kim Il Sung.

Chiar si dupa caderea Zidului Berlinului, sau inlocuirea in noiembrie 1989 a tovarasului sau de la sud, liderul bulgar Todor Jivkov, Ceausescu pare sa ignore semnele care amenintau pozitia sa ca sef de stat comunist in Europa de Est. Totusi, in noiembrie 1989, la al XIV-lea Congres al PCR, Ceausescu atinge problema Pactului Molotov-Ribbentrop si cere anularea consecintelor acestuia, in speta retrocedarea de catre URSS a Basarabiei si Bucovinei de Nord, anexate in virtutea acestui pact. in decembrie 1989, in timpul intalnirii lor de la Malta, liderii URSS si SUA se pun de acord asupra soartei rezervate Europei de Est.

TIMISOARA

in martie 1989, o serie de activisti de frunte ai P.C.R. vor protesta printr-o scrisoare in care criticau politica economica a lui Nicolae Ceausescu, dar la scurta vreme, Nicolae Ceausescu obtine o victorie politica importanta: R.S.Romania reuseste achitarea datoriei externe de circa 11 miliarde dolari, cu cateva luni inainte de termenul pe care chiar dictatorul roman il preconiza. Firesc, el este reales la 14 noiembrie, la Congresul al XIV-lea al P.C.R. in functia de secretar general al partidului unic din R.S.R. La 11 Noiembrie 1989, inainte de Congres, la Bucuresti, pe strazile Brezoianu si Kogalniceanu, studenti din Cluj si Bucuresti au demonstrat cu plancarde "Vrem Reforme" impotriva guvernului Ceausescu. Studentii:"[1]"Mihnea Paraschivescu, Vulpe Gratian, economistul Dan Caprariu din Cluj si altii au fost arestati si anchetati de catre lucratorii Securitatii de la Penitenciarul Rahova pentru propaganda impotriva societatii socialiste. Au fost eliberati la data de 22 Decembrie 1989 orele 14.00. O incercare timida de a protesta impotriva regimului combinata cu bucuria calificarii nationalei romane de fotbal la un campionat mondial (victoria cu 3-1 in fata nationalei Danemarcei a facut ca dupa 20 de ani Romania sa participe din nou la un Mondial, cel din Italia) a fost dispersata de Securitate care si-a infiltrat lucratorii operativi printre studenti. La cea mai mare intreprindere din Timisoara, U.M.T., o parte a muncitorilor a incercat realizarea unui protest si popularizarea lui in oras, dar Securitatea a reusit calmarea spiritelor. in ziua de 11 decembrie 1989, la emisiunea politica ,,Panorama,, de la postul TV Budapesta 1, s-au difuzat imagini video din Timisoara, avandu-l in prim plan pe preotul reformat Tokes Laszlo, care cerea sprijin pentru a nu fi mutat din parohia pe care o conducea. Pana in ziua de 15 decembrie, enoriasii si un numar mic de cetateni ai orasului au vegheat in fata parohiei din Piata Maria. in acea seara, lucratori ai Securitatii, in civil, au incercat arestarea participantilor, izbucnind incaierari, care insa nu s-au generalizat sau extins. La 16 decembrie a izbucnit un protest in Timisoara, ca raspuns la incercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Liszlo Tokes. Pastorul facuse recent comentarii critice la adresa regimului in mass media internationala, iar guvernul a considerat ca incita la vrajba etnica. La cererea guvernului, episcopul sau l-a revocat din post, privandu-l astfel de dreptul de a locui in apartamentul la care era indreptatit ca pastor. Enoriasii s-au adunat in jurul casei sale, pentru a-l proteja de hartuire si evacuare. Multi trecatori, printre care si studenti romani religiosi, s-au alaturat protestului, necunoscand detaliile si afland de la sustinatorii pastorului ca aceasta era o noua incercare a regimului comunist de a restrictiona libertatea religioasa.

Masele de revolutionari adunati in Piata Operei din Timisoara

Cand a devenit evident ca multimea nu va disparea, primarul, Petre Mot a facut cateva declaratii, sugerand ca s-ar fi razgandit in privinta evacuarii lui Tokes. in acelasi timp, multimea crescuse amenintator- si de vreme ce Petre Mot a refuzat sa-si confirme in scris declaratia impotriva evacuarii pastorului, multimea a inceput sa cante sloganuri anticomuniste. in consecinta, fortele de militie si ale Securitatii au intrat in scena. La 7:30 pm, protestul s-a extins, cauza initiala trecand in planul secund. Unii protestatari au incercat sa incendieze cladirea care gazduia comitetul judetean al Partidului Comunist Roman (PCR). Securitatea a raspuns cu gaze lacrimogene si jeturi de apa, in timp ce militia a recurs la forta si la arestarea multora. Ei s-au mutat in jurul Catedralei Metropolitane

Bibliografie:

1. Ioan Scurtu, Gheorghe Buzatu, Istoria Romaniei in sec XX,

2. www.wikipedia.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia romana din 1989.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 909 cuvinte
Nr caractere:
23 661 caractere
Marime:
418.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
comunism, forma de guvernare, romania, revolutie, ceausescu
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!