Asistența Socială a Persoanelor Dependente de Drog

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul I

Dimensiuni conceptuale privind fenomenul narcomaniei

1.1 Consumul de droguri: definitie,factorii si cauzele fenomenului.

Producerea şi traficul de droguri, precum şi consumul acestora ridica deosebite probleme în numeroase ţări ale lumii. Flagelul drogurilor este unul dintre cele mai complexe, profunde şi mai tragice în lumea contemporană. Din an în an, creşte numărul apelurilor, întrunirilor, conferinţelor ştiinţifice care îşi propun drept scop găsirea celei mai adecvate metode pentru a pune capăt aberaţiei drogurilor. Juriştii, psihologii, sociologii, medicii încearcă să abordeze din diferite perspective problema traficului şi consumului de droguri, finalitatea de bază fiind găsirea soluţiilor atât de importante şi de necesare de a le întreprinde imediat. Având în vedere amplasarea geografică a ţării noastre, la intersecţia marilor căi de comunicaţie europene, consumul de droguri reprezintă o problemă de maximă importanţă. Creşterea în amploare a acestui fenomen trebuie să ne preocupe pe noi toţi. Se ştie că consumul de droguri are caracteristici proprii pentru fiecare ţară si depinde de cultura,obiceiurile, tradiţiile, circumstanţele economice, dar trebuie totuşi să avem în vedere faptul că drogul nu are graniţe. În acest sens, cunoaşterea principalelor droguri utilizate, modul lor de administrare,precum şi efectele acestora au o importanţă deosebită pentru abordarea obiectivă a problemei propuse.

Drogul reprezintă orice substanţă care, consumată de un organism viu, poate să-i modifice percepţia , dispoziţia, comportamentul, procesele cognitive şi funcţia motorie. Drogul mai poate fi definit ca substanţă chimică sau naturală, în stare solidă, lichidă sau gazoasă , care, după ce este introdusă în organism, modifică imaginea asupra propriei persoane şi asupra realităţii înconjurătoare. Din punct de vedere juridic, oricare substanţă este considerată drog, exclusiv in cazul cînd corespunde următoarelor trei criterii:

-social, cind consumul acestor substanţe in scopuri nemedicale atinge astfel de proporţii, încît devine o problemă socială;

-medical, dacă substanţa narcotică provoacă o acţiune specifică (stimulatoare, sedativă, halucinogenă etc.) asupra sistemului nervos centrsal, fiind utilizată fară prescripţia medicului;

-juridic, dacă, potrivit celor două criterii semnalate mai sus, substanţa dată este apreciată ca drog şi la propunerea Comitetului Permanent de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova este introdusă în Listele substanţelor narcotice şi psihotrope conform Convenţiilor Internaţionale şi Legii Republicii Moldova din 06.05.1999 nr. 382-XIV „Cu privire la circulaţia substanţelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor”.

De-a lungul timpului, drogurile au fost folositeîn scopuri medicale, recreaţionale sau religioase. Utilizarea lor inadecvată, supradozajul, utilizarea nonmedicală a acestor medicamente a condiţionat apariţia unor noi categorii de consumatori de droguri.

În plan ştiinţific, sunt evidenţiate patru grupuri de factori care condiţionează primul pas spre drog.

1. Accesibilitatea drogurilor. În literatura de specialitate este susţinută ideea că între răspîndirea unui anumit tip de drog în societate si accesibilitatea drogurilor dar există o anumită corelaţie. În Republica Moldova, accesibilitatea macului şi a cânepei indiene pe tot teritoriul determină faptul ca 46% din numărul total al consumatorilor de droguri consumă preparatele din mac, 12%-preparatele din cânepă indiană,36%-consumă şi mac şi cânepă indiană şi numai 6%-alte droguri.

2. Mediul social. Un motiv semnificativ care duce la drogare este fenomenul modei. Reprezentînd un mecanism social-psihologic, a căror urmare imprimă individului un ” prestigiu”, moda de a consuma droguri devine pentru o parte de tineret, mai ales pentru adolescenţi, tot mai atrăgătoare, transformîndu-se într-o subcultură specifică.

3. Starea psihologica a persoanei. În declanşarea acestui tip de factori o importanţă deosebită o au maladiile suportate în copilărie (trauma natală, maladiile infecţioase etc.) precum şi abuzul de alcool de către părinţi. Totodată cele menţionate în consecinţă provoacă scăderea inelectului, dificultăţi de comunicare, instabilitatea şi apatia emoţională, reprezentînd un temei prielnic pentru primul pas pe drumul consumului de droguri.

4. Predispoziţia ereditară. Rolul ereditaţii în dezvoltarea narcomaniei este studiat incomplet, existînd totuşi date ştiinţifice care dovedesc că ereditatea nu poate fi exclusă din factorii care predispun spre consum de droguri.

Autorii americani J.Molto şi C.Radel evidenţiază două categorii de factori, care fiind importanţi în etiologia consumului de droguri:

- Factorii socio-culturali se refera la:

-căutarea unei plăceri însoţite prin transgregarea interdicţiei şi gustul riscului;

-apartenenţa la un grup favorabil utilizării drogului;

-căutarea unei spiritualităţi în izolarea de lume;

-în mod de a protesta;

Observații:

Universitatea de Stat din Moldova

Facultatea Sociologie şi Asistenţă Socială

Catedra Asistenţă Socială

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asistenta Sociala a Persoanelor Dependente de Drog.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 962 cuvinte
Nr caractere:
38 012 caractere
Marime:
30.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Elineţchi Larisa
Sus!