Analiza comportamentelor deviante

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In interactunile noastre cotidiene suntem constransi sa socializam tinand cont de normele si valorile sociale impuse de societate care reglementeaza si faciliteaza comunicarea. Omul este supus acestor constrangeri in fiecare moment al existentei sale nu doar in simplele interactiuni dintre prieteni, familie, cunoscuti ci si in cadrul organizatiior in care activeaza. Aceste aspecte normative si valorice care asigura conformitatea membrilor organizatiei sunt prevazute atat la nivel informal cat si la nivel formal prin actele care reglementeaza comportamentele acceptate ca dezirabile.

Un document important in cadrul organizatiior este Regulamentul de Ordine Interioara. Acesta trebuie elaborat de o comisie speciala ai carei membrii fac parte din conducerea organizatiei si ulterior continutul sau este adus la cunostinta fiecarui angajat pentru a-si conforma comportamentul prescriptiior normative.

In aceasta lucrare am ales un Regulament de Ordine Interioara apartinand Universitatii Politehnice din Timisoara din care voi incerca sa extrag principalele forme de control mentionate si vizate precum si comportamentele deviante la care se face referire si sanctiunile aplicate acestora.

In ceea ce priveste controlul social, din acest regulament pot fi extrase doar forme de control social negativ utilizand ca mijloace de control agentii institutionalizati. Este vorba aici de reguli privind protectia mediului; asigurarea unui climat propice bunei desfasurari a activitatii (art.42,43); obligatia UPT de a acorda salariatilor tuturor drepturilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca si din regulamentul de ordine interioara. (art.11); asigurarea confidentialitatii datelor angajatior de catre UPT (art.11); evitarea absenteismului prin inregistrarea prezentei la serviciu pe baza condicii de prezenta (art.11); plata salariului inaintea oricarei obligatii banesti (art.32); asigurarea confidentialitatii privind institutia si membrii sai; asigura igiena si protectia in munca prin intermediul Comitetului de securitate si sanatate in munca; medierea conflictelor prin Comisia de Mediere a Conflictelor.

Comportamentul membrilor organizatiei poate viola normele semnificative ale organizatiei afectand in acest fel atat ceilalti membrii ai organizatiei cat si organizatia in sine. Aceste comportamente voluntare, care incalca asteptarile celorlalti membrii ai organizatiei dar si regulile organizatiei, sunt forme de devianta intalnite in organizatii. In Regulamentul de Ordine interioara la care fac referire sunt amintite urmatoarele tipuri de comportamente deviante:

La nivel intrapersonal se face referire la urmatoarele comportamente deviante:

- Abuzul de substante: consumul de alcool, droguri sau alte medicamente care afecteaza judecata si capacitatea angajatului de a presta munca la capacitatea normala.

- Workaholism-ul: mentionat prin existenta unui numar limita de 48 de ore de munca efectuate in decurs de o saptamana.

La nivel interpersonal se face referire la urmatoarele comportamente deviante:

- Impolitete : prin obligatia angajatilor de a da dovada de respect si buna credinta in raport cu institutia si cu colegii (art.9.pt.h))

- Hartuire : prin obligatia de a nu recurge la hartuire (art.9.pt.h))

- Insulte : prin obligatia de a nu recurge la calomnie (art.9.pt.h)), de a nu adresa injurii si/sau jigniri celorlati membrii ai organizatiei., utilizarea numelui institutiei in scopuri care pot prejudicia prestigiul acesteia.

- Workplace bullying: - UPT trebuie sa descurajeze preventiv si corectiv

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza comportamentelor deviante.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 007 cuvinte
Nr caractere:
5 339 caractere
Marime:
13.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, componente deviante
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Sociologie
An de studiu:
III
Sus!