Adevaratul pret al austeritatii si inegalitatii - Studiu de caz Franta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Din 2010 pana in 2013, strategia Frantei pentru a face fata crizei economice a fost usor diferita fata de a Spaniei, Portugaliei sau Greciei, unde de la 60% pana la 80% din eforturile de reducere a deficitului au fost facute prin intermediul reducerii cheltuielilor publice. Initiala politica de decizie a Frantei a fost focusata mai degraba pe cresterea taxelor decat a reducerii drastice a cheltuielilor publice.

In 2009, PIBul Frantei s-a redus cu 3,1% in comparatie cu anul 2008. Si-a revenit usor in urmatorii ani, dar Franta a intrat oficial in recesiune in primul trimestru al anului 2013, dupa ce PIBul a scazut pentru a doua oara cu 0,2%. Principalele consecinte ale crizei economice din Franta au fost observate in somaj, o putere de cumparare mai mica, cresterea datoriei publice si impactul masurilor de austeritate.

In 2013, guvernul a inceput sa urmeze masurile traditionale de austeritate recomandate la nivel UE, cu noi taxe si reduceri masive ale cheltuielilor publice.

MASURI DE AUSTERITATE IN FRANTA

In mai 2013, Comisia Europeana a acordat Frantei doi ani de amanare (pana in 2015) pentru a aduce deficitul public inapoi la target-ul european de 3%. In noiembrie 2011, guvernul de atunci condus de Francois Fillon, a anuntat masurile destinate cresterii pana in 2016 cu 65 miliarde de EURO printr-o combinatie de reducere a cheltuielilor publice si cresteri ale impozitelor.

Inca de la schimbarea guvernului in 2012, mai multe masuri de austeritateau fost anuntate pentru bugetul din 2013, cu scopul de a economisi in plus 37 miliarde de EURO. Acesta include bine cunoscuta promisiune electorala a presedintelui Holland de a impune a taxa de 75% pentru castigurile mai mari de 1 milion EURO pe an. In ciuda unei incercari de a creste taxele pentru cei mai bogati oameni din tara, noile masuri de austeritate sunt de natura sa afecteze intreaga populatie.

Amanarea de 2 ani a Comisiei Europene aduce cu ea perspectiva viitoarelor reforme pentru populatie. Exista planuri pentru mai multe reduceri ale cheltuielilor publice (cum ar fi prin modificari ale alocatiilor familiale) si pentru reforme pe piata muncii (cum ar fi o reducere a indemnizatiilor de somaj). Mai mult decat atat, guvernul va discuta curand reforma sistemului de pensii - un subiect controversat in Franta - si posibilitatea reducerii ratelor de pensii in viitor. Obiectivul este de a aduce deficitul public in scadere de la 4,8% la 3,6% in 2014 si la 2,8% in 2015.

IMPACTUL MASURILOR DE AUSTERITATE ASUPRA INEGALITATII SI SARACIEI

Unul dintre primele efecte ale crizei economice din Franta a fost pierderea a mai mult de 600.000 de locuri de munca inca din 2007. In mai 2013, numarul somerilor a crescut cu 4.799.200. Cei mai afectati sunt cei sub 25 de ani si lucratorii in varsta.

Puterea de cumparare a populatiei in Franta s-a redus cu 1,2% in 2012, iar in acelasi timp costurile esentiale (precum energia electrica, gaze si petrol) au fost in crestere.

Criza din Franta a adus cu sine o mai mare saracie. Luand pragul oficial al saraciei ca fiind 60% din salariul mediu, 7,8 milioane de persoane (13% din totalul populatiei) au fost considerate sarace in Franta, in pre-criza din 2006. In 2010 acest numar a crescut la 8,6 milioane.

Aceasta crestere a saraciei a lovit in special familiile monoparentale, femeile pensionare si tinerii sub 18 ani.

O modalitate de a evalua modul in care oamenii sunt afectati de criza este masurarea accesului la asistenta medicala. Acest lucru s-a diminuat constant de la inceputul crizei. In 2010 aproximativ 77% din costurile sanatatii au fost acoperite de stat, iar restul printr-un sistem comun de asigurari private sau din cheltuielile pacientilor. Statul inca isi asuma costurile integrale pentru persoanele cu cele mai mici venituri prin intermediul "acoperirii medicale universale-suplimentare". Cei intervievati au spus ca mai intai au renuntat la ingrijirea dentara (19%), apoi la cumpararea ochelarilor (10%) si medicatie.

Inegalitatea in Franta a fost in crestere cel putin in ultimul deceniu. In 2010 cea mai saraca parte a societatii a castigat de 7 ori mai putin decat cea mai bogata, in comparatie cu 6,3% in anul 2000.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
917 cuvinte
Nr caractere:
4 527 caractere
Marime:
12.73 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Data publicare:
08.02.2018
Structură de fișiere:
  • Adevaratul pret al austeritatii si inegalitatii - Studiu de caz Franta.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Imprumuturile externe constituie una din formele exportului de capital, care au avut si inca mai...
Regulile comertului inte rnational sufera un proces evident de clarificare si tot mai larga...
Dezvoltarea industriei in tara noastra a prezentat inainte de 1989 similaritati cu alte state...
Delincventa este o forma severa de devianta sociala care afecteaza valorile si relatiile sociale...
Dezvoltarea economiilor nationale, formarea economiei mondiale ca sistem, expansiunea si...
Sus!