Abuzul Sexual Asupra Copilului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definirea conceptului de „maltratare”

Chiar dacă nu este un fenomen nou, maltratarea este un fenomen care a reţinut atenţia de abia la sfârşitul secolului al XIX – lea. Până în acel moment, copiii erau consideraţi ca fiind o proprietate a părinţilor şi constituiau o resursă economică, reprezentând o mână de lucru în plus. De atunci, în ţările occidentale dezvoltate, a avut loc o redefinire culturală a reprezentării copilului. Copilul este perceput acum ca un „bun de consum afectiv”. El are o valoare afectivă şi este perceput ca o garanţie a unei relaţii afective privilegiate. Termenul de maltratare a apărut în limba franceză în anul 1987 și face referință la relele tratamente ale căror victime pot fi copiii: violețe fizice, psihice, neglijări grave, abuzuri sexuale.

În articolul 19 din Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, maltratarea este definită astfel: „orice formă de violenţă, de tentativă sau de brutalizare fizică sau mentală sau de neglijare, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv violenţa sexuală în timpul în care copilul se află în îngrijirea părinţilor sau a unuia dintre aceştia sau a reprezentanţilor legali ai acestora, sau în grija oricărei alte persoane căreia i-a fost încredinţat.”

Formele maltratării

Din perspectiva consecinţelor actului putem distinge:

- maltratarea de criză, care poate apărea în familiile cu o funcţionare normală, dar al căror ciclu de viaţă trece prin momente de adaptare care le pun în pericol echilibrul intern, copiii devenind atunci ţapii ispăşitori ai crizei. Dacă asemenea situaţii sunt rare, impactul asupra copiilor poate fi redus.

- maltratarea transgeneraţională, este specifică familiilor al căror mod de viaţă este haotic, ale căror relaţii sunt dezorganizate, fără o distribuţie clară şi stabilă a rol – statusurilor, situaţie în care abuzul este interiorizat, naturalizat, perceput ca o modalitate oarecum normală de relaţionare şi reprodus ulterior cu diverse prilejuri. Confundarea rolurilor se repetă de-a lungul mai multor generaţii.

În prezent, la nivel internaţional, se operează cu următoarele forme ale maltratării:

• abuzul fizic

• abuzul sexual

• abuzul emoţional (psihologic

• neglijarea

Dintre formele maltratării prezentate mai sus, am optat pentru a face o prezentare detaliată a aceea ce înseamnă “abuz sexual asupra copiilor”.

Abuzul sexual - definiţie, manifestări, consecinţe

Abuzul sexual se concretizează prin supuneri la practici de intruziune orală, genitală sau anală, exploatare sexuală, expunere la practici neconforme cu vârsta, vizionaea de materiale video cu conținut pornografic, inclusiv o mângâiere improprie vârstei, sexului copilului, mimarea actului sexual – sunt considerate abuzuri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Abuzul Sexual Asupra Copilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 800 cuvinte
Nr caractere:
14 649 caractere
Marime:
110.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!