Islamismul în Franța

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Chretiens, plus ou moins laicises, juifs et musulmans, nous sommes du meme cote, nous aspirons a rejoindre le Transcendant. Notre commun desir, au-dela de la mort assumee, est desir d'eternite."

Jeanne-Helene si Pierre Patrick Kaltenbach

"Cel mai important fenomen al epocii noastre este violenta afirmarii islamice. Subestimata de majoritatea contemporanilor nostri, ridicarea islamului este analogic comparabila cu inceputurile comunismului in timpul lui Lenin. Consecintele acestui fenomen sunt deocamdata imprevizibile".

Andre Malraux, 1956

Franta a fost prima mare putere europeana care a incercat sa foloseasca islamul pentru atingerea scopurilor sale externe. Cardinalul de Richelieu, in timpul mandatului de prim ministru al Frantei (de fapt conducatorul ei real), a formulat quintesenta politica a ,,ratiunii de stat" (,,raisone d`etat") - s-au inlaturat factorii dinastici si confesionali in politica externa, principale devenind interesele de stat. Richelieu l-a folosit pe ,,Marele Turc" (asa cum era denumit sultanul otoman in perioada medievala) in interesele politice ale statului pe care l-a condus. Politica sa a fost continuata si de catre Louis al XIV-lea care nu a ascuns incheierea cu Inalta Poarta a unor aliante ofensive si defensive indreptate impotriva adversarilor sai din lumea crestina. Devenit conducator al Frantei (sub mai multe titluri, printre care: ,,prim-consul-triumvir", ,,prim-consul viager" si, in final, ,,Imparat al Republicii Franceze"), Napoleon I a ajutat Turcia, sustinind-o cu bani, instructori militari si livrari de armament in lupta ei impotriva Rusiei.

Astfel, islamismul are radacini vechi in Franta, cand marii conducatori apelau la Turcia. In prezent, sunt intre 4 si 5 milioane de musulmani , adica aproximativ 6-8.5 % din populatie - cea mai mare populatie de musulmani din Europa. Majoritatea are origini in Nordul Africii (Algeria, Maroc, Tunisia - Maghreb-ul), dar sunt si mari comunitati din Turcia, Orientul Apropiat si Sudul Africii. Migratia musulmana spre Franta a inceput inainte de Primul Razboi mondial, dar a avut cresteri importante dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Populatia nou-venita a fost recrutata in industria productiei de masini, in constructii, in industria chimica si metalurgica si s-a stabilit in regiuni in care erau concentrate zonele de locuire ieftine si activitatile industriale.

Cele mai importante comunitati de musulmani sunt in regiunile: Ile-de-France (unde reprezinta 35 % din populatie), Provence-Alpes-Cote-d'Azur, PACA (20 %), Rhone-Alpes (15 %), Nord-Pas-de-Calais (10 %) si Alsace.

De la primele imigratii de musulmani, situatia islamistilor in Franta a evoluat considerabil. In 1922 are loc recunoasterea publica a islamului in Franta cand Edouard Herriot decide sa construiasca Marea Moschee din Paris.

Desi in prezent Franta pare ca a acceptat adeptii tot mai numerosi ai acestei religii (aproximativ 3.600 de francezi se convertesc anual la islam, majoritari fiind tinerii sub 30 de ani), islamistii sunt puternic discriminati. In 2 septembrie 2004 s-a adoptat o lege prin care se interziceau baticurile purtate de fetele musulmane (numite hijab); de asemenea, se acorda bani mai multi (sub forma de diferite burse) pentru studentii care nu sunt din Africa. Din aceste motive, sunt familii care prefera sa-si inscrie copii la colegii sau scoli musulmane particulare - exista o scoala in La Reunion, un colegiu in Aubervilliers si un liceu in Lille.

Musulmanii sunt considerati periculosi si in Franta datorita numeroaselor acte teroriste petrecute in diferite parti ale lumii (SUA, Madrid, Paris). Desi nu au activitate in viata politica, s-au format mai multe organizatii culturale ce se straduiesc sa promoveze o imagine buna a islamismului : se ocupa cu educarea copiilor imigrati, cu predarea limbii arabe in scoli si participa la foarte multe discutii despre problemele musulmanilor.

Astfel, parerile privind acceptarea sau discriminarea islamistilor sunt impartite, insa cei mai multi francezi sunt de acord cu aceasta religie (tinerii accepta cel mai usor diversitatea cultural - religioasa). In viitor, se prevede o crestere considerabila a ponderii islamismului in Franta, iar acest lucru se va reflecta in construirea mai multor lacase de cult (in prezent fiind prea putine) si, probabil, implicarea musulmanilor in viata politica, un pas foarte important pentru reducerea discriminarii acestora.

Bibliografie:

Eseul "The Conditions of Muslims In France " - Lauren Mitchell

-Jeanne-Helene , Pierre-Patrick Kaltenbach, "La France, une chance pour l'Islam", 1991

-Open Society Institute, EU Monitoring and Advocacy Program, "Muslim in the EU Cities Report - France",2007

-Haut Conseil a l'Integration (2002) L'Islam dans la Republique [Islam in the French

Republic]. Paris: La Documentation Francaise. - www.dilemaveche.ro

- www.wikipedia.com

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Islamismul in Franta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
730 cuvinte
Nr caractere:
4 200 caractere
Marime:
10.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Socio-umane
Tag-uri:
islamism, franta
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!