Sisteme de Operare și Dezvoltarea Lor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Ce este un sistem de operare 3
2. Evoluţia şi clasificarea sistemelor de operare 4
3. Evoluţia, principalele tipuri de sisteme de operare şi dezvoltarea lor 5

Extras din referat:

Ce este un sistem de operare.

În general, interacţiunea dintre calculator şi utilizator poate fi descrisa la nivel simplist astfel: primul lansează în execuţie programe, iar cel de-al doilea realizează execuţia propriu-zisa a acestora, incluzând aici şi rezultatele obţinute cel mai adesea prin intermediul ecranului, într-o forma grafica sau textuala.

Din punct de vedere al utilizatorului, calculatorul consta din doua categorii distincte de componente:

- Hardware: reprezentând circuitele fizice din care este alcătuit calculatorul;

- Software: programele care sunt stocate de calculator şi care, în urma execuţiei, pot realiza diferite sarcini specifice.

Desigur, un calculator nu poate exista fără hardware, dar şi software-ul este la fel de indispensabil; un calculator oricât de puternic ar fi este complet inutil fără software, el ne ştiind altceva decât sa execute programe.

Dacă transferurile de date între procesor şi memoria calculatorului se desfăşoară relativ uşor, comunicaţia cu dispozitivele periferice este mai dificila, din cauza complexităţii unora dintre ele şi din pricina faptului că exista o sumedenie de tipuri (fiecare cu propriile caracteristici şi moduri de interacţiune) de astfel de dispozitive

De asemenea, gestiunea tuturor resurselor unui sistem de calcul este o problema care prezintă dificultăţii. Fiecare program care se executa pe respectivul sistem ar trebui sa trateze toate aceste aspecte, ceea ce ar duce la mari complicaţii.

Pentru a evita aceste complicaţii inutile a programelor, s-a recurs la soluţia realizării unui program intermediar, interpus între hardware şi programele de aplicaţii.

Un asemenea program special, care rulează în permanenţa de la pornirea calculatorului şi până la oprirea lui este sistemul de operare. Acest program special se ocupa de gestiunea resurselor sistemului de calcul, oferind diferite servicii aplicaţiilor propriu-zise. Astfel, un program de aplicaţie nu trebuie sa cunoască toate detaliile privind accesul la o anumita resursa, ci poate solicita ajutorul sistemului de operare, care facilitează accesul la aceasta resursa.

Deoarece toate programele depind de sistemul de operare, o eroare strecurata într-un sistem de operare poate avea efecte mult mai grave decât o eroare apăruta în cadrul unui program de aplicaţie, deoarece eroarea va afecta orice program care se executa pe calculatorul având instalat sistemul de operare în cauza.

Cea mai importantă componenta a sistemului de operare o reprezintă nucleul. Functionalităţile nucleului pot fi mai extinse sau mai reduse, după cum l-au conceput realizatorii săi, dar întotdeauna este răspunzător pentru funcţionarea stabila a calculatorului.

Fragmentele de cod (rutinele) care conţin nucleul au posibilitatea de a interveni direct, în cazuri extreme, în execuţia programelor de aplicaţii, mergând până la terminarea forţată a acestora dacă nu se conformează anumitor reguli.

Evident, calitatea nucleului reprezintă un factor critic în funcţionarea în bune condiţii a sistemului. Un nucleu scris cu erori va conduce aproape sigur mai devreme sau mai târziu, la blocarea calculatorului şi pierderi de date.

Alături de nucleu, sistemul de operare este compus şi dintr-un set de drivere, componente opţionale care facilitează comunicarea cu diverse periferice.

În afara de nucleu şi drivere, sistemul de operare oferă numeroase utilitare pentru realizarea diverselor acţiuni de mentenanţă a componentelor sale.

Tot sistemul de operare, pune la dispoziţie un interpretor de comenzi, numit si sheel care prezinta o interfaţa text sau grafica prin intermediul căreia utilizatorul are acces la resurse şi poate utiliza diverse comenzi ale interpretorului.

Sistemele de operare oferă şi posibilitatea utilizării unui mediu grafic, acesta fiind o parte componenta a sistemului sau fiind extern.

Daca exista posibilitatea ca mai multe persoane să poată avea acces simultan la sistem, eventual de la distanta, atunci sistemul se numeste multi-user (multi-utilizator).

Daca sistemul permite execuţia mai multor programe simultane la un moment dat, atunci el este multi-tasking.

Deci, un sistem de operare, (engleză Operating system, prescurtat OS), reprezintă un produs de tip software care este parte componentă a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, şi care se ocupă de gestionarea şi coordonarea activităţilor acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o staţie de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigaţie rutieră, un e-book reader sau şi un alt sistem cu "inteligenţă" proprie. Sistemul de operare joacă şi rolul de gazdă pentru aplicaţiile care rulează pe echipamentul (hardwareul) respectiv.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Operare si Dezvoltarea Lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 803 cuvinte
Nr caractere:
20 470 caractere
Marime:
23.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Gherman Teodora
Sus!