Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. MEMORIA UNUI CALCULATOR
2. INDUSTRIA MEMORIILOR
3. MEMORIA RAM
4. SRAM
5. DRAM
6. CELULA DE MEMORIE
7. MATRICEA DE MEMORIE
8. INTERFATA PENTRU DATE
9. MAGISTRALA PENTRU DATE
10. TIMPUL DE AŞTEPTARE
11. TIPURI DE MEMORIE
12. DEOSEBIRE SRAM-DRAM

Extras din referat:

1. Memoria are rolul de a inregistra valori si de a reda valori. Memoria interna a unui PC este acea parte a memoriei care intra în contact direct cu microprocesorul. Ea este alcatuită din două mari părţi ROM şi RAM.

Memorie electronică – biţii sunt memoraţi cu ajutorul unor circuite electronice, prin impulsuri electrice. Această memorie se foloseşte pentru stocarea datelor în memoria interna a calculatorului.

2.Industria memoriilor este una dintre cele mai dinamice aplicaţii ale electronicii din zilele noastre. În ultimi ani chip-urile de memorie au avansat într-un ritm alert, ceea ce a dus la o scădere dramatică a preţului / MB. Factorul principal care a dus la creşterea producţiei fiind cererea de memorie, care a crescut datorită programelor ce utilizează tot mai multă memorie dar şi datorită avantajului (d.p.d.v. al performanţelor) pe care memoria RAM îl oferă in comparaţie cu alte tehnologii de stocare a informaţiei. În acelaşi timp performanţele noilor module au fost îmbunătăţite, au scăzut timpii de acces iar viteza bus-ului a crescut. Toate aceste caracteristici au fost împlementate din cauza mai multor factorii de ordin tehnic, unul dintre aceştia ar fi evolutia procesoarelor, care prin creşterea frecvenţei întroduc necesitatea creşterii performanţelor pentru memorii. În lungul timpului memoriile au fost construite prin prisma mai multor tehnologii, dintre acestea doar o parte au reuşit să se impună pe piaţă. Principalul motiv fiind, după cum mulţi dintre noi cunosc, raportul preţ / perfomanţă.

În continuare, ne propunem o scurtă descriere a modului de funcţionare pentru cele mai răspîndite memorii existente pe piaţă cît şi avantajele / dezavantajele tehnologiilor existente.

3.RAM (Random Access Memory - Memorie cu acces aleator) este o

memorie volatilă, ceea ce face ca informaţia conţinută aici să se piardă la decuplarea calculatorului de sub tensiune. Aceasta este memoria care poate fi citită ori scrisă în mod aleator, în acest mod putându-se accesa o singură celulă a memoriei fără ca acest lucru să implice utilizarea altor celule. In practică este memoria de lucru a PC-ului, aceasta este utilă pentru prelucrarea tempoarară a datelor, după care este necesar ca acestea să fie stocate (salvate) pe un suport ce nu depinde direct de alimentarea cu energie pentru a menţine informaţia.In memoria RAM se incarcă sistemul de operare şi programele de aplicaţie.Este o memorie cu viteza de acces foarte mare(actual 8-10 ns).Dacă în urmă cu caţiva ani ea era caracterizată după timpul de acces(60-70 ns), acum este caracterizată de viteza de bus la care lucreaza cu procesorul(momentan existând memorie funcţionând pe bus de 66, 100,133 Mhz). Memoria RAM se clasifică în SRAM (Static) si DRAM (Dynamic).

4. SRAM : acest tip de memorie utilizează în structura celulei de memorie 4 tranzistori si 2 rezistente. Schimbarea stării între 0 si 1 se realizează prin comutarea stării tranzistorilor. La citirea unei celule de memorie informaţia nu se pierde. Datorită utilizări matricei de tranzistori, comutarea între cele doua stări este foarte rapidă.

5. DRAM are ca principiu constructiv celula de memorie formată dintr-un tranzistor şi un condensator de capacitate mică. Schimbarea stării se face prin încărcarea/descărcarea condensatorului. La fiecare citire a celulei, condensatorul se descarcă. Această metodă de citire a memoriei este denumită "citire distructivă". Din aceasta cauza celula de memorie trebuie să fie reincărcată după fiecare citire. O altă problemă, care micşorează performanţele în ansamblu, este timpul de reîmprospătare al memoriei, care este o procedură obligatorie. Reîmprospatarea memoriei este o consecinţă a principiului de funcţionare al condensatoriilor. Aceştia colectează electroni care se află în mişcare la aplicarea unei tensiuni electrice, însă dupa o anumită perioadă de timp energia înmagazinată scade în intensitate datorită pierderilor din dielectric. Aceste probleme de ordin tehnic conduc la creşterea timpului de aşteptare (latency) pentru folosirea memoriei

Datorită răspândirii vaste a memoriei de tip DRAM, am să exemplific modul de funcţionare a celulei de memorie în baza acestei tehnologii.

6.Celula de memorie, este cea mai mică unitate fizică a memoriei. Este compusă din componente electronice discrete. Principiul de funcţionare este în fapt modificarea stării logice între 0 şi 1 care la nivel fizic, în funcţie de tehnologia utilizată, corespunde cu inmagazinarea

Observații:

Referat pentru materia Bazele tahnologiei Informationale, ase, facultatea de cibernetica, an 1

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Memoria RAM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 067 cuvinte
Nr caractere:
10 715 caractere
Marime:
132.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Razvan Zota, Radu Constantinescu
Sus!