Introducere în Unix

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere in Unix - prezentare de ansamblu a sistemului de operare Unix :Introducere
Scurt istoric al evolutiei Unix-ului
Vedere generala asupra sistemului Unix
Structura unui sistem Unix
Caracteristici generale ale unui sistem Unix
Unix si utilizatorii
Conectarea la un sistem Unix
Editoare de texte sub Unix

Extras din referat:

Introducere

Unix este denumirea generica a unei largi familii de sisteme de operare orientate pe comenzi, multi-user si multi-tasking, dezvoltat pentru prima data in anii '70 la compania AT&T si Universitatea Berkeley. In timp, a devenit un sistem de operare foarte raspindit in intreaga lume, atit in mediile de cercetare si de invatamint (universitare), cit si in mediile industriale/comerciale.

Ce inseamna sistem de operare orientat pe comenzi ?

Sistemul poseda un interpretor de comenzi, ce are aceeasi sarcina ca si command.com-ul din MS-DOS, si anume aceea de a prelua comenzile introduse de utilizator, de a le executa si de a afisa rezultatele executiei acestora.

Ce inseamna sistem de operare multi-user ?

Un astfel de sistem este caracterizat prin faptul ca exista conturi utilizator, ce au anumite drepturi si restrictii de acces la fisiere si la celelalte resurse ale sistemului. De aceea, se utilizeaza mecanisme de protectie, cum ar fi parolele pentru conturile utilizator. De asemenea, un astfel de sistem permite conectarea la sistem si lucrul simultan a mai multor utilizatori.

Ce inseamna sistem de operare multi-tasking ?

Intr-un astfel de sistem se executa simultan mai multe programe (programele aflate in executie sunt numite procese).

Observatie: de fapt, cind Unix-ul este utilizat pe calculatoare uni-procesor, in asemenea situatie executia simultana (concurenta) a proceselor nu este true-parallelism, ci se face tot secvential, prin interleaving (intretesere), si anume prin mecanismul de time-sharing: timpul procesor este impartit in cuante de timp, si fiecare proces existent in sistem primeste periodic cite o cuanta de timp in care i se aloca procesorul si deci este executat efectiv, apoi este intrerupt si procesorul este alocat altui proces care se va executa pentru o cuanta de timp din punctul in care ramasese, apoi va fi intrerupt si un alt proces va primi controlul procesorului s.a.m.d.

Mecanismul acesta de stabilire a modului de alocare a procesorului proceselor din sistem, se bazeaza pe una din strategiile: round-robin, prioritati statice, prioritati dinamice, s.a. In cazul Unix-ului, se utilizeaza strategia cu prioritati dinamice.

Mai exista si alt tip de paralelism (concurenta), si anume cel bazat pe arhitecturile multi-procesor sau distribuite. In asemenea arhitecturi avem mai multe procesoare, pe care se executa mai multe procese efectiv in paralel, si pot comunica intre ele fie prin memorie comuna, fie prin canale de comunicatie.

Exemple de sisteme de operare: # users

tasks mono-user multi-user

mono-task DOS, CP/M Nu exista !

multi-task OS/2, Windows 3.x & 9x UNIX family

Observatie: sistemele de operare de retea (exemple: Novell, Windows NT) pot fi privite ca sisteme multi-user, multi-procesor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Unix.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 770 cuvinte
Nr caractere:
27 130 caractere
Marime:
21.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Tag-uri:
unix, conturi
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!