Fișiere de Configurare în Red Hat Linux

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1 - Introducere 2
1.1 Exista un format standard de fisiere de configurare în Linux? 2
1.2 Ce sunt fisierele de configurare ale sistemului? 2
Capitolul 2- Fisiere de configurare in Linux 3
2.1 Examinarea fisierelor de configurare ale sistemului 3
2.1.1 Scripturi de configurare a sistemului 3
2.1.1.1 Scripturi de configurare pentru shell-uri: BASHRC, CSH.CSHRC, YSHRC 4
2.1.1.2 BASH, TCSH, ZSH si ordinea de citire a fisierelor de configurare 5
2.1.2 Setari ale mediului sistemului 6
2.1.3 Fisiere de configurare a sistemului din cadrul directorului /etc/sysconfig 14
2.2 Studierea fisierelor de configurare a retelei 19
2.2.1 Fisiere ce vor fi modificate la configurarea sau la mutarea sistemului 19
2.2.1.1 Setarea adresei de IP 20
2.2.1.2 Setarea utilizatorilor 20
2.2.1.3 Setarea unei porti implicite 21
2.2.1.4 Setarea serverelor DNS 21
2.2.1.5 Crearea unui fisier local de utilizator pentru maparea adreselor de IP 21
2.2.1.6 Setarea ordinii mecanismelor prin care numele gazdelor sunt cautate 22
2.2.2 Pornirea serviciilor de retea folosind xinetd 23
2.2.3 Pornirea serviciilor de retea folosind scripturile rc 24
2.2.4 Alte fisiere importante de configurare a retelei din directorul /etc/sysconfig 24
2.2.5 Fisiere de configurare a retelei din /etc/sysconfig/network-scripts 25
2.3 Administrarea scripturilor INIT 25
2.3.1 Administrarea manuala a scripturilor rc 27
2.3.2 Administrarea scripturilor rc folosind chkconfig 28
Capitolul 3 – Concluzii 30
3.1 Clasificare 30
3.1.1 Fisiere de acces 30
3.1.2 Bootare si login/loguot 30
3.1.3 Sisteme de fisiere 31
3.1.4 Administrarea sistemului 31
3.1.5 Retea 32
3.1.6 Fisiere referitoare la sunet 33
3.1.7 Comenzi sistem 33
3.1.8 Daemon-uri 33
3.1.9 Programe utilizator 34
3.2 Modificarea fisierelor de configurare 35
3.2.1 Nucleul 35
3.2.2 Fisiere din directorul /proc/sys/kernel 35
3.2.3 Daemon-uri si programe sistem 35
3.2.4 Programe utilizator 36
3.2.4.1 Fisiere de configurare utilizator: fisiere . (punct) si fisiere rc 36
3.2.4.2 Fisiere rc si fisiere . (punct) utilizate în general 36
Bibliografie 38

Extras din referat:

1. Introducere

Orice program Linux este un fisier executabil care stocheaza lista cu coduri operationale pe care le executa unitatea centrala pentru a realiza diferite operatii. De exemplu, comanda ls este oferita de fisierul /bin/ls, care contine o lista cu instructiunile masina necesare pentru a afisa pe ecran lista fisierelor din directorul curent. Pentru aproape toate programele, comportamentul lor poate fi adaptat în functie de preferinte sau de nevoi prin modificarea fisierelor de configurare.

1.1 Exista un format standard de fisiere de configurare în Linux?

Într-un cuvânt, nu. Utilizatorii noi în Linux se simt frustrati pentru ca fiecare fisier de configurare arata ca o noua provocare ce trebuie descifrata. În Linux, fiecare programator este liber sa aleaga pentru fisierul de configurare formatul pe care el îl prefera. Optiunile de format difera, de la fisierele /etc/shells, care contin o lista cu shell-urile posibile separate printr-o linie noua, pâna la fisierul Apache complex /etc/httpd.conf.

1.2 Ce sunt fisierele de configurare ale sistemului?

Însusi nucleul poate fi considerat un “program”. De ce are nucleul nevoie de fisiere de configurare? Nucleul trebuie sa cunoasca lista grupurilor si a user-ilor din sistem si sa gestioneze permisiunile asupra fisierelor ( adica sa determine daca un fisier poate fi deschis de catre un anumit user, în concordanta cu permisiunile, UNIX_USERS). Aceste fisiere nu sunt în mod specific citite de catre programe, ci de catre o functie oferita de o biblioteca a sistemului si utilizata de catre nucleu. De exemplu, un program care necesita parola (criptata) a unui utilizator n-ar trebui sa deschida fisierul /etc/passwd. În schimb, ar trebui sa apeleze functia getpw() din biblioteca sistemului. Acest tip de functie este de asemenea cunoscuta ca un apel al sistemului. Depinde de nucleu (prin intermediul bibliotecii sistemului) sa deschida fisierul /etc/passwd si dupa aceea sa caute parola utilizatorului respectiv.

Majoritatea fisierelor de configurare din sistemul Linux Red Hat se gasesc în directorul /etc, daca nu este specificata alta cale. Fisierele de configurare pot fi clasificate în urmatoarele categorii:

2. Fisiere de configurare în Linux

Fisierele de configurare din directorul /etc reprezinta primul loc din sistem spre care se va îndrepta administratorul dupa ce va instala sistemul pentru a-l configura. Directorul /etc este probabil cel mai des vizitat director de catre administratorii de sistem, dupa directorul lor personal si /var/log.

Toate fisierele de configurare mai importante se gasesc fie în directorul /etc, fie într-unul din principalele sale subdirectoare. Avantajul mentinerii tuturor fisierelor de configurare a sistemului în cadrul directorului /etc este ca este mai usor sa se restaureze configuratiile pentru programele individuale, contrar organizarii fisierelor de configurare într-o multime de forma unui stup, ca în cazul unor sisteme de operare.

Datorita faptului ca aceste fisiere sunt atât de importante, iar continutul lor atât de sensibil (totul, începând cu parolele utilizatorilor si terminând cu codul ssh al gazdei, este stocat în /etc), este important ca permisiunile fisierelor sa fie setate corespunzator în /etc. Aproape toate fisierele ar trebui sa fie detinute de catre administrator, si nimic nu ar trebui sa aiba activa permisiunea de scriere pentru ceilalti. Majoritatea fisierelor ar trebui sa aiba setate permisiunile de citire si scriere pentru utilizator, si permisiunea de citire pentru grup si pentru alti utilizatori, astfel:

--rw-r--r-- 1 root root 172 Aug 6 02:03 hosts

Se observa o serie de exceptii pentru fisiere cum sunt: /etc/shadow, unde sunt stocate parole ale utilizatorilor, si /etc/wvdial.conf, care stocheaza nume si parole pentru conturile dial-up. Permisiunile pentru aceste fisiere ar trebui sa-l aiba pe administrator ca proprietar si sa poata fi citite numai de catre acesta, astfel:

-rw------- 1 root root 1227 Sep 2 13:52 /etc/shadow

Directorul /etc/sysconfig contine scripturi de configurare scrise si configurate de catre Red Hat si utilitarele de administrare Red Hat. /etc/sysconfig contine fisiere de configurare atât pentru sistem, cât si pentru retea. Memorând aceste fisiere în /etc/sysconfig, le distingem de celelalte fisiere de configurare /etc, care nu au fost create de Red Hat. Aceste fisiere ar trebui stocate în directoare separate, pentru a reduce riscul ca alti dezvoltatori sa creeze fisiere de configurare cu acelasi nume si sa le plaseze în acelasi loc cu cele preexistente.

2.1 Examinarea fisierelor de configurare ale sistemului

Fisierele de configurare ale sistemului Red Hat pot îndeplini câteva functii diferite. Unele specifica functiile sistemului, cum ar fi pornirea si executarea automata a unor programe. Unele seteaza configuratiile implicite pentru programe importante cum ar fi send-mail si Bash. Si multe alte fisiere de configurare a sistemului sunt responsabile pentru pregatirea interfetei sistemului, cum ar fi setarea culorilor care apar atunci când este afisata o lista de directoare, si ce bannere sa apara atunci când cineva se înregistreaza.

Observații:

Universitatea din Craiova

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Specializarea: Informatica – Economica, Anul III

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fisiere de Configurare in Red Hat Linux.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
15 912 cuvinte
Nr caractere:
82 986 caractere
Marime:
115.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Sus!