Comunicația între procese (IPC)

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1. Mecanismul IPC

Comunicatia între procese este un mecanism prin care diferite procese interactioneaza si comunica date între ele. Aplicatiile, care folosesc IPC pentru interactiune pot fi împartite în doua categorii: aplicatii server si aplicatii client. Aplicatia server asigura aplicatiei client serviciile care i-au fost cerute. Exista mai multe mecanisme IPC care sunt suportate de WIN32 SDK. Pipe-urile sunt unele din aceste mecanisme. Pipe-urile permit transferul de date între procese într-o maniera FIFO. Aplicatia care creeeaza pipe-ul se numeste aplicatie pipe server iar, aplicatia care se conecteaza la ea se numeste aplicatie pipe client.

FIFO înseamna ca procesele citesc datele în aceeasi ordine în care a fost scrisa. Sistemul se asigura ca datele nu se pierd la mijloc (unul dintre procese iese prematur). Odata citita din pipe data este stearsa din pipe, eliberând astfel spatiu pentru procesul care scrie în pipe.

Exista doua tipuri de pipe: pipe-uri nenumite (anonime) si pipe-uri numite.

Un pipe nenumit este o conducta de date care transfera datele între procesele înrudite (exemplu: între procesul tata si fiu). Nu suporta comunicatia în retea si sunt întotdeauna orientate byte-stream.

Un pipe numit asigura comunicatia într-un sens sau în ambele între pipe server si pipe client. Poate fi folosita sa interactioneze între procese nu neaparat înrudite pe masini diferite, în retea. [3]

Pipe-ul numit mai este întâlnit si sub denumirea de pipe FIFO. Numele unui pipe numit este de fapt un fisier în sistemul de fisiere. Pipe-urile numite sunt vizibile cu comanda ls ca orice alt fisier cu câteva diferente:

% ls -l fifo1

prw-r--r-- 1 mconstan e214 0 May 22 20:15 fifo1|

Litera p din stânga indica faptul ca fifo1 este un pipe, deasemenea caracterul | din coloana dreapta.

Pe sistemele Linux mai vechi pipe-urile numite se creau prin comanda mknod. Pe sistemele moderne acest lucru se face prin comanda mkfifo ce primeste unul sau mai multe nume de fisiere ca argumente si creeaza pipe-uri cu aceste nume. De exemplu pentru a crea un pipe numit cu numele pipe1 se da comanda:

mkfifo pipe

Pentru a evidentia cum lucreaza un pipe numit se executa în console separate comenzile :

ls -l > pipe

cat < pipe

Rezultatul primei comenzi se va afisa în cea de-a doua consola. [4]

Observații:

Comunicatia intre procese, Informatica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicatia Intre Procese (IPC).doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 030 cuvinte
Nr caractere:
10 625 caractere
Marime:
21.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Sisteme de Operare
Predat:
la facultate
Materie:
Sisteme de Operare
Profesorului:
Bica I.
Sus!