William Shakespeare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

William Shakespeare este, fara indoiala, cel mai mare scriitor si poet englez. Piesele si poeziile lui ascund o bogatie inegalabila, in care fiecare generatie descopera un mesaj nou.

Cariera de scriitor a lui Shakespeare a fost de aproximativ 20 ani, din 1592 pana in 1612. In aceasta perioada au domnit regina Elizabeth I si Iacob I. Opera lui cuprinde doua poeme epice, un ciclu de sonete si 37 piese de teatru.

William Shakespeare s-a nascut in jurul datei de 26 aprilie 1564. Situatia materiala a familiei sale s-a inrautatit in jurul anului 1576 si, probabil din aceasta cauza, talentatul William nu a fost trimis la universitate. Din analiza manuscriselor s-a ajuns la concluzia ca a beneficiat, totusi, de o educatie foarte buna in scoala secundara de la Stratford.

Despre viata lui Shakespeare se stie foarte putin si misterul ce-i inconjoara viata se intinde si asupra autenticitatii numeroaselor lui portrete.

Shakespeare s-a facut cunoscut in Londra prin trilogia dramatica despre Henry al VI-lea, in anul 1592. Un dramaturg invidios, contemporan cu el, Robert Greene l-a intitulat intr-un pamflet ,,un cioroi parvenit", deoarece acesta nu avea studii superioare, fapt care a facut ca in generatiile urmatoare unii sa-l considere ,,copilul inspirat al naturii", iar altii au banuit un fals, presupunand ca a fost doar numele folosit de un creator eminent, Francis Bacon, care scria piese de teatru in timpul liber.

Odata cu incetarea epidemiei din 1593-1594, cand teatrele din Londra au fost inchise, Shakespeare s-a alaturat teatrului Lord Chamberlain's Men ca actor si dramaturg. In urmatorii ani scrie mai ales comedii si piese istorice, dar si renumita tragedie Romeo si Julieta, ce dateaza in jurul anului 1595. Multe dintre operele sale de inceput - Chinurile zadarnice ale dragostei, Visul unei nopti de vara - s-au remarcat prin stilul proaspat, tanar, aproape muzical, accentuat de folosirea masiva a rimei.

Negutatorul din Venetia deschide drumul catre comediile sobre, pe care le va scrie mai tarziu - in opinia sa - o comedie nu trebuie neaparat sa fie vesela, important e ca sfarsitul sa fie fericit. Cam in acelasi timp termina doua piese despre Henry al VI-lea, in care apare una din marile lui creatii comice, Falstaff cel gras si viclean. Se spune ca aventurile lui nefericite o amuzau intr-un mod deosebit pe regina Elizabeth, acesta cerandu-i continuarea lor, comanda ce a fost onorata foarte repede de scriitor prin Nevestele vesele din Windsor.

In 1599, cand teatrul Lord Chamberlain's Men s-a mutat pe partea opusa a Tamisei, in Teatrul Globe, scriitorul a cumparat o zecime din acesta, fapt care i-a adus un venit substantial, mult mai mare decat cel de scriitor.

In 1603, cand a murit regina Elizabeth I, succesorul ei fiind regele Iacob I, trupa de teatru si-a schimbat numele in King's Men (Oamenii Regelui). De acum dramaturgul stransese o avere respectabila, dar cu toate acestea piesele cele mai miscatoare, filosofice, operele cele mai izbutite au fost create in aceasta perioada: Hamlet, Othello, Antoniu si Cleopatra, Regele Lear, Mackbeth. Acestea reflecta o atitudine sobra, care arata cruzimile lumii, intr-o maniera atat de dezolanta, incat pare ca si autorul ar trece print-o oarecare criza.

Bibliografie:

*** Arborele lumii - Editura Marshall Cavendish, Bucuresti 2001.

*** Wikipedia, Enciclopedia libera.

*** Shakespeare - opere complete - volumul IV, Editura Univers, Bucuresti, 1985.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • William Shakespeare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
764 cuvinte
Nr caractere:
3 764 caractere
Marime:
9.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
literatura, opere, filosofie
Predat:
Facultatea de Stiinte ale Educatiei , Universitatea din Pitesti din Pitesti
Materie:
Limba Română
An de studiu:
III
Sus!