Publicistica lui Eminescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eminescu este geniul poeziei, dar si al publicisticii romanesti. Argumentul este dat de vasta opera cu caracter cultural, stiintific, social, politic, adica al stiintei si artei conducerii societatii romanesti. Folosirea poeziei, dar si a publicisticii eminesciene, in scolile de toate nivelurile si in viata societatii romanesti reprezinta probleme de actualitate, de permanenta spirituala si morala.

Publicistica lui Eminescu acopera perioada Razboiului de Independenta, a proclamarii si recunoasterii independentei. In articolele sale Eminescu s-a ocupat de toate problemele societatii romanesti din vremea sa. Eminescu isi dorea ca interesul national sa fie dominant, nu exclusiv: "Dar ceea ce credem, intemeiati pe vorbele batranului Matei Basarab e ca tara este, in linia intaia, elementul national si ca e scris in cartea veacurilor ca acest element sa determine soarta si caracterul acestui Stat". / / "Daca ne place uneori a cita pe unii din Domnii cei vechi nu zicem cu asta ca vremea lor se mai poate intoarce. Nu".

Pentru Eminescu legea suprema in politica, adica in stiinta si arta conducerii societatii romanesti, era conservarea nationalitatii si intarirea statului national: "/ / toate dispozitiile cate ating viata juridica si economica a natiei trebuie sa rezulte inainte de toate din suprema lege a conservarii nationalitatii si a tarii / /"

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Publicistica lui Eminescu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 602 cuvinte
Nr caractere:
28 312 caractere
Marime:
53.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
publicistica, eminescu
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!