Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iluminismul este un curent cultural ce se afirma in sec 18 avand la baza ideea de suprematie a ratiunii si civilizatiei,dezvoltarea gandirii critice si lupta impotriva prejudecatilor si superstitilor,afirmarea individului si a libertatii acestuia,progresul stiintei si rolul educatiei in dezvoltarea individului.Iluminismul este o replica la adresa barocului, care incearca sa inlature dogmele religioase si sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii.

In Germania,bazele Iluminismului sunt puse de Kant,ce a considerat acest curent ca fiind epoca majoratului intelectual,o orientare spre cunoasterea stiintifica prin idei si metode pur personale,si nu preconcepute.

In Anglia,Olanda,Franta si Spania,o importanta deosebita o au schimburile comerciale si de idei spirituale,culturale si teologice,care puneau accent pe filosofia experimental rationala.In Franta,este introdusa prin René Descartes,cu prilejul revolutiei franceze din 1789.Lozinca acestei revolutii Liberté,egalité, fraternité este preluata si de Montesquieu,in 1748,in Spiritul legilor.Tot in Franta, se incearca popularizarea Enciclopediei Universale,la care lucreaza Voltaire,Rousseau,Diderot.Voltaire este considerat capul miscarii iluministe franceze.

In secolul al 18-lea,in Austro-Ungaria,din care facea parte si Slovacia,Maria Teresa,adepta a ideilor iluministe,introduce in planul de invatamant universitar obiecte de studiu,care azi ar corespunde invatamantului real,sau stiintelor naturale.Actiunile sale sunt continuate de Josej II,care a avut un rol deosebit in afirmarea tendintelor iluministe in Slovacia,prin introducerea Actului de toleranta (Toleraènó patent),in data de 13 oct 1781,tocmai cand perioada barocului se incheie.Acest act sustinea infiintarea scolilor,trecerea acestora sub tutela statului,adoptarea unui nou plan de invatamant,infiintarea unor noi tipografii,desfiintarea cenzurii.

Pe plan politic,sunt criticate reformele Bisericii,fapt ce duce la un conflict intre reprezentantii epocii si Biserica.

In literatura slovaca iluminista,se face remarcat Josef Jgriat Bajza prin publicarea celui dintai roman slovac.Bajza isi lanseaza ideile prin intermediul unor discursuri,pentru ca,in cazul unor acuzatii,sa nu existe probe materiale.Lui i s-au alaturat si alti reprezentanti,cat si oponenti ai ideilor franceze

In Slovacia,Iluminismul ramane limitat la ideile teologice care amintesc de asa-zisa libertate divina, ce reprezinta o usoara intoarcere la dogma Barocului. Caracteristici de baza ale curentului iluminist sunt: iluminarea maselor si lupta pentru afirmarea unui spirit national in virtutea caruia tinerii erau indrumati spre studiul istoriei epocii anterioare.

In scopul propagarii ideilor iluministe, se infiinteaza societati stiintifice.Cea mai de seama este Slovénske uèenie tovari¹tstvo, aparuta in 1792, in scopul propagarii literaturii vechi. Activeaza A. Bernolák, a carui activitate a precedat-o pe cea a lui Stur, in tentativa de formare a limbii literare slovace.

O alta este Societatea Stiintifica de la Trnava, care contribuie la formarea ideii de constiinta nationala.

Observații:

notiuni generale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iluminismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 204 cuvinte
Nr caractere:
18 582 caractere
Marime:
12.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!