Utilizarea bronzului în industrie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract: Astazi, bronzul are utilizari aproape nelimitate in industria moderna. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest tip de metal contine caracteristici care il fac materialul ideal pentru aplicatii in arte, comert si industrie. Este unul dintre cel mai vechi metal cunoscut de om, care marcheaza o intreaga epoca din antichitate si pina in prezent.

Cuvinte cheie: Bronz, clasificarea, proprietati, avantaje, dezavantaje, utilizare.

Scurt istoric : Introducerea bronzului a fost semnificativa pentru fiecare civilizatie pe care le-a intalnit. Bronzul a fost primul aliaj care a fost folosit de oameni. Prima natiune care a folosit bronzul a fost Egiptul, aproximativ 3500 de ani inainte de Hristos. Aceasta a dat numele pentru epoca bronzului. Descoperirea bronzului a permis oamenilor de a crea obiecte metalice, care au fost mai grele si mai durabile decat era posibil anterior. Unelte de bronz, arme, armuri si materiale de constructii, cum ar fi dale decorative, au devenit mai grele si mai durabile decat piatra si cupru lor ( " Calcolitic ") predecesorii. Initial, bronzul a fost realizat din cupru si arsenic, formand bronz arsenic sau din minereuri amestecate in mod natural ori artificial, de cupru si de arsenic, cu cele mai vechi artefacte pana acum cunoscute provenind din platoul iranian din mileniul 5 - a i.e.n. Abia mai tarziu a fost utilizat ca staniu, devenind principalul ingredient de baza non-cupru din bronz la sfarsitul mileniului 3 i.Hr In multe parti ale lumii, sunt gasite tezaure mari de obiecte de bronz, ceea ce sugereaza ca bronzul a reprezentat, de asemenea, un magazin de valoare si un indicator al statutului social. In Europa, se gasesc tezaure mari de unelte de bronz, in mod tipic celturi (ilustrate mai jos care prezinta cele mai multe ori nu prezinta semne de uzura (fig 2 Cerb bronz Figurina datand din perioada 9 - lea si al 6 - lea i.Hr.,Muzeul National de Arheologie din Sofia, Bulgaria, fig.3 Un tezaur de bronz, topoare din epoca bronzului gasite in Germania moderna. Acest lucru a fost instrumentul de sus al perioadei si deasemenea , pare sa fi fost folosit ca un magazin de valoare.;)). In ritualurile chinezesti, care sunt documentate in inscriptiile pe care le efectueaza si din alte surse, cu bronz (fig.1Bronz ritual chinezesc, (1046-771 i.Hr.)). Acestea au fost realizate in cantitati enorme pentru inmormantari de elita, si de asemenea, utilizate de catre cei vii pentru ofrande rituale. Fig.1 Fig.2 Fig3

Clasificarea si compozitia chimica: Bronzul este un aliaj de cupru, care poate varia foarte mult in compozitia sa. Acesta este adesea folosit in cazul in care este necesar un material mai dur decat cuprul, in cazul in care este necesara o rezistenta si rezistenta la coroziune si in scopuri ornamentale. Variatiile in bronz (atat in proportie si compozitia elementara) poate afecta in mod semnificativ caracteristicile sale de rezistenta la intemperii. "Adevaratul" bronz este o combinatie de aproximativ 90% cupru (Cu) si 10% staniu (Sn), cu toate acestea, exista trei clase majore sau tipuri de "bronzuri" utilizate in sculptura si constructii. Acestea sunt:

1.Statuar bronz (fig.4) - aproximativ 97% cupru (Cu), 2% staniu (Sn) si 1% zinc (Zn); aceasta compozitie este cea mai apropiata de "true" bronzul.

2.Bronz arhitectural (fig.5 Complexul monahal al calugarilor carmelitani desculti, de la Ciofliceni - Snagov) - de fapt mai mult o "alama cu plumb", aceasta compozitie este de obicei compus din aproximativ 57% cupru (Cu), 40% zinc (Zn) si 3% plumb (Pb).

3.Bronz comercial (alama) (fig.6 Panou dus bronz) - compus din aproximativ 90% cupru (Cu) si 10% zinc (Zn).

Fig.4 Fig.5 Fig.6

Proprietati : Avantaje

- Rezistenta la coroziune

Aliaje de cupru, cum ar fi bronzul sunt folosite in medii deschise in cazul in care acestea pot rezista la expunerea la diverse elemente. Acest lucru se datoreaza faptului ca bronzul este foarte rezistent la coroziune, spre deosebire de alte metale, cum ar fi otelul. El nu rugineste la fel de mult in conditii de apa extreme, sau atunci cand sunt expuse la substante chimice organice. Acesta este motivul pentru care veti vedea in continuare ca multe lucrari antice din metal realizate din bronz inca in picioare astazi.

- Punct de topire scazut

Bibliografie:

https://www.reference.com/

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Bronze#Applications

http://bare-bronz-alama.ro/produse/produse-bronz/bara-bronz-2/

http://chemistry.about.com/od/alloys/f/What-Is-Bronze.htm

https://www.gsa.gov/portal/content/111994

http://www.rotaxmetals.net/quality-bronze-bars-and-sheets-for-use-in-many-industrial-applications/

http://www.spatiulconstruit.ro/articol/usi-rotative-din-bronz-in-inima-transilvaniei-object_id=19174

http://angelus.com.ro/arhitectura-manastirii-carmelitane-o-frumoasa-simbioza/

http://bare-bronz-alama.ro/produse/produse-bronz/bara-bronz-2/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea bronzului in industrie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 696 cuvinte
Nr caractere:
9 029 caractere
Marime:
465.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rezistența Materialelor
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Rezistența Materialelor
Profesorului:
dr., conf. univ. Trifan Nicolae
Sus!