Securitatea rețelelor - viermele internetului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

numar mare de calculatoare fiind deci greu de controlat. De aceea putem vorbi de vulnerabilitatea retelelor manifestata pe variate planuri. Un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor prin Internet il constituie securitatea informatiilor.

Categorii de atacuri asupra retelelor

Amenintarile la adresa securitatii unei retele de calculatoare pot avea urmatoarele origini: dezastre sau calamitati naturale, defectari ale echipamentelor, greseli umane de operare sau manipulare, fraude. Primele trei tipuri de amenintari sunt accidentale, in timp ce ultima este intentionata. Cateva studii de securitate a calculatoarelor estimeaza ca jumatate din costurile implicate de incidente sunt datorate actiunilor voit distructive, un sfert dezastrelor accidentale si un sfert greselilor umane. Acestea din urma pot fi evitate sau, in cele din urma, reparate printr-o mai buna aplicare a regulilor de securitate (salvari regulate de date, discuri oglindite, limitarea drepturilor de acces).

In amenintarile datorate actiunilor voite, se disting doua categorii principale de atacuri: pasive si active.

1) Atacuri pasive - sunt acelea in cadrul carora intrusul observa informatia ce trece -prin "canal", fara sa interfereze cu fluxul sau continutul mesajelor. Ca urmare, se face doar analiza traficului, prin citirea identitatii partilor care comunica si "invatand" lungimea si frecventa mesajelor vehiculate pe un anumit canal logic, chiar daca continutul acestora este neinteligibil. Atacurile pasive au urmatoarele caracteristici comune:

- Nu cauzeaza pagube (nu se sterg sau se modifica date);

- Incalca regulile de confidentialitate;

- Obiectivul este de a "asculta" datele schimbate prin retea;

- Pot fi realizate printr-o varietate de metode, cum ar fi supravegherea legaturilor telefonice sau radio, exploatarea radiatiilor electromagnetice emise, rutarea datelor prin noduri aditionale mai putin protejate.

2) Atacuri active - sunt acelea in care intrusul se angajeaza fie in furtul mesajelor, fie -in modificarea, reluarea sau inserarea de mesaje false. Aceasta inseamna ca el _ poate sterge, intarzia sau modifica mesaje, poate sa faca inserarea unor mesaje a false sau vechi, poate schimba ordinea mesajelor, fie pe o anumita directie, fie pe -ambele directii ale unui canal logic. Aceste atacuri sunt serioase deoarece modifica starea sistemelor de calcul, a datelor sau a sistemelor de comunicatii. Exista urmatoarele tipuri de amenintari active:

- Mascarada - este un tip de atac in care o entitate pretinde a fi o alta entitate. De exemplu, un utilizator incearca sa se substitue altuia sau un serviciu pretinde a fi un alt serviciu, in intentia de a lua date secrete (numarul cartii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea Retelelor - Viermele Internetului.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 011 cuvinte
Nr caractere:
31 251 caractere
Marime:
26.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
retele, virusi, sisteme, protectie, informatie
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!