Rețele de calculatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reteaua de calculatoare leaga intre ele o multime mai mica sau mai mare de calculatoare, astfel incat un calculator poate accesa datele, programele si facilitatile unui alt calculator din aceeasi retea. De obicei este nevoie desigur si de masuri de restrictie/siguranta a accesului.

Metodele de conectare sunt in continua dezvoltare si deja foarte diverse, incepand cu tot felul de cabluri metalice si de fibra optica, cabluri submarine si terminand cu legaturi prin unde radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi, WiMAX sau Bluetooth, prin raze infrarosii ca de ex. IrDA sau chiar prin intermediul satelitilor.

Clasificare dupa topologie:

Topologii de retea:

Exemple de topologii ale retelelor de calculatoare

Topologia (structura) unei retele rezulta din modul de conectare a elementelor retelei intre ele. Ea determina si traseul concret pe care circula informatia in retea "de la A la B". Principalele tipuri de topologii pentru retelele LAN sunt:

- topologia Bus (magistrala) - are o fiabilitate sporita si o viteza mare de transmisie;

- topologia Ring (inel) - permite ca toate statiile conectate sa aiba drepturi si functiuni egale;

- topologia Star (stea) - ofera o viteza mare de comunicatie, fiind destinata aplicatiilor in timp real.

Retelele mai mari prezinta o topologie formata dintr-o combinatie a acestor trei tipuri.

Clasificare dupa modul de conectare:

Retelele de calculatoare pot fi clasificate si dupa tehnlogia care este folosita pentru a conecta dispozitive individuale din retea, cum ar fi fibra optica, Ethernet, Wireless LAN, HomePNA sau Power line.

Metodele de conectare sunt in continua dezvoltare si deja foarte diverse, incepand cu tot felul de cabluri metalice si de fibra de sticla, cabluri submarine, si terminand cu legaturi prin radio cum ar fi WLAN, Wi-Fi sau Bluetooth, prin raze infrarosii ca de ex. IrDA sau chiar prin intermediul satelitilor.

Foarte raspandita este metoda Ethernet (se citeste aproximativ 'i-dhar-net), termen care se refera la natura fizica a cablului folosit si la tensiunile electrice ale semnalului.

Cel mai raspandit protocol de comunicare in retelele Ethernet se numeste CSMA/CD ("Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection"). Daca drept mediu fizic sunt utilizate undele radio, atunci reteaua se numeste retea fara fir (engleza: wireless).

"HomePNA" este un sistem de conectare intre ele a calculatoarelor si aparatelor "inteligente" dintr-o locuinta, bazat pe fire normale de telefon sau cablu normal de televiziune.

in fine, sistemul "Power line communication" (PLC) se bazeaza pe reteaua de curent electric, atat cea de inalta cat si cea de joasa tensiune, care practic ajung la orice loc din lume.

Clasificare dupa relatiile functionale (arhitectura de retea):

Retelele de calculatoare mai pot fi clasificate in functie de relatiile functionale care exista dintre elementele unei retele, ca de exemplu: Active Networking, Client-Server si Peer-to-peer (workgroup) architecture.

Clasificare dupa extindere:

Retelele de calculatoare se impart dupa extinderea lor in urmatoarele tipuri: LAN, MAN, WAN si, ceva mai nou, PAN. Retelele relativ mici, de exemplu cu cel mult cateva sute de calculatoare in aceeasi cladire legate intre ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O retea de tip LAN dar fara fir (prin unde radio) se numeste WLAN (Wireless LAN). Retele de mare intindere geografica, de exemplu intre 2 orase, pe o tara, un continent sau chiar pe intreaga lume, se numesc Wide Area Network (WAN). Retelele de tip WAN au fost initial foarte costisitoare. Numai companiile mari isi puteau permite un WAN particular. La ora actuala insa, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicatie Internetul - acesta este universal si public, deci nu foarte controlabil de catre un utilizator, in schimb foarte convenabil ca pret. in sfarsit, PAN inseamna Personal Area Network - o retea de foarte mica intindere, de cel mult cativa metri, constand din aparatele interconectabile din apropierea unei persoane, cum ar fi o imprimanta sau un scanner, sau chiar aparatele pe care o persoana le poarta cu sine, ca de exemplu telefon mobil, player MP3 sau un aparat de navigatie GPS portabil.

Retele personale (Personal Area Network):

Un Personal Area Network (PAN) este o retea de calculatoare folosita pentru comunicarea intre perifericele unui calculator sau intre mai multe calculatoare apropiate unul de altul. Exemple de dispozitive care sunt folosite in reteaua de tip PAN sunt imprimantele, aparatele de fax, telefoanele fixe, PDA (Personal Digital Assistant), scanere, aparate GPS, playere "inteligente" si altele. Raza de actiune a

Bibliografie:

- M. VLADA, "Retele de calculatoare si mediul Internet", Gazeta de Informatica, vol. 10, nr. 3,4,5, 2000

- http://ro.wikipedia.org

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de calculatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 937 cuvinte
Nr caractere:
21 781 caractere
Marime:
326.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
retele, protocoale, transmisiuni, tehnologii, topologii
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!