Zeii Din Olimp

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In sud-estul Europei, intr-un cadru geografic dominat de mare, a luat nastere civilizatia greaca, aceasta reprezentand un etalon pentru gradul cel mai inalt de dezvoltare atins de antichitate.

Grecia antica cuprindea partea continentala din extremitatea sudica a Peninsulei Balcanice, multimea insulelor din Marea Egee si coasta vestica a Asiei Mici unde se aflau orase cetati importante, intre care Milet si Efes. Incepand de prin anul 700 i. Hr., populatiile de pe aceste teritorii, care vorbeau o limba unica, si-au spus eleni, iar tara au numit-o Elada. Au ramas insa in istorie cu numele de greci, dat mai tarziu de scriitorii latini si de romani in general.

Teritoriul Eladei pastreaza urme stravechi de locuire peste care populatiile indo- europene au venit in valuri succesive : aheii, ionienii, dorienii. Primele civilizatii antice sunt cea din Creta, numita si minoica, disparuta pe la 1250 i. Hr. si cea miceniana, considerata creatie a aheilor, distrusa in secolul al XII-lea I. Hr. de invazii venite dinspre mare.

Epoca miceniana, dupa numele celei mai importante cetati, Micene din Peloponez, a fost urmata de cea obscura (sec. XII-VIII i. Hr. ) despre care informatiile scrise lipsesc cu desavarsire. Linearul B in care cretanii si micenienii si-au redactat textele a disparut. Intre 750 si 500 i. Hr. incepe perioada clasica a civilizatiei elene.

Razboaiele pentru hegemonie dintre Sparta si Atene au determinat decaderea lumii grecesti, cucerita in 338 i. Hr. de Filip al II-lea al Macedoniei. Se inaugura astfel epoca elenistica.

Politic, Grecia nu a fost niciodata unita: au existat numeroase orase state (polis-uri) mai mult sau mai putin independente care, cel mai adesea, se dusmaneau intre ele. Lipsa unitatii politice era suplimentata de paneleism, un puternic sentiment de apartenenta la lumea greceasca, fundamentat pe folosirea aceleiasi limbi, pe manifestari culturale comune si pe religie.

Grecii au preluat unele elemente de la civilizatia miceniana si minoica, precum si de la celelalte popoare din Asia Mica si Tracia.

Religia impresioneaza si astazi prin mitologia bogata, inventivitate si frumusete. Este una dintre cele mai interesante religii politeiste care are o conceptie generale asupra lumii si incearca sa explice prin mit fenomenele naturii.

Civilizatia graca antica ne-a lasat mostenire o literatura dintre cele mai elaborate, diferentiata pe domenii (istorie, politica, filozofie, etc). Multe din aceste scrieri constitue si astazi modele in domeniu. Totusi, grecii nu ne-au lasat texte religioase propriu-zise. Informatiile trebuie cautate in taxtele literare, de exemplu poemele homerice ( Iliada si Odiseea), Scrierile lui Hesiod : Theogonia (Nasterea zeilor) si Munci si zile. La acestea se adauga referirile la zei din tragedii, informatiile din Historia lui Herodot (secolul al V-lea i. Hr) , Descrierea Eladei de Pausanias (secolul al II-lea d. Hr. ), imnurile atribuite lui Homer si cateva inscriptii. Un imn este dedicat ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 606 cuvinte
Nr caractere:
14 859 caractere
Marime:
35.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
credinta, zei
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Zeii Din Olimp
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Miotologia greaca cuprinde o colectie de mituri care provin din Grecia Antica. Aceste povestiri,...
Numele dat celei de-a patra parte din Eurasia, provine de la Europa, fiica lui Phoenix in...
Cat timp dura sarbatoarea, aici domnea pacea. Toti participantii la JourileOlimpice se bucurau de...
Zei Zeus este cel mai puternic dintre olimpieni, socotit drept stapanul suprem al oamenilor si...
Culturile arhaice ale Orientului Mijiociu si Mediteranei au dat nastere unui numar mare de zei,...
Sus!