Temeiurile esenței tainice ale Bisericii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Esenta tainica,teandrica a Bisericii are un temei etern intratrinitar.

Un temei trainic,in aceasta acceptiune,e adeverit chiar de cuvintele Mantuiturului si de interpretarile date de Sf. Parinti. Si intelegem acest temei nu numai in sensul ca relatiile trinitare divine sunt un model al relatiilor dintre oameni in Biserica,ci si in sensul ca ele sunt o putere care produce si adanceste aceste relatii care se manifesta in ele.In viata Bisericii e impletita viata Sf. Treimi.Numai pentru ca se iubesc persoanele Sf.Treimi,ele pruduc si intre oameni atmosfera de iubire.Mantuitorul Se roaga Tatalui inainte de patimi pentru cei ce vor crede:"ca toti sa fie una,dupa cum Tu,Parinte,intru Mine si Eu intru Tine,ca si ei sa fie intru Noi"(In17,21)

Relatia de unire intre Tatal si Fiul e si model pentru unireace trebuie sa se produca intre oameni.Unirea intre oameni in Biserica se face atat de stransa,precum este cea intre Tatal si Fiul.

Temeiul divin al Bisericii e gasit de Sf. Parinti nu numai in Sf. Treime ,ci si in mod special in fiul.Sf.Grigore de Nissa,pornind de la episudul intrarii lui Moise in tenebrele divine,pe Sinai,unde i s-a aratat modelul Cortului de Jos,considera ca Templul,sau mai bine zis cortul acela, este"Hristos ,puterea si intelepciunea lui Dumnezeu"(Vita Moysis,P.G.44,381).Din doua motive considera Sf.Grigore de Nissa pe Fiul ca model al cortului de jos.Fiul e in mod special modelul omului,care e cortul sau templul de jos.Pe acesta l-am ruinat noi prin iesirea din cortul de sus.Fiul lui Dumnezeu,intrupandu-se,a fixat iarasi cortul de jos, unindu-l cu cel de jus.In acest cort a vazut ,dupa Sf. Grigore de Nissa,Apostolul Pavel tainele ceresti,pa care nu-i cu putinta omului sa le graiasca.(2 Co 12,4)

Desigur,intrucat Tatal e Fiul si Duhul Sfant la fel,cortul sau templul e intreaga Sf. Treime. (Evr 11,12).

In Dumnezeu gasim temeiul Bisericiiin ambele intelesuri: ca societate si ca locas in care se afla radacinile tuturor fapturilor si in care trebuie sa se adune toate.In ultimul inteles numele de Biserica se leaga in special de Fiul, desi intrucit in Fiul se afla si Tatal si Duhul Sfint, acest inteles al bisericii e si el in legatura cu intreaga Sf. Treime.

Primul inteles al temeiului divin al Bisericii,cel de societate,exprima in viata interna a Dumnezeirii si ca atare el e constituit de toate persoanele divine. Al doilea,cel de locas infatiseaza acest temei intors catre fapturi, ca locas in care sa se adune fapturile, si ca atare e numit Fiul, care face si in opera creatiei si a mantuirii legatura intre Dumnezeu si lume. Intre cele doua intelesuri ale temeiului divin al Bisericii este,o legatura: Prin Fiul ca locas oamenii sunt atrasi in Sf. Treime ca societate, devenind ei insisi societate. Prin Fiul se extinde dragostea intertermica intre oameni sau sunt ridicati ei la ea.

Legatura dintre temeiul divin al Bisericii in inteles de locas divin(Fiul) si temeiul ei in inteles de comuniune divina (Sf.Treime) se poate vedea si altfel: omul facut si el templu dupa chipul Fiului nu e o fiinta singuratica,ci un mambru al comunitati.El cauta comunitatea, nu se simte intreg cand e singur. Omul e biserica nu numai in sens de locas, ci si in sens de membru al comunitatii, sau e locas in sensul ca e destinat sa faca loc in sine semenilor sai, ca nu poate exista ca locas gol.

Fundamentul etern al Bisericii se reflecta din Dumnezeu in natura umana,incat putem vorbi si de un temei natural-omenesc al Bisericii. Dupa Sfintii Parinti, o Biserica primordiala a existat,in Paradis.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Temeiurile esentei tainice ale Bisericii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 724 cuvinte
Nr caractere:
14 051 caractere
Marime:
14.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
biserica, duhul sfant, dumnezeu
Predat:
la gimnaziu
Sus!