Sfantul si Marele Mir

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mirungerea, una dintre tainele de initiere, este admisa doar in Biserica Ortodoxa si Catolica, avand un caracter nerepetabil, fiind necesara celui proaspat botezat, pentru dobandirea harului necesar intaririi si cresterii in viata spirituala.

Utilizarea Sfantului si Marelui Mir ca materie in Taina Mirungerii, prin care noul botezat primeste plinatatea darurilor Duhului Sfant si pecetea lui Hristos, a aparut in momentul in care, inmultindu-se numarul convertitilor la crestinism, episcopii care in mod personal oficiau si administrau Taina Mirungerii prin gestul punerii mainilor deasupra neofitilor, nu au mai putut administra personal aceasta Taina Episcopii in urma unor astfel de situatii, au fost nevoiti sa transmita dreptul la Mirungere preotilor, care ca si loctiitori ai lor, ungeau cu undelemnul sfintit de catre ierarhi, pe cei proaspati botezati.

Sfintirea undelemnului pentru Mirungere, asa cum se arata in canonul 6 al Sinodului local de la Cartagina a fost si reprezinta un drept exclusiv episcopal, exprimand astfel semnul concret al autocefaliei. ,,Episcopul invoca Sfantul Duh asupra mirului ce devine intrucatva

prelungirea mainii sale si astfel preotii pot fara prezenta fizica a episcopului dar in comuniune cu el, sa savarseasca ungerea cu Sfantul Mir, indata dupa ridicarea din apa botezului."

Semnificatia uleiului si a ungerii, in Sfanta Scriptura

In vremurile mai de demult Taina Sfantului Mir, impartasirea credinciosilor, puterea de a vindeca si de aprorooci si de avorbi in limbi, impartaseau oamenilor puterea lui Hrisos cea peste fire

In perioada Vechi-Testamentara, untdelemnul, alaturi de paine si vin, aparea ca o binecuvantare a lui Dumnezeu (Deuteronom, 7, 13: ,,Te va iubi, te va binecuvanta, te va inmulti si va binecuvanta rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, painea ta, vinul tau, untdelemnul tau, pe cele nascute ale vitelor tale mari si ale oilor turmei tale in pamantul acela, pentru care S-a jurat El parintilor tai sa ti-l dea tie."), fiind totodata si semn de mantuire (Ioil 2, 19: ,,Pentru aceasta a raspuns Domnul catre poporul Sau, graind: Iata, Eu va voi trimite grau, must si untdelemn si va voi satura si nu va voi mai face de ocara printre neamuri!"). De asemenea, untdelemnul in Vechiul Testament a fost folosit nu numai ca si aliment, ci si ca unguent sau mireasma, care parfumeaza corpul (Amos 6, 6: ,,Beau din cupe vin si din parga untdelemnului isi fac miresme pentru uns si nu le pasa de prabusirea casei lui Iosif!"), dar si ca element vindecator, tamaduitor de rani (Iezechiel 16, 9: ,,Apoi te-am spalat cu apa, am curatit de pe tine sangele tau si te-am uns cu untdelemn."; Isaia 1, 6: ,,Din crestet pana in talpile picioarelor nu-i nici un loc sanatos; totul este numai plagi, vanatai si rani pline de puroi, necuratate, nemuiate cu untdelemn si nelegate."; Iesire 27, 20: ,,Sa poruncesti fiilor lui Israel sa-ti aduca untdelemn curat pentru luminat, stors din masline, ca sa arda sfesnicul in toata vremea, in cortul adunarii, in fata perdelei celei de dinaintea chivotului legii.").

Maslinul verde ca si principiu al uleiului de masline, este totodata atat un semn a binecuvantarii divine, cat si a omului binecuvantat de Dumnezeu (Psalmi 51, 7: ,,Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu, am nadajduit in mila lui Dumnezeu, in veac si in veacul veacului."; Psalmi 127, 3: ,,Femeia ta ca o vie roditoare, in laturile casei tale; fiii tai ca niste vlastare tinere de maslin, imprejurul mesei tale.").

In perioada Noului Testament, exista o multitudine de locuri in care apare termenul de ulei, untdelemn sau ungere. Hristos insusi, inainte de a savarsi Cine cea de Taina, aflat fiind in Betania, in casa lui Simon leprosul este uns cu un mir de mare pret, de catre o femeie (Matei, cap. 26). Hristos insusi da o semnificatie neasteptata gestului de pretuire si respect al femeii, zicand: ,,Ea (femeia), turnand mirul acesta pe trupul Meu a facut-o spre ingroparea Mea" (Matei 26, 12).

De asemenea, dupa Moartea Mantuitorului, Trupul Sau, a fost uns cu smirna si aloe de catre Iosif din Arimateea si Nicodim, la momentul asezarii in mormant (Ioan 19, 39).

Femeile mironosite, dupa Moartea si Ingroparea Mantuitorului, s-au dus la mormintul Lui pentru a unge trupul Sau cu miresme, insa Hristos nu mai era printrecei morti ci Inviase (Marcu 16, 1). Ceea ce voiau sa faca ele acum, cand era prea tarziu, se facuse deja, cu anticipatie, in Betania.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 762 cuvinte
Nr caractere:
18 324 caractere
Marime:
29.76 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Data publicare:
22.06.2017
Structură de fișiere:
  • Sfantul si Marele Mir.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
binecuvantata si inaltatoare, caci in aceasta perioada a anului bisericesc, crestinii comemoreaza...
Introducere Planul vesnic de mantuire a lumii, de ridicare a pacatului savarsit de Adam, l-a...
EUHARISTIA IN NOUL TESTAMENT Introducere Sfanta Euharistie sau Sfanta Impartasanie,cum i se mai...
INTRODUCERE Sfanta impartasanie ( Euharistia sau Cuminecatura ) este Taina in care sub chipul...
Cand spunem Biserica, imediat trebuie sa se iveasca pe orizontul realitatii noastre noetice,...
Sus!