Sfântul Apostol Pavel și Puterea Seculară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scurt istoric

Dintre cei doisprezece Apostoli, persoana Sfantului Apostol Pavel este cea mai cunoscuta. Informatii importante despre viata si activitatea sa pot si regasite in Faptelele Apostolilor, scrise de ucenicul sau Luca, si in Epistolele scrise de acesta. Prin chemare sa speciala, Sfantul Pavel este cel caruia Biserica i-a recunoscut, datorita misiunii desfasurate in Europa si Asia, inaintea tuturor popoarelor din aceste continente, supranumele de Apostol al neamurilor.

Influienta activitatii Sfantului Apostol Pavel asupra istoriei raspandirii crestinismului si organizarea Bisericii in epoca apostolica, este de netagaduit. Lucrarea de propavaduire a Evangheliei, desfasurata de Sfantului Apostol Pavel intre anii 40-67, este parte integranta a misiunii desfasurate de toti Apostolii Domnului din acele deceni ale inceputurilor Bisericii, care a condus la constatarea din anii 62-63, potrivit careia Evanghelia “a fost propavaduita la toata faptura de sub cer” .

Cercetand viata si activitatea Sfantului Apostol Pavel, trecem prin cele mai importante capitale ale raspandirii Evangheliei in lumea pagana, afland astfel si detalii privind aspectele si metodele lucrului misionar ale celui care a pus bazele multor Biserici locale in Europa si Asia.

“Sfantul Apostol Pavel este un misionar, cel mai mare din cei care s-au aflat vreodata in slujba Bisericii crestine” . Acesta s-a bucurat de onoarea de a fi chemat miraculos, dar nemijlocit, la apostolat de Iisus Hristos atunci cand acesta se indrepta spre Damasc pentru “a-i aduce legati la Ierusalim” . Titlul de Apostol al neamurilor i-a fost confirmat prin Sinodul de la Ierusalim, titlu pe care Biserica i-l confera fara rezerve.

Prin lucrarea sa misionara si prin cele paisprezece Epistole ale sale, printre care putem numi si primele scrieri ale Noului Testament, Sfantul Apostol Pavel va ramane pentru totdeauna in memoria vie a Bisericii ca cel mai important model de misionar crestin, aparator al adevarului evanghelic impotriva rastalmacirii, stirbirii sau manipularii. Cu exceptia primelor doisprezece capitole din Faptelele Apostolilor, in care apare descrisa activitatea desfasurata de cei doisprezece Apostoli ai Mantuitorului la Ierusalim, cuprinsul tuturor acestor scrieri este dedicat lucrarii misionare a Sfantul Apostol Pavel, care, catre sfarsitul vietii sale pamantesti, se va caracteriza ca “propavaduitor, Apostol si invatator al neamurilor” .

Pentru a putea intelege adevarul cu privire la raspandirea Crestinismului in epoca apostolica, trebuie precizat ca alaturi de Sfantul Apostol Pavel au desfasurat o elaborata lucrare misionara si cei doisprezece Apostoli ai Domnului, precum si alti misionari formati fie in scoala celor doisprezece la Ierusalim, fie in cea de la Antiohia Siriei. In capitolele 13 – 28 ale Faptelor Apostolilor , Sfantul Luca descrie lucrarea de raspandire a Evangheliei in intregul imperiu roman, luand ca model de propavaduitor pe Sfantul Apostol Pavel.

Dupa ce a desfasurat o scurta dar rodnica activitate misionara in Epir si in imprejurimi , Sfantul Apostol Pavel este arestat si trimis intr-o a doua captivitate romana, ca urmare a unui denunt calomnios facut de Alexandru aramarul din Efes. In anul 67 acesta sufera o moarte martirica, in acelasi timp probabil cu Sfantul Apostol Petru. Dupa o activitate misionara intensa desfasurata pana in ultima clipa a vietii, Sfantul Apostol Pavel, prin sfarsitul sau mucenicesc, isi va pecetlui intreaga existenta consacrata slujirii lui Hristos si Evangheliei Sale si isi va asigura posteritatea in memoria vie a Bisericii.

Viata sa inainte de convertire

Sfantul Apostol Pavel s-a nascut intr-o familie de iudei care, desi isi ducea traiul in diaspora, dincolo de granitele Palestinei, s-a destins prin respectarea si trairea riguroasa a perceptelor vechii Legi a lui Moise, dar si a unor datini si randuieli care nu apareau scrise in aceasta Lege mozaica . Anul nasterii Sfantului Apostol Pavel est euna din cele mai controversate date din cronologia paulina. Se admite ca cel ce a devenit Apostolul neamurilor s-a nascut intr-unul din anii cuprinsi intre 10 si 15 dupa Hristos.

Locul unde s-a nascut Sfantul Apostol Pavel este orasul Tars din Cilicia. In Faptele Apostolilor orasul Tars este amintit ca loc al nasterii Sfantul Apostol Pavel, iar in expunerile autobiografice ale acestuia orasul este indicat de Insusi Iisus Hristos, care intr-o descoperire minunata pe care i-o face lui Anania, crestin din Damasc, il indeamna: “Mergi pe ulita care se cheama Ulita Mare si cauta, in casa lui Iuda, pe un om din Tars, cu numele de Saul ”. In orasul Tars insusi Imparatul Mauriciu (583 – 602) a construit o biserica in cinstea Sfantului Apostol Pavel.

Observații:

UNIVERSITATEA „OVIDIUS” CONSTANTA

FACULTATEA DE TEOLOGIE – INVATAMANT POSTUNIVERSITAR

MASTER :”TEOLOGIE ORTODOXA. STRATEGII DE COMUNICARE”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfantul Apostol Pavel si Puterea Seculara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
6 510 cuvinte
Nr caractere:
36 608 caractere
Marime:
46.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
Razvan Ionescu
Sus!