Sf Apostoli Petru Si Pavel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

APOSTOL trimis, purtator de cuvant. Apostolii sunt cei 12 barbati alesi de Iisus, care au fost trimisi sa predice Evanghelia si au primit (in ziua Pogorarii Duhului Sfant) harul de a vorbi in mai multel imi si de a face minuni. Ca simpli oameni, Apostolii n-ar fi putut implini sarcina divina care le-a fost incredintata. Despre alegerea lor scrie Sf Evanghelie dupa Matei (cap 10, vers 3-5, 7-8 si 19-20) si ii numeste: Intai Simon, cel numit Petru, si Andrei, fratele lui; Iacov al lui Zevedeu si Ioan, fratele lui; Filip si Vartolomeu, Toma si Matei vamesul, Iacov al lui Alfeu si Levi ce se zice Tadeu; Simon Cananeul si Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vandut. Pe acesti 12 I-a trimis Iisus, poruncindu-le si zicand: si mergand, propovaduiti, zicand: S-a apropiat imparatia cerurilor. Tamaduiti pe cei neputincionsi, inviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, pe demoni scoateti-i nu va ingrijiti cum sau ce veti vorbi, caci se va da voua in ceasul acela ce sa vorbiti; fiindca nu voi sunteti care vorbiti, ci Duhul Tatalui vostru este care graieste intru voi. Trimiterea la propovaduire a Sf Apostoli va fi poruncita de Mantuitorul si dupa Inviere: Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura (Marcu 16, 15). Despre activitatea si destinul Sf Apostoli, dupa Inaltarea la cer a Mantuitorului, aflam din cartea Noului Testament, intitulata Faptele Apostolilor. Sfantul Iacov, fiul lui Zevedeu, era din Betsaida Galileii, dintr-o familie de pescari si a fost frate cu Sf Evanghelist Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu, si era unul din cei doisprezece Apostoli, chemat de Domnul la ucenicie de la vanarea pestilor. A fost numit Iacov cel Mare, spre a-l deosebi de Apostolul cu acelasi nume, care a fost cel dintai episcop al Ierusalimului si care s-a numit Iacov cel Mic.

La chemarea Domnului, cei doi frati au lasat mrejele si pe tatal lor si au urmat pe Hristos. Ei stiau, ca fosti ucenici ai Botezatorului, ca Iisus este Mesia Hristos si credeau in El, luand aminte la invataturile ce ieseau din preacurata gura Lui si fiind martori la minunile facute de El. Si atat ii iubea Domnul, incat unuia I-a dat spre rezemare pieptul Sau, iar celuilalt I-a fagaduit paharul pe care El insusi l-a baut. Insa si ei atat L-au iubit pe Domnul si atata ravna au aratat fata de Dansul, incat si foc din cer au voit sa pogoare peste cei ce credeau in El. Pe acesti doi frati si pe Petru, nicidecum nu-I lasa Mantuitorul fara sa le descopere mai mult decat celorlalti Apostoli dumnezeiestile Lui taine, precum s-a petrecut pe Tabor, cand a voit sa-Si arate slava dumnezeirii Sale, iar, mai tarziu, in Ghetsimani, cand le-a descoperit, tot lor trei, taina cea adanca a Crucii si a smereniei Sale.

Traditia marturiseste ca, dua patima cea de bunavoie, dupa Invierea si Inaltarea Domnului la cer, dupa primirea Sfantului Duh, Sfantului Apostol Iacov a fost in Spania si in alte parti si acolo, a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu si ca s-a intors la Ierusalim, invatand ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
626 cuvinte
Nr caractere:
3 152 caractere
Marime:
9.37 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
apostoli, sfinti
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Sf Apostoli Petru Si Pavel
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Sfintul Apostol Petru, care mai inainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din...
Sfintul Apostol Petru, care mai inainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din...
Introducere Fapt indeobste cunoscut crestinilor si nu doar lor, ca un loc de prim rang in...
,,Datu-Mi-s-a toata puterea in cer si pe pamant. Drept aceea, mergand invatati toate neamurile,...
,, Pavele, gura Domnului si temeiul invataturilor, oarecand prigonitor al lui Iisus Mantuitorul,...
Sus!