Sf Andrei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numele sau este de origine greaca (andreia insemnand barbatie sau valoare) si se pare sa fi fost destul de raspandit printre evreii din secolele doi si trei inainte de Iisus.

Sf. apostol Andrei s-a nascut in Bethsaida din Galileea si este fratele Sf. Petru. Amandoi erau pescari si traiau in aceeasi casa la Capernaum in momentul cand l-au intalnit pe Iisus.

Din evanghelia lui Ioan aflam ca Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul.

Andrei recunoaste deindata pe Iisus ca Mesia si il aduce pe fratele sau Petru la acesta (Ioan 1. 41), din acel moment amandoi fratii devenind ucenici ai lui Iisus.

In celelalte trei evanghelii, Luca (v, 11) Matei (iv, 19, 20) si Marcu (i, 17, 18), se mentioneaza cum Iisus i-a chemat pe amandoi sa-L urmeze si sa lase toate celelalte preocupari deoparte.

In cele din urma Andrei a fost ales ca unul din cei doisprezece apostoli si de fiecare data de cate ori evanghelistii ii enumera pe apostoli il putem gasi pe Andrei intotdeauna printre primii patru, ceea ce semnifica importanta care i-a fost acordata.

Sf. Andrei este mentionat explicit de catre Marcu (xii, 3) ca fiind unul dintre apostolii care L-au intrebat pe Iisus despre ceea ce are sa urmeze, Ioan il mentioneaza cu ocazia minunii cu painile si pestii si mai tarziu cand este intrebat de catre Filip daca sa aduca la Iisus pe cativa greci care doreau sa-L cunoasca.

Se poate spune ca Sf. Andrei a fost unul dintre cei mai apropiati ucenici ai lui Iisus si se stie ca el a fost prezent in cele mai importante evenimente cum ar fi: Cina cea de taina, prinderea lui Iisus, Inaltarea, Pogorarea Sfantului Duh.

El a jucat un rol important in propovaduirea credintei crestine dar exista pareri contradictorii cu privire la zona geografica in care el a activat.

Eusebius, care se bazeaza pe scrierile lui Origen afirma ca Sfantul Andrei s-a aflat mult timp in Scitia unde a convertit populatia la crestinism, in timp ce altii mentioneaza Epirul si Ahaia.

Este foarte posibil ca Sfantul Andrei sa se fi aflat in toate aceste locuri asa cum mentioneaza Nicephorus, care se bazeaza pe scrieri timpurii si care afirma ca Sf. Andrei a predicat in Cappadocia, Galatea, Bithynia, in deserturile Scitiei, in Bizant unde a numit pe Sf. Stachys ca prim episcop, apoi in Tracia, Macedonia, Tesalia si Ahaia.

In cele din urma Sf. Andrei a fost crucificat din ordinul guvernatorului roman Aegeas in Patras si este stiut ca a fost legat si nu batut in cuie de cruce, pentru a i se prelungi suferinta.

Sf. Andrei a murit ca martir in anul 60 pe data de 30 Noiembrie in timpul imparatului Nero.

Atestarile cu privire la forma crucii pe care a fost rastignit Sf. Andrei se pare ca dateaza numai dupa secolul al paisprezecelea.

Moastele Sf. Andrei au fost aduse la Constantinopol in anul 357 si depuse in Biserica Apostolilor.

La inceputul secolului XIII cand trupele franceze ocupa Constantinopolul, cardinalul Petru din Capua a luat moastele Sf. Andrei si le-a depus la catedrala Amalfi.

Sf. Andrei este onorat ca patron al ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 792 cuvinte
Nr caractere:
9 316 caractere
Marime:
12.25 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
sfant, credinta
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Sf Andrei
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Andre Malraux, mare scriitor, ziarist si om politic francez, a fost pasionat de filozofie...
Andre Marie Ampere (1775-1836) AMPER (A) - unitatea fundamentala pentru masurarea intensitatii...
Andrei Muresanu a debutat cu volumul "Versuri romantice" ,evocand gloria trecutului .A...
judetul Sibiu. A desfasurat o activitate stiintifica si didactica de inalta valoare , care l-au...
Nascut la Bistrita, in 1816, intr-o familie de mica burghezie transilvaneana, inceteaza din viata...
Sus!