Sensul Sfinteniei Moastelor Si Al Cinstirii Lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In evlavia crestina din Rasarit, cinstirea sfintelor moaste are un loc deosebit de insemnat. Prezenta binecuvintata a sfintilor se manifesta in Biserica nu numai prin imaginile lor sacre, cunoscuta din icoane, ci si prin sfintele lor moaste, ramasitele pamintesti ale trecerii lor prin aceasta lume. Dumnezeu acorda sfintilor, dupa ce ei au trecut la cele vesnice, puterea de a transmite si a implini voia Sa, printr-un ajutor activ, vazut sau nevazut, pe care ei il incredinteaza tuturor drept credinciosilor crestini. Se poate spune, fara exagerare, ca sfintii traiesc in Biserica, manifestindu-se prin acte de ordin religios, prin care se intretine si se extinde lucrarea tainca a indumnezeirii si prin care lantul de aur al desavirsirii in Hristos nu se rupe pina la . In cazul sfintelor moaste, accentul se pune mai ales pe un anumit fel al manifestarii puterii divine, prin care se releva, sub forma unor semne dumnezeiesti, pastrarea in nestricaciune a osemintelor alesilor Domnului, constituind o marturie evidenta a dumnezeirii Mintuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru evlavie ortodoxa, prin sfintele moaste se cuprinde un sens particular.

Cultul sfintilor, privit in general, e un omagiu adus lui Dumnezeu prin alesii Lui, lui Dumnezeu care este . Acest cult consta in cinstirea, invocarea si imitarea sfintilor. El nu este un cult de adorare, ci de venerare. El nu inlatura si nici nu micsoreaza cu nimic cultul lui Dumnezeu, ci dimpotriva, in impodobeste, il ilustreza si il intareste, scotind mai bine in evidenta rolul Mintuitorului de unic mijlocitor si unic sfintitor al fapturii zidite. Sfintenia de care se bucura alesii Domnului nu poate sa fie inteleasa facindu-se abstractie de sfintenia lui Hristos insusi, ci numai prin participare la aceasta demnitate, privita deci ca revarsare a sfinteniei celei unice a lui Hristos in sfintii cei multi ai Bisericii. Sfintii sint madularele lui Hristos indumnezeite, ajungind, in cursul vietii lor pamintesti, camari si locasuri curate ale lui Dumnezeu.

Crestinii cinstesc in sfinti pe prietenii lui Hristos, pe fiii si mostenitorii lui Dumnezeu: . Salasluirea lui Hristos in sfinti nu priveste numai sufletul acestora, ci si trupul lor.

E adevarat ca nu trupul, ci duhul nostru are capacitatea de a cunoaste pe Dumnezeu in descoperirea Sa. De aceea zice Sfintul Pavel: . Se cuvine insa a preciza faptul ca specific al receptarii prezentei divine in om nu este sufletul sau duhul in independenta lui in raport cu trupul, ci duhul legat de trup, adica inima. , ne spune Sfintul ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
13 579 cuvinte
Nr caractere:
70 468 caractere
Marime:
240.99 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
sfintenie, moase, cinste
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Sensul Sfinteniei Moastelor Si Al Cinstirii Lor
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
In sensul sau cel mai larg, arta1, in general, este produsul unei activitati spirituale si...
Misiunea crestina este trimiterea Bisericii in lume in vederea universalizarii Evangheliei si a...
Exista o criza integrala si integratoare, un fel de black hole, care inghite, modifica si apoi...
Pentru a intelege mai bine invatatura baptista despre har si predestinare este necesara o scurta...
Raportul dintre om si Dumnezeu are o valoare centrala in viata morala crestina din mai multe...
Sus!