Satanismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Cateva repere 2. Penetrarea fenomenului satanist in Romania 3. Etapele fenomenului satanist in Romania: a. etapa Romparkin - 1993 - 1995 b. etapa Aniosa - 1995 - 1998 c. etapa NetSurf - din 1998 4. Si cateva concluzii Modul in care mass media abordeaza fenomenul satanist continua sa fie, din pacate, marcat de numeroase confuzii si inexactitati, ceea ce face necesare unele precizari preliminare - mai ales ca, asa cum rezulta din citatul de mai sus, este invocat S. R. I. pentru a acredita unele dintre aceste afirmatii. Inchinarea la Diavol, la spiritele Raului este practicata din timpuri imemoriale, fiind adesea asociata cu practici magice (vrajitorie, ghicit). Ritualuri satanice ancestrale, transfigurate folcloric, supravietuiesc pana in zilele noastre in colectivitati restranse sau chiar ca traditii de clan - invocarea demonilor apelor de catre practicantele pretinsei magii albe ori festivalul de la Branesti-Ilfov, cu ai sai cuci rai imortalizati de pictura Margaretei Sterian, fiind exemple binecunoscute (nu intamplator la Branesti s-a inregistrat prima sinucidere satanista din tara noastra). Totusi, nu trebuie confundate practicile satanice folclorice cu satanismul.

La fel, nu trebuie confundat luciferismul cu satanismul.

Unii pretinsi specialisti situeaza momentul nasterii satanismului modern la sfarsitul secolului al XIX-lea, intemeietorul acestei doctrine fiind considerat ocultistul american Albert Pike. Sistematizand dogmatic credinte luciferice multimilenare, cel in cauza a formulat, la 4 iunie 1889, in celebrele sale Instructiuni, dogma divinitatii lui Lucifer: Lucifer, zeul luminii, lupta impotriva lui Adonai, Zeul Bibliei; Lucifer este adevaratul dumnezeu. Faptul ca Albert Pike este si autorul lucrarii Dogma si ritual, baza a Ritul Scotian Antic si Acceptat al Masoneriei Universale, este speculat in mod neavenit in sensul ca masoneria ar avea un caracter satanist. In primul rand, nu trebuie confundat ezoterismul luciferic al lui Pike cu satanismul de joasa speta practicat prin subsoluri sordide ori biserici abandonate, in al doilea rand aceste instructiuni controversate au fost redactate intr-o perioada crepusculara a vietii lui Albert Pike, marcat deja de boala care-i va aduce sfarsitul.

Satanismul modern a fost de fapt intemeiat cu opt decenii dupa Albert Pike, de un fost saltimbanc, devenit inapt pentru profesia de circar ca urmare a consumului de droguri - Anton (Antal) Szandor La Vey. In 1969, respectivul a redactat un fel de catehism satanic (Biblia satanica), care nici macar nu are caracter teologic, ci se limiteaza la parafrazarea rudimentara si blasfematorie ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Satanismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 680 cuvinte
Nr caractere:
23 066 caractere
Marime:
29.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
satanism, diavol
Predat:
la liceu
Sus!