Religia - Influenta Ei in Manipularea Omenirii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un vestit general al armatei germane, Erwin Rommel spunea: un om este un geniu, un milion de oameni sunt o masa de prosti.

Acum 450 de mii de ani s-a produs o schimbare. Cineva sau ceva a facut posibila aparitia omului. Singura diferenta dintre om si animal este ratiunea. Acest lucru ne face sa fim mai puternici de cat restul vietuiloarelor de pe Terra dar nu suficienti de destepti incat sa cunoastem raspunsurile la toate intrebarile. Aparitia omului este veriga lipsa din lantul stiintei care nimeni nu o poate descoperii.

Cu 450 de mii de ani in urma cand omul primitiv nu stia ce inseamna fenomen al naturii, a pus pe seama divinitatii toate lucrurile pe care nu si le putea explica din nevoia de a crede in ceva superior. Astfel a aparut prima religie Animismul. Oamenii au gasit cate un zeu pentru toate lucrurile care i-i inonjurau, deci prima religie a fost politeisa.

Omul, un animal rational, supus de sentimente de frica, de inferioritate a apelat la zei pentru a stii ca e protejat de ceva divin, de ceva mai presus de oameni.

Religiile astrale reprezinta a doua parte din istoria religiilor. In urma cu 8000 de ani cand mintea omului s-a distantat de instincte si a inceput sa cunoasca mediul inconjurator religia a fost pusa pe seama astrelor ceresti. La vechii sumerieni au observat ca stelele revin la pozitia initiala dupa un anumit timp.

Modernismul este a treia etapa a religiilor, etapa in care suntem si in ziua de azi. Credinta in divinitate se imparte in mai multe religii, cele mai importante fiind crestinismul si islamismul.

Fiecare religie are modul ei de a privii lucrurile, de aici rezulta diferenta intre popoare si implicit razboaiele.

Prima carte sfanta dateaza din perioada sumerienilor cu 4000 de ani inaintea erei noastre. Ea se numeste Epopeea lui Ghilgames. Egiptenii, un popor foarte dezvoltat in ceea ce priveste medicina, astrologia si stiintele exacte a preluat Epopeea lui Ghilgames modificand-o si numind-o Cartea Mortilor. Astfel, cu 2500 de ani inaintea erei noastre a aparut o noua cate sfanta in fata careia oamenii se inchinau venerand zeii. A treia carte sfanta a fost inceputa de un om simplu care a crescut la curtea faraonului, pe nume Moise. El avand acces la toate manuscrisele imparatului a preluat religia si a modificat-o de aici rezultand crestinismul si inplicit Biblia. Crestinismul este o religie originara din Asia raspandita in Imperiul Roman. Mai tarziu castiga teren in Europa, Asia si in Africa aducand un mesaj mai presus de diviziunile nationale, rasiale sau categorial-sociale. Mesajul crestin e conceput in sine si a castigat o larga audienta in primul rand pentru ca a propus o religie a saracilor, a celor jigniti si asupriti de semenii lor sau de soarta, dar si prin faptul ca s-a sprijinit pe marile virtuti pasnice omenesti si mai ales pe iubirea aproapelui. Crestinismul s-a dezvoltat din iudaism unde credinta in Yahweh se baza pe mesianism si sacrificiul de rascumparare adica jertfa. In crestinusm a rezultat toleranta fata de alte religii sau fata de putere administrativa existenta atunci in numele puterii supreme iubitoare, iertatoare si blande: Dumnezeu-Tatal aproape opus cu Yahweh, din care totusi s-a dezvltat. Proclamarea crestinismului ca religie de stat a fost un act strict politic efectuat de imparatul Constantin Cel Mare, nu din vocatie religioasa ci din interesele sale politice exclusive, dovada ca imparatul a murit fara sa fie crestin el insusi.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 528 cuvinte
Nr caractere:
13 609 caractere
Marime:
578.67 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Data publicare:
04.02.2008
Structură de fișiere:
  • Religia - Influenta Ei in Manipularea Omenirii.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Religie

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Un vestit general al armatei germane, Erwin Rommel spunea: un om este un geniu, un milion de...
Am ales lucrarea cu titlul Influenta climatului organizational si al comportamentului etic asupra...
Tot mai nou razboiul, in varianta sa traditionala (confruntarea armata) este perceput ca foarte...
Conform articolelor aparute in presa romaneasca, ce preluau date furnizate de Insti?tutul...
Introducere Globalizarea merge inainte; toata lumea stie ca este inevitabila. Nu vor mai fii...
Sus!