Nașterea Domnului în iconografia ortodoxă și cea occidentală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nasterea Domnului (nasterea lui Iisus Hristos) este o sarbatoare crestina celebrata la 25 decembrie (in calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (in calendarul iulian) in fiecare an. Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti (praznice imparatesti) ale Bisericilor Ortodoxe, a treia mare sarbatoare dupa cea de Pasti si de Rusalii. In anumite tari, unde crestinii sunt majoritari, Craciunul e de asemenea sarbatoare legala, iar sarbatoarea se prelungeste in ziua urmatoare, 26 decembrie: a doua zi de Craciun.

La "plinirea vremii" (Galateni 4,4), Dumnezeu S-a intrupat, "chip de rob luand" (Filipeni 2, 7) si S-a nascut din Fecioara Maria, pentru mantuirea neamului omenesc. Conform Sfintei Scripturi si Sfintei Traditii, Iisus, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime, S-a nascut in cetatea Betleemului intr-o iesle simpla, in pestera saraca. Dreptul Iosif si Maria, mama lui Iisus au venit din Nazaret in Betleem pentru recensamantul poruncit de proconsulul Quirinius, in timpul imparatului Octavian Augustus (Luca 2, 1), dar negasindu-se loc de gazduire in cetate (Luca 2, 7), Maria, insotita de logodnicul sau Iosif, a gasit adapost intr-o pestera pastoreasca, unde L-a nascut pe Pruncul Sfant (Luca 2, 1-20).

Betleemul, situat in Palestina, este o cetate mica, la jumatatea drumului intre Ierusalim si Hebron, unde s-a nascut Sfantul Ioan Botezatorul si unde Avraam a vorbit la stejarul Mamvri cu cei trei ingeri - sau mai bine-zis cu Sfanta Treime.

Studiul iconografic al temei nasterii se imparte, in mod logic, in trei parti: in primul rand, episoadele anterioare Nasterii, calatoria la Bethleem, recensamantul, apoi Nasterea propriu-zisa si, la final, temele complementare ale adorarii magilor si pastorilor. Nasterea lui Hristos este relatata in capitolul doi al Evangheliei dupa Luca intr-un singur verset: ,,Maria a nascut pe Fiul sau cel Unul Nascut si L-a infasat si culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei"

Iconografia ortodoxa a praznicului isi are izvorul in Evanghelia dupa Luca pentru nastere si in cea dupa Matei pentru inchinarea magilor. In schimb, scenele imbaierii Pruncului si cea cu Iosif stand de-o parte isi au sursa in relatarile apocrife, ale caror scopuri didactice nu pot sa fie ignorate. Pestera, un fel de abis negru pe care-l strapunge lumina Pruncului infasat in alb, absenta in Evanghelii, sugereaza intunericul, ,,mijlocul umbrei mortii" (Psalmul 22,4) din care Hristos vine sa ne scoata si sa ne elibereze. Numit ,,Soarele Vietii" de multi Parinti ai Bisericii care vad in Lucifer ,,astrul mortii", Hristos se angajeaza in lupta impotriva raului si a intunericului pana la biruinta finala, cand totul va fi umplut de lumina . Dumnezeu se intrupeaza intr-o lume sub stapanirea pacatului: omenirea dezmostenita, deposedata de imparatie. ,,Caci, iata intunericul acopera pamantul, si bezna, popoarele; iar peste tine rasare Domnul si slava Lui straluceste peste tine" (Isaia 60,2). Caci ,,Fecioara astazi pe Cel Mai presus-de-fiinta naste si pamantul pestera Celui neapropiat aduce" (Utrenie Condacul). Ieslea in care Se odihneste Pruncul este mai degraba masa jertfei pe care se afla suprema ardere de tot. Acest altar in forma de mormant dezvaluie ,,painea cea vie, care s-a pogorat din cer", trupul dat ,,pentru viata lumii" (Ioan 6, 51).

Pestera este simbolul intunericului. Hristos a venit sa aduca lumina si in temnita iadului dar si in lumea care era in noapte, ca zice marele Apostol Pavel: Intunericul veacului acestuia. Veacul de acum si mai ales cel de pana la venirea lui Hristos era o noapte lunga, in care lumea era oarba, stand in intunericul slujirii la idoli si al pacatului. Hristos S-a nascut noaptea

Bibliografie:

1. Quenot, M., Sfidarile icoanei, o alta viziune asupra lumii, traducere din limba franceza de Dora Meydrea, Editura Sophia, Bucuresti, 2004.

2. Sendler, Egon, Icoana, chipul nevazutului, Editura Sophia, Bucuresti 2005.

3. Ziarul Lumina, editia 23 decembrie 2008.

4. http://ro.orthodoxwiki.org/Cr%C4%83ciun

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nasterea Domnului in iconografia ortodoxa si cea occidentala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 056 cuvinte
Nr caractere:
9 721 caractere
Marime:
567.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
dumnezeu, credinta, iisus
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Sus!