Milenarismul si combaterea lui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Simbolul de credinta marturisim ca daca Mantuitorul Hristos ,,va veni sa judece vii si mortii, a carui imparatie nu va sfarsit". Acest text a fost formulat la cel de al doilea sinod ecumenic, Constantinopol (381), pentru combaterea apolinarismului milenarist, sau hiliast, care sustinea ca intre a doua venire a Domnului si judecata obsteasca exista un rastimp de 1.000 de ani. Ei spun ca Domnul Hristos va reveni pe pamant cu 1.000 de ani inainte de judecata universala. Cu oca zia revenirii, El va nimici pe diavol, va invia pe oamenii drepti, va intemeia o imparatie noua, in care va domni impreuna cu dreptii 1.000 de ani. La sfarsitul acestei perioade vor invia apoi ceilalti morti si va fi judecata universala. Deci invierea mortilor va fi in doua reprize.

Aceasta invatatura se numeste hiliasm sau milenarism deoarece vorbeste de imparatia de o mie de ani a Domnului. Ea e foarte veche si izvorul ei se considera a fi credinta iudaica cu privire la imparatia lui Mesia. Se stie ca evreii asteptau un Mesia pamantesc, care sa inteme ieze o imparatie lumeasca. Cum insa Iisus Hristos spunea ca imparatia Lui nu este din lumea aceasta, ei au ramas dezamagiti. Cei ce crezusera in El acceptara totusi ca nu va intemeia acea im paratie lumeasca la prima Sa venire, insa socoteau ca trebuie sa o infiinteze cand va veni a doua oara. In sprijinul acestei pareri ei crezusera ca pot invoca Apocalipsa, care la capitolul 20 vorbeste de o imparatie de 1.000 de ani a Domnului. In aceasta imparatie El va domni impreuna cu dreptii, si numai apoi va urma sfarsitul lumii.

Hiliasmul avea, in vechime, doua aspecte: unul vulgar si altul spiritual.

Dupa hiliasmul vulgar, Hristos intemeind imparatia de 1.000 de ani, va restabili Ierusalimul in toata splendoarea lui, va repune in vigoare toata legea mozaica, iar dreptii se vor bu cura de tot felul de placeri materiale. De aceasta parere erau: Cerint, ebionitii, montanistii, apolinaristii, etc.

Dupa hiliasmul spiritual, fericirea dreptilor din mileniu va fi numai de matura spirituala. Ei nu se referau la restabilirea Ieru salimului sau a Legii mozaice. Aceasta parere a fost impartasita chiar de unii dintre scriitorii de seama ai Bisericii, precum: Papia, Sfantul Justin Martirul, Sfantul Irineu, Sfantul Ipolit, Tertulian, Lactantiu, etc.

Hilianismul dispare prin secolul IV, dupa sinodul II ecumenic (381), ca sa reapara, sub diferite forme, la unele secte protestante si neoprotestante, precum: adventistii, nazarinenii, Martorii lui Iehova si seceratorii, sau crestinii ultimilor zile, care spun ca ei sunt zelosii lucratori pe care Hristos i-a tocmit in voia Sa, in perioada de 1.000 de ani.

Pornind de la capitolul 20 al Apocalipsei, milenaristii sustin ca imparatia de o mie de ani ,,incepe celor dintai, a celor drepti" (care firesc ca se socotesc a fi ei) si cu ,,moartea cea dintai a celor pacatosi". Satan va fi legat si nu va avea nici o putere. In acest timp, cei drepti vor fi alaturi de Iisus o mie de ani, dupa care diavolul va fi dezlegat o vreme si ii va pierde pe multi. Apoi, cea de a doua inviere ii va cuprinde pe cei pacatosi, care vor fi judecati si pedepsiti cu moartea a doua, adica cu nimicirea lor in iad.

Cei ce beneficiaza de prima inviere nu vor avea parte de moarte si vor fi vesnic vii, iar diavolul nu va mai avea putere asupra lor. Prin urmare, in interpretarea milenarista sunt nu numai doua morti si doua invieri, ci si doua imparatii a lui Dumnezeu: cea propovaduita de Sfantul Ioan Botezatorul si infaptuita de Mantuitorul Hristos, precum si cea de o mie de ani. De aici rezulta si greseala lor de interpretare, fiindca imparatia lui Dumnezeu nu poate fi decat una singura. Aceasta greseala provine din traducerea eronata pe care o fac milenaristii cu privire la textul original din Apocalipsa, capitolul 20, unde gasim expresia: ????? ??? = mii de ani, si nu o mie de ani. Traducand corect textul original din Apacalipsa cap. 20, cu ,,mii de ani", obtinem o incadrare armonica in contextul invataturii Noului Testament privind imparatia lui Dumnezeu, una si aceeasi cu cea propovaduita de Sfantul Ioan Botezatorul si realizata de Mantuitorul prin intruparea, patimile si moartea Sa, cand s-a coborat la iad (I Petru 3,9). Apoi prin invierea Sa din morti, Mantuitorul deschide posibilitatea invierii celor drepti, impreuna cu El. Acestia sunt toti cei care au primit botezul crestin, dupa cum arata Sfantul Apostol Pavel: ,,Oare nu stiti ca toti cati in Hristos ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat? Asadar, prin botez ne-am ingropat cu El in moarte pentru ca asa cum Hristos a inviat din morti prin slava Tatalui, tot astfel si noi sa umblam intru innoirea vietii" (Romani 6,3-4).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 469 cuvinte
Nr caractere:
6 329 caractere
Marime:
11.36 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Data publicare:
07.01.2018
Structură de fișiere:
  • Milenarismul si combaterea lui.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Profesorului:
Mocanu Daniel
Te-ar putea interesa și:
In sens larg, hiliasmul este o erezie a primelor veacuri crestine, care sustine ca lumea...
Renasterea, asa cum arata Jean Delumeau1, este un fenomen destul de complex ca sa permita...
Ne aflam in fata problemei fundamentale a crestinismului problema de care tine viata vesnica....
1.Introducere Venirea lui Iisus Hristos in lume marcheaza o implinire a profetiilor, asezand...
CAP. 1. INTRODUCERE Lumea aceasta nu va dura la infinit in forma care se afla acum. Va veni o...
Sus!