Martin Luther

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hans Luder era un miner sarac din oraselul Eisleben, situat in nord-estul Germaniei. In seara zilei de 10 noiembrie 1483 s-a nascut primul fiu al familiei Luder. In dimineata zilei urmatoare, copilul a fost botezat. Era o veche traditie de a boteza copiii cu numele sfantului sarbatorit in ziua respectiva. Ziua de 11 noiembrie era sarbatoarea sfantului Martin din Tours, patron al Frantei. Aasa ca baiatul a primit numele de Martin. El a fost intodeauna mandru de originile sale, chiar in aceea perioada in care taranii erau dispretuiti. Dupa ce crescuse Luther a studiat la Magdeburg si Eisenach inainte sa se inscrie la Universitatea Erfurt. In 1505 indrumat de tatal lui a inceput sa studieze dreptul dar si-a inceput viata religioasa devenind un calugar Augustinian. Dupa doi ani petrecuti in manastire, a fost ordinat ca preot in 1507. In 1509 a obtinut prima acreditare academica in teologie, pentru ca in anul 1512 sa i se acorde titlul de doctor in teologie, atigand astfel punctul culminant al studilor sale. In anii care au urmat, a tinut prelegeri despre Psalmi (1513-1515), Epistolele catre Romani (1515-1516) Galateni (1516-1517) si Evrei (1517-1518). In timp ce medita asupra Scripturilor, Martin a inceput sa adopte o pozitie extrem de critica la adresa unora dintre doctrinele si practicele bisericii Evului Mediu tarziu. Pe data de 31 Octombrie 1517 Luther a afisat pe usa bisericii din Wittenberg o lista de 95 de teze si propozitii. Ele interziceau comertul cu indulgente. Aceste teze au circulat repede prin Germania si au cauzat o mare controversa. Papa a ordonat ca Luther sa apara in fata Cardinalului Cajetan din Augsburg. Cardinalul I-a cerut sa retraga tot ce a zis. Luther a zis ca face acest lucru doar daca I se dovedeste in biblie ca el greseste.

In 1520 Luther a publicat trei opere fundamentale: Apel catre nobilimea germana, Robia babiloneana a bisericii, Libertatea crestinului. De acum, Luther se afla intr-o pozitie dificila. La 15 iunie 1520 a fost atentionat printr-o bula papala si somat sa isi retracteze opiniile. El a refuzat, agravand ofensa prin arderea publica a bulei. Papa, prin Bula de excomunicare impotriva lui Luther a cerut imparatului Carol V sa-l execute. In loc sa faca ce I-a zis acesta a convocat un concil pentru examinarea lui Luther. Cu ajutorul prietenului lui, guvernatorul din Saxonia, care l-a ascuns in castelul Wartburg, castel care se afla langa Eisenach. Cat timp a stat acolo el a inceput sa traduca Noul Testament in Germana.

Inca din tinerete, Luther fusese de propria slabiciune si pacatasenie. Cum putea un pacatos ca el sa aiba partasie cu un Dumnezeu sfant si drept? Cum putea cineva ca el sa ajunga sa aiba incredere si sa-L iubeasca pe un Dumnezeu care pedepsea pe pacatosi? Aceste nelinisti l-au facut sa se adanceasca in studierea Scripturilor. Rezultatul reflectilor sale este ceea ce se numeste, Teologia Crucii. El traseaza o linie de demarcatie intre, teologul slavei care il cauta pe ...

Bibliografie:

1. Un nor de martori - Alister McGrath

2. Marea lupta - Ellen G. White

3. Internet: academic.brooklyn.cuny.edu/. ../MartinLuther.gif

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Martin Luther
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 428 cuvinte
Nr caractere:
7 540 caractere
Marime:
61.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
luther, personalitate
Predat:
la liceu
Sus!