Mânăstiri din Craiova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai veche constructie - din zona Craiovei - care s-a pastrat, atestata ca atare, este manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi. Ea se inscrie in categoria constructiilor religioase monumentale din Tara Romaneasca. Dar, in afara de biserica, nu s-a pastrat pana in vremea noastra nici una din vechile sale cladiri. Unele au cazut victima jafurilor si incendiilor provocate de dusmani interni sau externi, altele au fost distruse de calamitati naturale, ca revarsarile apelor Jiului si numeroasele cutremure de pamant.

Data construirii este indicata diferit in mai multe izvoare. Pisania indica data de 3 decembrie 1572. O veche cartografiere sustine ca manastirea ar fi fost zidita in 1483 (parere la care subscriu, deopotriva, istoricii Bogdan Petriceicu Hasdeu si Nicolae Iorga). Pentru zidirea bisericii s-a folosit piatra (pentru temelie) si caramida (pentru soclu si ziduri) castrului roman Pelendava. Din punct de vedere arhitectonic, biserica este realizata in stil muntenesc (sau valah; acest stil se caracterizeaza prin sinteza dintre elementele populare autohtone si cele bizantine). Biserica manastirii Jitianu este considerata ctitorie a lui Serban Voievod (1654-1658). Biserica a fost restaurata in 1717, 1852, 1910, 1926 si 1958. In decursul istoriei Craiovei, la Jitianu au fost adeseori adapostite importante osti de aparare a orasului. Astazi, in interiorul cladirii civile a manastirii se afla o bogata colectie de odoare ale artei medievale din Oltenia.

Arta craioveana de la sfarsitul sec. XVII si inceputul sec. XVIII poarta pecetea stilului brancovenesc, sinteza stralucita a traditionalei arte romanesti, a elementelor orientale (bizantine) si venetiene mai ales. Bisericile construite in acest stil au fost refacute cu timpul. Unele dintre ele pastreaza inca numeroase vestigii ale artei brancovenesti, cum sunt tampla frumos ornamentata, ancadramente florale, pridvoare sprijinite pe coloane, stema cu vulturul bizantin. Asemenea biserici - cum sunt Sf. Ilie, construita in 1720 de vornicul Ilie Oteteliseanu si marii negustori ai orasului (zugravita de pictorul C. Lecca intre1840-1841, refacuta in 1893, pictura actuala fiind cea executata de Gh. Ioanid si Gh. Tattarescu), Biserica Tuturor Sfintilor (1700), Biserica Sf. Gheorghe Vechi (1730), Manastirea Obedeanu (1747), Biserica Mantuleasa (1786), Sfantul Nicolae (1794) - releva maiestria constructorilor craioveni.

Revitalizarea si prelungirea stilului brancovenesc in primele decenii ale sec. XVIII se explica, pe de o parte, prin faptul ca austriecii au incercat, fara sa reuseasca, sa inlocuiasca ortodoxismul traditional al populatiei cu catolicismul. Acestia au ridicat in primii ani ai ocupatiei, 1718-1720, o biserica catolica.

Un loc aparte intre constructiile vechi il ocupa biserica Sfantul Dumitru, ctitorita de Matei Basarab in 1652. Timpul si oamenii aduc insa modificari bisericii: Constantin Brancoveanu ii reface chenarele ferestrelor in stilul brancovenesc; Constantin Obedeanu o restaureaza in 1723, iar ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manastiri Din Craiova
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
483 cuvinte
Nr caractere:
2 978 caractere
Marime:
8.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!