Iubirea crestina

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Introducere 4
II. Introducere la Epistola I Catre Corinteni 4
II. 1. Generalitati Pauline. 4
II. 2. Contextul amplasarii capitolului XIII in epistola 6
III. Iubirea mai presus de darul cuvantarii si al cunostintei 7
IV. Credinta fara iubire este moarta 9
V. Milostenia si Jertfa bazate pe iubirea crestina 11
VI. Roadele iubirii celei adevarate 13
VII. Limita cunostintei si a cuvantarii in lumea aceasta si desavarsirea ei in veacul viitor 16
VIII. Caracterul eshatologic al iubirii crestine 17
IX. Concluzii 19

Extras din referat:

I. Introducere

Despre dragoste s-a vorbit si se vorbeste in toata lumea crestina si necrestina. Dragostea pentru unii are doar intelesul de eros, adica de o iubire care se rezuma doar la trup. Pentru altii dragostea se margineste doar la cei de aceeasi etnie, altii impartasesc dragostea lor doar celor care impartasesc la randul lor aceeasi dragoste, poate chiar aceeasi masura si nimic mai mult. Altii iubesc doar pe cei care impartasesc aceleasi conceptii etice si morale.

Ortodoxia vine sa ne arate adevarata dragoste, cea care S-a aratat infaptuita in Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Cel intrupat pe pamant, din Nascatoarea de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria. Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau sa se nasca si sa savarseasca minuni, sa fie batjocorit, rastignit, ingropat, inviat si inaltat la cer pentru noi, care eram robiti pacatului si mortii celei vesnice. Iubirea lui Dumnezeu s-a aratat asupra celor pacatosi, caci iubirea nu poate suporta durerea celuilalt, de aceea avea sa spuna Sf. Pavel: ,,Dragostea toate le rabda, toate le sufera", pentru Dumnezeu si pentru aproapele. Aceasta iubire se impartaseste celor care cred in Hristos Iisus, revarsandu-se in inima omului prin harul Duhului Sfant (Romani V, 5) . Dragostea este rodul Harului, dar si al conlucrarii omului cu Dumnezeu.

Lucrarea de fata vine sa ne aduca putina lumina, si sa intelegem pe cat ne este cu putinta, valoarea acestei virtuti crestine, printr-o exegeza biblica asupra Capitolului XIII din Epistola I catre Corinteni, numit de Sfantul Apostol Pavel ,,Imnul Dragostei". Pe baza acestei exegeze dorim sa scoatem in evidenta tema acestui referat, numita ,,Iubirea crestina".

Dupa o scurta introducere in contextul epistolei, am purces la o cercetare, impartind acest capitol in titluri tematice, potrivit versetelor textului si apoi dezvoltandu-le.

Am aratat foloasele dragostei crestine si cum ca ea este mai presus decat orice, apoi am vorbit despre roadele ei, cum putem dobandi dragostea, apoi am aratat si caracterul eshatologic al dragostei crestine.

Partea finala a lucrarii arata unicitatea, dar in acelasi timp si aspectele diverse ale acestor trei virtuti teologice, pe care le enumera Sfantul Pavel in versetul 13, cap. XIII in Epistola I catre Corinteni.

II. Introducere la Epistola I Catre Corinteni

II. 1. Generalitati Pauline.

Biserica si-a putut dezvolta de timpuriu o gandire teologica sistematica si profunda. Ea s-a bazat pe unitate si sobornicitate si Adevar revelat, descoperit noua credinciosilor pentru mantuirea sufletelor. Sfanta Traditie crestina dreapta si autentica care a pastrat acest Adevar, nealterat si neschimbat, asa cum ni L-a descoperit Dumnezeu prin Sfintii Sai, a dat nastere Sfintei Scripturi, iar aceasta s-a revelat in Biserica dreptmaritoare, al Carei Cap este Hristos Mantuitorul. Biserica, prin Duhul Sfant, care-l face prezent si pe Tatal si pe Fiul, este cea care a curatat si curata lumea de traditii gresite, care nu sunt potrivite Adevarului Revelat de Dumnezeu prin Sfintii Sai.

Sfintii au grait cele dumnezeiesti prin insuflare dumnezeiasca, iar aceste lucruri au fost consemnate in scris la anumite nevoi de ordin moral, dogmatic si social.

Apostolul Pavel este unul dintre nenumaratii sfinti pe care Dumnezeu il randuieste ca sa-L marturiseasca oamenilor. El nu a fost chemat ca ceilalti apostoli de Mantuitorul atunci cand traia pe pamant, ci a avut o chemare deosebita, caci Dumnezeu l-a chemat ca sa devina dintr-un vas de necinste, intr-un vas de cinste, prin minunea ce s-a savarsit pe drumul Damascului.

S-a nascut in Tarsul Ciliciei, in jurul anului 7, din parinti credinciosi evrei, a crescut in mediul elenistic al Asiei Mici, Saul (Pavel), a studiat la Ierusalim, la scoala lui Gamaliil si a devenit un aprig prigonitor al celor ce credeau si-L marturiseau pe Iisus. Cu toate acestea, pocaindu-se, l-a descoperit in mod direct si minunat pe Iisus, cand se afla pe calea Damascului, devenind de atunci cel mai mare misionar crestin si Apostol al neamurilor .

Tema principala a epistolelor pauline este Hristos cel Rastignit si Inviat care nu s-a rusinat de cei pacatosi, care I-a descoperit si lui Pavel iubirea nemarginita a lui Dumnezeu fata de orice categorie de oameni si de ai chema pe toti la cunostinta adevarului. Epistolele sale au un caracter universal al mantuirii in Hristos.

Stim ca Sfantul Apostol Pavel a intemeiat Biserica din Corint in decursul celei de a doua calatorii misionare, spre sfarsitul anului 50. Apostolul s-a luptat in Corint pe doua fronturi, pe de o parte cu iudaizantii, pe de alta parte cu paganii din Corint . Mai stim si ca acest oras era plin de temple pagane, de religii sincretiste, dar si de iudaizanti. Iudaismul a cultivat in Corint spiritul de intriga, iar paganii faceau din desfranare un cult divin, aceste practici devenind o filosofie a acelui veac. Totodata ii indeamna pe Corinteni la iubirea frateasca care trebuia sa depaseasca granitele dintre oameni pentru ca Pavel ii considera pe toti aceeasi in Hristos. Saracii, bogatii, paganii si iudeii trebuiau sa fie una in Hristos Iisus, sa se debaraseze de vechile obiceiuri si practici adresate zeitatilor si sa creada cu totii in Fiul lui Dumnezeu cel inviat si rastignit .

Bibliografie:

1. ***, Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1999.

2. ***, Patericul, Alba Iulia, 1997.

3. Arhim. Sofronie Saharov, Cuvantari duhovnicesti , Vol. I, Ed. Reintregirea, Alba Iulia, 2004.

4. Arhimandrit Zaharia, Largirea inimii in teologia Sfantului Siluan Athonitul si a Staretului Sofronie de la Essex, trad. de Monahia Vicol, Tecla, Fevronia de la Essex, Ed. Reintregirea, 2009.

5. Ibidem, Vol. II, Ed. Reintregirea, Alba Iulia, 2008.

6. Idem, Teologie Dogmatica, Vol. I, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2003.

7. Petcu, Liviu si Herea, Gabriel, Lumina din Inimi Spiritualitate isihasta in traducerea si talcuirea parintelui Staniloae, Teza de Licenta, Ed. Trinitas, Iasi, 2003.

8. Pr. Dr. Ioan Mircea, Dictionar al Noului Testament, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1984.

9. Pr. Prof. Dr. Constantin Coman, Erminia Duhului, Ed. Bizantina, Bucuresti, 2002.

10. Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Ascetica si Mistica bisericii Ortodoxe, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2002.

11. Pr. Prof. Ioan Coman, Importanta si sensul desavarsirii in monahism, in Studii Teologice (S.T), 1955, Nr. 3-4.

12. Sfantul Ioan Scararu, Scara Raiului, trad. introducere, note de Mitropolit Nicolae Corneanu, Ed. Armarcod, Timisoara, 2000.

13. Sfantul Ioan, Gura de Aur, Omilii la Matei, in colectia Parinti si Scriitori Bisericesti (PSB), Vol. 23, partea a III-a, traducere, introducere, indici si note de Pr. D. Fecioru, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1994.

14. Sfantul Maxim, Marturisitorul, Ambigua, traducere din greceste, introducere si note de Pr. Prof. Dr. D. Staniloae, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2006.

15. Sfantul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, traducere de Diac. Ioan I. Ica jr., Ed. Deisis, Sibiu, 2001.

16. Sfantul Simeon, Noul Teolog, Cele 225 de capete teologice si practice, in colectia Filocalia, Vol. VI, traducere, introducere si note de Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1977.

17. Sfantul Teofilact, al Bulgariei, Talcuirea Epistolei intaia si a doua catre Corinteni, traducere din greaca veche de Nicodim Aghioritul, Ed. Cartea Ortodoxa, Bucuresti, 2005.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
9 335 cuvinte
Nr caractere:
40 635 caractere
Marime:
49.00 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Religie
Data publicare:
30.05.2021
Structură de fișiere:
  • Iubirea crestina.doc
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Iubirea este esenta vietii crestine deoarece Dumnezeu este iubire. E cea dintai si marea porunca...
Omul a fost facut din pamant si din pamant se va intoarce si asemenea lui toate celelalte...
Desavarsirea inseamna pentru om sfintirea sa, ridicarea sa pe cea mai inalta treapta de existenta...
In viata liturgica ortodoxa, avem in Postul Mare, doua Duminici care se succed si anume: Duminica...
Preliminarii Sfanta Treime poate fi cunoscuta doar prin lucrarile Sale, esenta ontologica...
Sus!