Iubire Cruce Și Lumină

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In viata liturgica ortodoxa, avem in Postul Mare, doua Duminici care se succed si anume: Duminica Sfantului Grigorie Palama si Duminica Sfintei Cruci; revelatia Luminii si revelatia Crucii.

Pentru a intelege despre ce este vorba, voi face o prezentare succinta a Invataturii Sf. Grigorie Palama.

Gandirea acestui Sfant reprezinta un fenomen de renastere specific crestinismului ortodox. El valorifica si sintetizeaza traditia multiseculara in crestinismul rasaritean a RUGACIUNII LUI IISUS: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul. Inceputurile practicarii metodice a acestei rugaciuni se confuda practic cu inceputurile crestinismului rasaritean.

Teologul KALLISTOS WARE, episcop de DIQKLETA, Marea Britanie si profesor de Teologie la Universitatea din OXFORD, care a vizitat si Colegiul Vasile Alecsandri nu cu mult timp in urma, a incercat si a reusit sa dea o explicatie Rugaciunii lui Iisus, considerand-o drept forma cea mai concentrata a invataturii crestine.

In prima ei parte se afirma invatatura despre Sfanta Treime. Prin numirea lui Iisus drept Fiu al lui Dumnezeu se prezuma existenta Tatalui si pirn numirea lui Iisus ca Domn se prezuma existenta Duhului Sfant, daca tinem seama si trebuie sa o facem, de ideea Sf. Ap. Pavel exprimata la I Corinteni capitolul XII, versetul 3, dupa care Iisus nu poate fi Domn decat prin Duhul Sfant. In acelasi timp, prin invocarea numelui lui Iisus se afirma si firea lui umana (pe langa cea Divina). Acest imn este o afirmare neconditionata a convingerii in existenta lui Dumnezeu.

Aceasta Rugaciune este, dupa Sf. Grigorie o forma sublima de cunoastere care se distinge de cunoasterea obisnuita prin supra abundenta trairilor si experientelor divine.

In acelasi timp, prin cererea exprimata in rugaciune, omul isi recunoaste conditia creaturala si supusa pacatului si mai departe, speranta in iertarea acestor pacate si in mantuire.

Dar in centrul doctrinei palamite sta revelatia Luminii.

Textele lui Palama au aparut dintr-o motivatie polemica.

Polemica dintre teologul (grec sau italian) Varlaam de Calabria si Sf. Grigorie Palama din primele decenii ale sec. al XIV-lea crestin, va porni de la interpretarea momentului Schimbarii la Fata alui Iisus de pe Muntele Tabor, sarbatoarea praznuita de noi la 6 August, mai precis in ceea ce priveste lumina nefireasca ce a ansotit acest fenomen. Pentru Varlaam aceasta nu a fost decat un fapt fizic, fie el si creat prin puterea si vointa divina.

Sf. Grigorie, cu argumente dintre cele mai concludente afirma in concluzie, ca lumina taborica nu putea fi decat un simbol al divinitatii, avand aceeasi esenta cu divinitatea.

In continuare Sf. Grigorie constituie teoria dinstictiei dintre Esenta Divina si Energiile, Puterile sau Lucrurile Divine.

Esenta Divina este absolut imposibil de perceput, cunoscut, trait sau experimentat. In schimb harul divin reprezinta revarsarea unei parti din aceasta esenta in anumite componente ale lumii create. Unirea dintre ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iubire Cruce Si Lumina
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 703 cuvinte
Nr caractere:
7 822 caractere
Marime:
12.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!