Horoscopul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dincolo de glumele care se fac pe seama credintei in zodii (horoscop), aceasta credinta exista. Este curios, dar oamenii care refuza ideea unui Dumnezeu Creator, prefera sa se supuna unor berbeci imaginari care alearga prin stele. O gospodina trece cu vederea cuvintele lui Hristos: iubeste pe aproapele tau, dar o asculta pe prezentatoarea TV, daca ii zice: astazi veti avea o zi grea, evitati conflictele cu cei apropiati. Faptul ca omul e indreptat spre latura tainica a existentei sale, vorbeste despre dualitatea naturii umane. Pe de o parte, lumea imediata, vazuta, iar pe de alta parte, lumea mistica, necunoscuta si nesigura, dar prezenta in chip latent in fiecare. Omul crede, daca nu in Dumnezeu, atunci in orice altceva. De exemplu, studentii din Iasi nu trec in timpul sesiunii pe sub peretele fostei edituri Junimea, pentru ca nu le merge la examene. Altii, din aceleasi motive, nu calca pe capacele de canalizare.

Lumea interioara a acestor oameni e o lume caleidoscopica, dezordonata, care isi lasa amprenta asupra modului de gandire si de receptare. De aici fragmentarismul lumii moderne si, mai ales, postmoderne, lumea clip-urilor si a colajelor.

Omul are nevoie de repere in univers, el nu poate sa existe de la sine. Experienta fricii, a singuratatii, ne impinge spre credintele cele mai ciudate. E adevarat, exista stele si constelatii, fiecare cu nume si traiectorii proprii, dar cum putem crede ca un corp irational poate influenta in vreun fel fiinta atat de complexa care este omul? Ce-i drept, in complexitatea sa, omul poate sa creada chiar si ca luna, care nu e decat un bolovan, poate sa-i hotarasca soarta! Aceasta credinta ma duce cu gandul la personajul lui Creanga, care plangea de frica bolovanului de sare de pe soba.

Sfintii parinti spun ca obisnuintele sunt a doua fire. De aceea, omul care asculta mai multa vreme horoscoapele, ajunge, in cele din urma, sa fie o umbra a semnului sau zodiacal. Acesti oameni nu isi dau seama ca devin foarte vulnerabili, pentru ca e destul sa-i afli zodia si poti face cu el ce vrei, il manipulezi ca pe un zombi, ceea ce e valabil, mai ales, pentru femei. Noi suntem invitati sa imitam sau pe Hristos, sau berbecii, taurii si racii zodiacali. Imitand, devenim, sustine ascetica ortodoxa. Dar, desigur, fiecare e liber sa aleaga ceea ce vrea el sa devina.

Fara contactul cu fiintele spirituale, nu ar exista nici o dezvaluire astrologica [10; 49]. - marturia unui fost astrolog - Una dintre ideile fundamentale ale cunoasterii neopagane este ca omul nu trebuie sa mai tina cont de vreo autoritate suprema, ca trebuie sa scape de povara unui Dumnezeu care supravegheaza lumea si sa isi ia destinul in propriile maini. Cuvantul libertate este strigat astazi cu putere de catre diferite categorii de oameni si cu diferite scopuri, cel mai adesea exprimand libertatea omului de a calca in picioare traditiile de orice fel si de a urca pe soclu statuia unui impunator idol: libertatea de a fugi de ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 439 cuvinte
Nr caractere:
22 722 caractere
Marime:
19.61 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
astre, dumnezeu
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Horoscopul
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Istoria reprezinta apologia omului ca suveran al lumii, deoarece a avut singur grija sa se...
In 1996, Ion Lazar avea pe cele 5 hectare de teren ale Fabricii de Glucoza un hotel cu 11 camere...
IDEEA: DUMNEZEU A LASAT CAI PRIN CARE SA GASIM VOIA SA PENTRU VIETILE NOASTRE, ASTROLOGIA NU ESTE...
Eclipsele. De luna, de soare. Ele aduc schimbari foarte importante in vietile noastre : nimic din...
Patrunde cu sfiiciune in lumea acestei carti Iar de simti ca nu esti cel chemat sa-i dezlegi...
Sus!