Dimensiunea Religioasă A Existenței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Religia este o componenta importanta a culturii unui popor. Sentimentul religios se manifesta atat in cadrul bisericii, cat si in afara ei. Componenta religioasa a culturii romane este foarte vie in perioada premoderna. In Evul Mediu crestinismul devine o religie bazata pe carte. Cartile de cult erau scrie in limba slavona Incepand cu secolul al VII-lea, limba slavona, limba oficierii serviciului divin in biserica, incepe sa fie inlocuita treptat cu limba romana. Apar traducerii in limba romana si creatii individuale fie in cadrul bisericii, ca literatura religioasa, fie in afara ei, ca literatura de inspiratie religioasa.

Primele forme de manifestare ale culturii romanesti scrise sunt legate de religia crestina, de institutia ecleziala si de necesitatea comunicarii in interiorul comunitatii de credinta. Manuscrisele crestine in limba slavona si in limba romana, apoi tipariturile deschid calea pentru exprimarea sentimentului religios.

In 1508 calugarul Macarie tipareste la Targoviste Liturghier (carte bisericeasca, folosita in cadrul slujbelor). Astfel odata cu aparitia tiparului cartile s-au extins si au inlesnit trecerea la limba romana in biserici.

Un rol important l-a avut si diaconul Coresi care mai bine de 20 de ani, tipareste in limba romana cartile fundamentalale bisericii.

Sirul tipariturilor lui Coresi incepe in 1559, cu Catehismul. Catehismul ortodox este cartea in care se cuprinde pe scurt invatatura de credinta a Bisericii Ortodoxe. Dupa Catehism, activitatea de tiparire a cartilor sfinte in limba romana se contiunua cu: Tetraevanghelul (1561), Liturghier (1570), Pravila (1570-1580), Cazanie si Molitvenic (1564), Psaltire (1570). In 1581 apare ultima publicatie romaneasca a lui Coresi, Cartea cu invatatura. Toate cartile lui Coresi s-au raspandit in zona Brasovului pe tot teritoriul locuit de romani, au fost singurele folosite apropae 100 de ani. In felul acesta, Coresi a avut pe langa rolul important de a cultiva sentimentul religios si rolul de a pune bazele limbii romane literare.

Alti carturari de seama vor realiza tiparituri si traduceri de carti bisericesti, chiar lucrari originale, contribuind la imbogatirea limbii noastre literare.

Printre aceestia se numara si Mitropolitul Varlaam. Cea mai importanta opera a sa este Cazania lui Varlaam sau Carte romaneasca de invatatura Dumenecele preste an si la praynice imparatesti, care cuprinde 74 de predici.

Cazania lui Varlaam are parti comune cu cu Cazania lui CoresiUltima carte cu caracter religios publicata in anul 1645 de mitropolitul Varlaam se numeste Raspunsul Catehismului In anul 1648 Simion Stefan realizeaza traducerea intergala a Noului Testament de la Barlad. Mitropolitul Dosoftei care se inspira din izvoarele autentice ale ortodoxiei si incepe munca grea pentru introducerea limbii nationale in biserica. Cea mai importanta opera a sa estePsaltirea spre versuri tocmita care cuprinde de 151 de psalmi din Vechiul Testament si care a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunea Religioasa A Existentei - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9.8/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
719 cuvinte
Nr caractere:
3 860 caractere
Marime:
10.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Predat:
la gimnaziu
Sus!